Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 29 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Rosamund Pike in a Private War Beeld
Rosamund Pike in a Private War

Saving Private Ryan

RTL 7, 20.30 uur

(Oorlog, Steven Spielberg, 1998) Met vijf Oscars bekroond WO II-epos, waarmee Spielberg filmgeschiedenis schreef als heruitvinder van de wijze waarop oorlogsgeweld wordt verbeeld. De eerste 25 minuten en het laatste kwartier geven de film die status. Gedachten aan het slagveld op Omaha Beach zijn na Saving Private Ryan voor altijd ingekleurd met de fictie van Spielberg. De details van angstige koppen vlak voor de aanval, kotsend van angst, de opengereten ledematen, het geluid van een kogel die door zowel helm als hoofd boort, de chaos in klank en beeld.

Tom Hanks in Saving Private Ryan. Beeld
Tom Hanks in Saving Private Ryan.

De geknipte gast

NPO 2, 21.02 uur

De in Curaçao geboren Glenn Helberg is niet alleen psychiater, maar ook een activist die zich inzet voor de positie van Antillianen in de Nederlandse maatschappij. Ook komt hij op voor de lhbti-gemeenschap en Curaçaose lhbti’ers in het bijzonder. Hiervoor ontving Helberg vorig jaar de Jos Brinkprijs, waarbij de jury hem omschreef als de ‘mental heath father van de queer community’. Bij Özcan Akyol neemt Helberg plaats in de kappersstoel voor een goed gesprek.

Tweede Hans

NPO 1, 21.29 uur

Met pensioen gaan is iets waar Hans helemaal niet op zit te wachten. Toch moet hij eraan geloven wanneer het tuincentrum waar hij werkt wordt overgenomen. In de luchtige dramaserie Tweede Hans van Omroep Max krijgt Hans (Stefan de Walle) een aanbod dat hij niet kan weigeren. Genieten van zijn rust is echter een kunst die hij niet beheerst. Marleen (Jacqueline Blom) is sinds haar promotie te druk om veel tijd door te brengen met haar man, dus samen op reis gaan is er niet bij. Hans valt in een zwart gat en gaat wanhopig op zoek naar iets om te doen.

Prikkels

NPO 2, 22.20 uur

Heeft de mens naast het zicht, gehoor, smaak, reuk en gevoel nog een zesde zintuig? In de laatste aflevering van Prikkels proberen Elisabeth van Nimwegen en Dirk de Bekker de vinger te leggen op wat we intuïtie noemen: een gevoel dat onafhankelijk lijkt te bestaan van onze zintuigen. Hebben we een intuïtie-orgaan, of is intuïtie de manier waarop we betekenis geven aan onbewust waargenomen prikkels? Op een zorgboerderij onderzoekt De Bekker de gevoelsmatige communicatie met dieren en Van Nimwegen bekijkt in hoeverre politieagenten op intuïtie varen.

A Private War

NPO 3, 23.02 uur

(Biografie, Matthew Heineman, 2018) Fraai monument voor de Amerikaanse oorlogsjournalist Marie Colvin, die in 2012 op 56-jarige leeftijd omkwam in de Syrische stad Holms. Moord, uitgevoerd door het regime van Bashar al-Assad. Colvin was in Homs om te laten zien dat bij de bombardementen door de Syrische regering tienduizenden burgerslachtoffers vielen, en niet alleen rebellen stierven, zoals Assad beweerde. Heinemans regie legt de nadruk op Colvins werk, maar toont ook haar privésores. Daarmee omzeilt Heineman de machoclichés die veel films over oorlogscorrespondenten kenmerken. Zonder effectbejag brengt A Private War de hoogspanning waaronder Colvin moest werken indrukwekkend dichtbij, terwijl Rosamund Pike diep in de huid van haar personage kruipt.

Where the Wild Things Are

SBS 9, 23.00 uur

(Fantasy, Spike Jonze, 2009) Fantastische verfilming van Maurice Sendaks jeugdklassieker (1963). Wat blijft hangen van het inleidende, nog realistische begin van Where the Wild Things Are is het lege huis waarin de gevoelige Max belandt, zonder vader of moeder die hem kan troosten of met wie hij zijn emoties kan delen. Logisch dat hij even later de benen neemt, naar een eiland waar hij zich onderdompelt in het gezelschap van een groep grappige, ruziënde monsters die als een hippiekolonie leeft, maar eigenlijk dringend behoefte heeft aan sturing.

Max Records in Where the Wild Things Are. Beeld
Max Records in Where the Wild Things Are.

Der Untergang

(Oorlogsdrama, Oliver Hirschbiegel, 2004) In de laatste dagen van de oorlog heeft Adolf Hitler (Bruno Ganz) zich met enkele generaals en vertrouwelingen verschanst onder de Rijkskanselarij. Terwijl de situatie buiten escaleert, ondergaat Hitler de ineenstorting van zijn Derde Rijk tussen de muren van zijn bunker. De film is gebaseerd op de memoires van Hitlers secretaresse Traudl Junge en maakt van de kijker een stiekeme getuige van deze beklemmende momenten. Ganz is groots in zijn rol als Hitler. Hij toont diens monsterlijke én menselijke kanten, maar bovenal zijn razende waanzin.

NPO 2, 23.59 uur

Meer over