Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 27 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Richard Farnsworth in The Straight Story van David Lynch. Beeld
Richard Farnsworth in The Straight Story van David Lynch.

Uitmarkt: Mooier dan mooi, ode aan Doe Maar

NPO 1, 20.40 uur

Elk jaar geeft de Uitmarkt een voorproefje van het nieuwe culturele seizoen. Het startschot voor de Uitmarkt 2021 wordt vanavond gegeven op het Museumplein in Amsterdam. Hier presenteert Buddy Vedder een liveconcert waarmee een ode wordt gebracht aan Doe Maar, een van de succesvolste bands uit de Nederlandse popgeschiedenis. Onder anderen Ruth Jacott, Jamai, Rob Dekay en OG3NE zingen de grote hits van Doe Maar, waaronder 32 jaar, Pa, Is dit alles en De bom. Jimmy van den Nieuwenhuizen en zijn band zorgen voor de muzikale begeleiding.

The Straight Story

Canvas, 21.20 uur

(Drama, David Lynch, 1999) David Lynch, chroniqueur van het ongewone, baseerde The Straight Story op een krantenbericht uit 1994 en maakte een klein, hartverwarmend drama dat volledig haaks staat op de rest van zijn oeuvre. Nadat de 73-jarige Alvin Straight heeft gehoord dat zijn broer Lyle een beroerte heeft gehad, besluit hij hem op te zoeken. Hij maakt de reis op zijn John Deere-grasmaaier, omdat hij vanwege zijn slechte ogen geen auto mag rijden. Belangrijker dan de fysieke tocht is de emotionele reis die hij aflegt. The Straight Story is een ontroerende, grappige en bovenal lieve film, verteld met het tempo van een grasmaaier.

Over grenzen - 40 jaar Nits

NPO 2 Extra, 21.50

Documentaire uit 2014, toen de Nederlandse band The Nits veertig jaar bestond. Documentairemaker Marcel de Vré (Soulmates, Golden Earring - Making Tits ’n Ass) volgde The Nits in hun jubileumjaar, toen er uitgebreid werd stilgestaan bij hun indrukwekkende oeuvre, onder meer in de vorm van een eerbetoonconcert. Maar de bandleden Henk Hofstede, Rob Kloet en Robert Jan Stips kijken in de film ook vooruit. De band treedt nog steeds op. Na de documentaire volgt (22.45 uur) nog de registratie van een optreden op het Deense festival Roskilde in 1991.

Govert naar de oorsprong van de mens

NPO 2, 22.35 uur

Wetenschapsjournalist Govert Schilling heeft al veel nagedacht over de toekomst van de mens in de ruimte. In Govert naar de oorsprong van de mens blikt hij de andere kant op en belicht hij ons ontstaan. In de eerste aflevering gaat Schilling naar de bakermat van de mens. In Afrika vertelt hij over onze voorouders die gedurende vijf miljoen jaar evolueerden van boombewoners tot rechtop lopende jagers. Hij bezoekt paleoantropoloog Lee Berger, die een nieuwe mensachtige soort heeft ontdekt, en vertelt hoe onze voorouders vanuit Afrika de wereld introkken.

Life of Pi

Net 5, 22.45 uur

(Avontuur, Ang Lee, 2012) Peperdure avonturenfilm naar de gelijknamige succesroman van Yann Martel uit 2001, over de Indiase jongen die na een scheepsramp tientallen dagen op een reddingssloep moet doorbrengen met een tijger. Vanwege de licht filosofische inslag van het verhaal een gok voor de producenten, maar de film sleepte tijdens de Oscaruitreiking van 2013 de meeste beeldjes binnen (alle belangrijke technische) en kwam ruimschoots uit de kosten. Het budget van 120 miljoen dollar ging deels op aan superieure animaties van de Bengaalse tijger in kwestie.

Suraj Sharma in Life of Pi van Ang Lee. Beeld
Suraj Sharma in Life of Pi van Ang Lee.

Three Generations

NPO 3, 23.20 uur

(Drama, Gaby Dellal, 2015) De 16-jarige Ray (Elle Fanning) wordt alleen nog Ramona genoemd door de conciërge van het New Yorkse appartementencomplex waar ze woont met haar alleenstaande moeder, haar lesbische oma en dier geliefde. Voor de rest van haar omgeving is Ray gewoon Ray, ook al moet de hormoonbehandeling nog beginnen. Three Generations wordt vooral gedragen door de geweldige cast. Fanning houdt zich tegenover veteranen Naomi Watts en Susan Sarandon geweldig staande en bewijst zich als Ray opnieuw als een van de beste actrices van haar generatie.

Naomi Watts en Elle Fanning in Three Generations van Gaby Dellal Beeld
Naomi Watts en Elle Fanning in Three Generations van Gaby Dellal

The Accident

NPO 2, 23.25 uur

In een stadje in Wales bouwt de firma Kallbridge een nieuwe fabriek die voor veel banen gaat zorgen. Als er op de bouwplaats een ongeluk plaatsvindt, wordt dit een aantal plaatselijke jongeren fataal. De Britse dramaserie The Accident volgt Polly Bevan (Sarah Lancashire uit Happy Valley), de moeder van het enige slachtoffer dat het drama overleeft. Polly en de getroffen gezinnen willen dat er een onderzoek komt naar de schuldvraag. Ondertussen probeert Kallbridge-manager Harriet Paulsen (Sidse Babett Knudsen uit Borgen) de schade beperkt te houden.

Meer over