Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 25 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Les misérables van Ladj Ly. Beeld
Les misérables van Ladj Ly.

De prijsknaller

NPO 3, 20.25 uur

In het behartenswaardige consumentenprogramma De prijsknaller gaan Eva Cleven en Ersin Kiris op zoek naar de werkelijke kosten achter producten die voor bodemprijzen worden verkocht. Na onder meer kleding, wijn, koffie en rozen is het nu de beurt aan de zuivelindustrie, waar de druk om steeds goedkoper te produceren heel groot is. Dat heeft er onder meer toe geleid dat het Nederlandse landschap ingrijpend is veranderd, en niet ten goede. Verder speelt miljardenbedrijf FrieslandCampina op wereldschaal een bedenkelijke rol in de zuivelproductie.

Les misérables

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Ladj Ly, 2019) Geloof vooral niet in dit massale moment van gelijkheid, vrijheid en broederschap, lijkt debutant Ladj Ly te willen zeggen met de magistrale openingsscène van Les misérables. Die speelt zich af tijdens de viering van het Franse wereldkampioenschap voetbal op de Champs-Élysées, in 2018. De dreigende soundtrack vertelt direct een minder feestelijk verhaal: dit is namelijk niets minder dan de spirituele opvolger van banlieuklassieker La haine. In de Parijse voorstad Montfermeil, waar Ly opgroeide, volgen we in het verdere, meanderende verloop van de film onder meer de agenten Stéphane, Chris en Dwasa op patrouille. Als de 12-jarige Issa een leeuwenwelp steelt uit het circus, volgt een volledig ontspoorde politieactie.

Het jaar van Fortuyn

NPO 1, 21.29 uur

Na de aanslagen van 11 september 2001 slaat ook in Nederland het politieke klimaat om. Islamcriticus Pim Fortuyn sluit zich aan bij Leefbaar Nederland en groeit uit tot de grote rivaal van PvdA-lijsttrekker Ad Melkert, de gedoodverfde nieuwe premier. De vijfdelige serie Het jaar van Fortuyn maakt een dramatische reconstructie van de roerigste periode uit de recente Nederlandse politiek. Jeroen Spitzenberger en Ramsey Nasr geven gestalte aan Fortuyn en Melkert, en daarnaast zijn er rollen voor Frank Lammers, Fedja van Huêt en Carly Wijs.

Prikkels

NPO 2, 22.19 uur

Al onze kennis over de wereld om ons heen danken we aan onze zintuigen. De komende zes weken nemen Elisabeth van Nimwegen en Dirk de Bekker een duik in de wereld van onze waarneming. In de eerste aflevering van Prikkels verdiepen ze zich in onze tastzin. Ze onderzoeken wat de gevolgen zijn van onderprikkeling, een fenomeen waar veel mensen tijdens de lockdown last van hebben gehad, en stellen hun lichaam beschikbaar voor experimenten. De Bekker ondergaat een nieuwe methode van pijnbestrijding en Van Nimwegen traint haar tastzintuig door onderdompeling in een ijsbad.

Sense and Sensibility

Eén, 22.45 uur

(Drama, Ang Lee, 1995) Opvallend dat regisseur Ang Lee als eerste Amerikaanse film deze Jane Austen-adaptatie maakte. De kostuumfilm oogt alsof de Taiwanees nooit anders heeft gedaan. Kate Winslet en Emma Thompson, die ook het scenario schreef en daarvoor een Oscar won, spelen de 19de-eeuwse zusters Dashwood. Ze worstelen met de problemen waarmee alle heldinnen van Austen tobben: moeten ze hun gevoel of hun verstand volgen bij het vinden van een echtgenoot? Sterk tegenspel wordt geboden door Hugh Grant en Alan Rickman.

Kate Winslet, Emilie François en Emma Thompson in Sense and Sensibility van Ang Lee. Beeld
Kate Winslet, Emilie François en Emma Thompson in Sense and Sensibility van Ang Lee.

The Salisbury Poisonings

NPO 2, 23.02 uur

In het voorjaar van 2018 worden de voormalige Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia bewusteloos aangetroffen in het Engelse Salisbury. Ze blijken te zijn vergiftigd met het zenuwgif novitsjok, wat duidt op betrokkenheid van de Russische geheime dienst. Al snel beginnen ook andere bewoners symptomen van vergiftiging te tonen. De dramaserie The Salisbury Poisonings toont de schok, paniek en nasleep van de zaak door de ogen van rechercheur Nick Bailey (Rafe Spall) en hoofd van de gezondheidsdienst Tracy Dasziekiwicz (Anne-Marie Duff).

Ida

NPO 2, 23.56 uur

(Drama, Pawel Pawlikowski, 2013) Ida, een jonge Poolse novice, staat begin jaren zestig op het punt non te worden. Eerst wil ze haar enige nog levende familielid ontmoeten. Dus bezoekt Ida (Agata Trzebuchowska) tante Wanda (Agata Kulesza), die haar vertelt dat ze Joods is: in de oorlog werden haar ondergedoken ouders vermoord. Ida hoort het schijnbaar onbewogen aan. Naar die houding is het uiterlijk van Pawlikowski’s film gemodelleerd: het veelbekroonde Ida is gedraaid in prachtig zwart-wit en in een sobere beeldverhouding, er is nauwelijks muziek en de camera beweegt vrijwel nooit.

Agata Trzebuchowska in Ida van Pawel Pawlikowski. Beeld
Agata Trzebuchowska in Ida van Pawel Pawlikowski.
Meer over