Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 25 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Gene Wilder (links) en Zero Mostel in The Producers. Beeld
Gene Wilder (links) en Zero Mostel in The Producers.

Terug in het wild 2

NPO 2, 19.30 uur

Niet alleen in Nederland lukt het om de beschadigde natuur te herstellen. Overal in Europa maken ernstig bedreigde diersoorten een comeback, vaak met een beetje hulp van de mens. In de tweede editie van Terug in het wild laat Menno Bentveld zien hoe de gierzwaluw weer floreert in Nederland en de Schotse kust een welkome plek wordt voor de reuzenhaai. Duitse natuurbeschermers herstellen het leefgebied van de korenwolf en hun Spaanse collega’s ontfermen zich over de dikkopschildpad. Terug in het wild is een samenwerking van tien Europese omroepen.

First Man

Net 5, 20.30 uur

(Drama, Damien Chazelle, 2018) Het verhaal van astronaut Neil Armstrong en het Amerikaanse ruimteprogramma dat in de jaren zestig als eerste een man op de maan wilde zetten. Geen spoiler: dat lukte in 1969. Maar waar First Man uitstekend in slaagt, is dat moment steeds onvoorstelbaarder te maken. Elke keer als een ruimtevaartuig opstijgt, piept en kraakt het dat het een lieve lust is. Beangstigend en benauwend, met snelle shots van Ryan Goslings ogen achter een helm. Maar het zijn de close-ups van schroefjes die het hem doen.

Ryan Gosling in First Man. (Daniel McFadden/Universal Pictures via AP) Beeld AP
Ryan Gosling in First Man. (Daniel McFadden/Universal Pictures via AP)Beeld AP

De Kemping

NPO 3, 21.15 uur

In de zomer van 2020 gingen negen Vlaamse jongeren onder begeleiding van de zanger en creatieveling Tijs Vanneste aan de slag met het aanleggen en uitbaten van een camping. De deelnemers konden om uiteenlopende redenen moeilijk aan werk komen, en de coronacrisis hielp daar ook niet bij. Tijdens de drie weken durende opnamen van De Kemping leerden de deelnemers meer over zelfstandigheid, organisatie en hun eigen talenten. In elke aflevering van de zevendelige serie worden twee deelnemers uitgelicht. Vandaag zijn dat Misha van 22 en Jelle van 32.

Borg/McEnroe

Canvas, 21.30 uur

(Drama, Janus Metz, 2017) Fascinerend dubbelportret van de deelnemers van de historische Wimbledon-finale van 1980, waarin Björn Borg als eerste persoon ter wereld een vijfde Wimbledon-titel op zijn naam kon schrijven en tegenover de man kwam te staan die de kranten omschreven als ‘zijn ergste nachtmerrie’, het licht ontvlambare talent Joe McEnroe. Vooral Shia LaBeouf als McEnroe is een vondst. De acteur, zelf berucht om zijn korte lontje, geeft hem naast die fenomenale woede-uitbarstingen ook iets kwetsbaars, iets kinderlijks zelfs. Zijn McEnroe is óók een gekwetst jongetje.

Shia LaBeouf (links) en Sverrir Gudnason in Borg/McEnroe. Beeld
Shia LaBeouf (links) en Sverrir Gudnason in Borg/McEnroe.

Glastonbury in the 90s

BBC 2, 22.00 uur

Het Glastonbury Festival is een vijfdaags muziekfestijn dat, als er geen coronavirus roet in het eten gooit, jaarlijks wordt georganiseerd op het platteland van het Engelse Somerset. Dankzij de uitgebreide live tv-verslagen worden de jaren negentig wel gezien als de glorietijd van Glastonbury. Na de documentaire Glastonbury in the 90s herhaalt de BBC twee legendarische optredens op het Pyramid Stage, het hoofdpodium van het festival. Om 22.00 uur is er een registratie van Radiohead uit 1997, om 23.00 uur gevolgd door het concert van R.E.M. uit 1999.

Rig 45

Canvas, 23.10 uur

Veiligheidsadviseur Andrea Burell (Catherine Walker) wordt in de Zweedse thrillerserie Rig 45 naar een boorplatform in de Noordzee gestuurd. Eigenaar Benthos Oil wil dat ze daar een ongeluk met dodelijke afloop onderzoekt. Andrea’s argwaan wordt gewekt als blijkt dat de werknemers op het platform in twee kampen zijn verdeeld en niemand wil praten over het voorval. Terwijl een storm met orkaankracht aanzwelt en voorlopig niemand het boorplatform kan verlaten, ontdekt Andrea dat er een moordenaar actief is. Wie kan ze vertrouwen en wie moet ze vrezen?

The Producers

(Komedie, Mel Brooks, 1967) In dit geweldige regiedebuut van komedie-koning Brooks probeert een verlopen theaterproducent (Zero Mostel) met zijn accountant (Gene Wilder) opzettelijk een flop te maken. Ze denken dat ze met een musical over Adolf Hitler wat dat betreft wel goed zitten. Die premisse zorgde ervoor dat het met een Oscar bekroonde The Producers van begin af aan controversieel was, maar stond het succes van de film niet in de weg. The Producers, dat Brooks eigenlijk Springtime for Hitler had willen noemen, groeide uit tot cultklassieker en werd later door Brooks en toneelauteur Thomas Meehan tot theatermusical bewerkt. Die vervolgens weer werd verfilmd, met Susan Stroman als regisseur en Brooks als producer.

Meer over