Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 23 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in Titanic. Beeld
Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in Titanic.

Openingsceremonie Olympische Spelen

NPO 1, 12.35 uur

De opening van de Olympische Spelen vindt plaats in het Nieuw Olympisch Stadion van Tokio, dat verrees op de plek van het oude, in 2015 gesloopte Olympisch Stadion. De tribunes zullen op een aantal vip-gasten na leeg zijn: de eerste zichtbare consequentie van de corona-epidemie, die dit jaar als een schaduw over de Olympische Spelen hangt. De ceremonie bestaat voor een deel uit beelden die eerder zijn opgenomen. De vlaggenparade met de atleten uit alle deelnemende landen gaat echter gewoon door, en de NOS zendt de ceremonie vanmiddag rechtstreeks uit.

Nederland op film

NPO 2, 19.55 uur

Vandaag verkent Nederland op film hoe de bewoners van ons land zich de afgelopen eeuw hebben gepresenteerd aan de camera. In de beginjaren van de fotografie en film is het maken van een portret nog een omslachtig en kostbaar proces: iets waarvoor men zich op zijn paasbest kleedt. Dat betekent een pak voor mannen en oudere jongens, en een jurk voor vrouwen en meisjes. Pas na de oorlog komt er meer variatie en wordt het uiterlijk een vorm van zelfexpressie. In de aflevering vertelt Volkskrant-modejournalist Cécile Narinx over een paar opvallende fenomenen.

Titanic

Net 5, 20.30 uur

(Rampenfilm, James Cameron, 1997) De megalomane rampenfilm over de gedoemde liefde tussen de gekooide aristocraat Rose (Kate Winslet) en de levenslustige armoedzaaier Jack (Leonardo DiCaprio) werd ondanks alle bedenkingen vooraf een immens succes. De Academy deelde elf Oscars uit en Titanic verdiende zijn ongekende budget van 180 miljoen euro vele malen terug. De spectaculair in beeld gebrachte scheepsramp blijft misschien de hoofdattractie van de film, maar de hoofdrolspelers zijn fantastisch, en ook daarbuiten bevat Titanic diverse klassieke momenten, waaronder een van de populairste sterfscènes uit Hollywood. Met 1,6 miljard euro aan initiële kassaopbrengst, aangevuld tot 1,9 miljard euro na een tweede bioscoopronde in 3D.

When Harry Met Sally...

Canvas, 21.15 uur

(Komedie, Rob Reiner, 1989) In deze bijzonder succesvolle romantische komedie ontmoeten Harry (Billy Crystal) en Sally (Meg Ryan) elkaar als ze allebei net zijn afgestudeerd en samen naar New York vertrekken. Tijdens hun eerste gesprek verklaart Harry dat een man en een vrouw nooit vrienden kunnen zijn. In de jaren die volgen blijven de twee elkaar ontmoeten, maar het duurt langer dan een decennium voor de theorie wordt bevestigd. Klassiek is de scène waarin Ryan in een vol New Yorks restaurant tijdens de maaltijd doet of ze klaarkomt.

Meg Ryan en Billy Crystal in When Harry Met Sally... Beeld
Meg Ryan en Billy Crystal in When Harry Met Sally...

Classic Albums – Back to Black

Arte 21.45 uur

Het is vandaag tien jaar geleden dat Amy Winehouse stierf, wat op menig tv-zender wordt herdacht. Arte zendt een Engels-Amerikaanse muziekdocumentaire uit over de totstandkoming van Winehouse’ legendarische en geweldig goede album Back to Black. Met niet eerder vertoond beeldmateriaal van studiosessies in Miami en New York laat het programma het uitzonderlijke zang- en componeertalent zien van de Winehouse, die op 27-jarige leeftijd aan een alcoholvergiftiging overleed. Van het album, waarmee de zangeres vijf Grammy Awards won, zijn meer dan acht miljoen exemplaren verkocht. Na de documentaire volgt (om 22.45 uur) het concert dat Winehouse in 2007 gaf in Shepherd’s Bush Empire in Londen.

Reclaiming Amy

BBC 2, 22.00 uur

Meer Winehouse op de BBC. Daar blikken tien jaar na de dood van zangeres Amy Winehouse familieleden en vrienden terug op haar leven en de invloed van haar overlijden op haar naasten. In Reclaiming Amy komt onder anderen Amy’s moeder Janis aan het woord, die haar dochter beschrijft als een complexe en sterke vrouw. Ook blijkt in de documentaire dat de zangeres met ernstiger psychische problemen kampte dan menigeen besefte. Aansluitend herhaalt BBC 2 om 23.00 uur een optreden van Winehouse uit 2007. In Porchester Hall zingt ze in een intieme setting nummers van de albums Back to Black en Frank.

Utøya 22. juli

NPO 3, 23.45 uur

(Drama, Erik Poppe, 2018) 72 minuten duurde de aanslag op het Noorse eiland Utøya in 2011. Het is ook de tijd die filmmaker Erik Poppe nodig heeft om de aanslag te reconstrueren. In één enkele take toont hij hoe het onafwendbare onheil de slachtoffers op de hielen zit, opjaagt en insluit, zonder de dader in beeld te brengen of zelfs maar bij naam te noemen. Wie afgestompt door schietpartijen op scholen en terroristische aanslagen vooral getallen op papier is gaan zien, kan met deze hel van een film het vastgeroeste gemoed losschudden.

Andrea Berntzen in Utøya 22. juli. Beeld
Andrea Berntzen in Utøya 22. juli.
Meer over