Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 22 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Christian Bale in The Big Short van Adam McKay. Beeld
Christian Bale in The Big Short van Adam McKay.

Vroege vogels

NPO 2, 19.55 uur

Dat een drukbevaren waterroute als het Noordzeekanaal toch interessante natuur oplevert, ontdekken Menno Bentveld en Willemijn Veenhoven in Vroege vogels. Tussen de haven van Amsterdam en de sluizen van IJmuiden vormt het kanaal een bijzonder stuk brak water, waar de presentatoren krabben, kreeften en een kolonie meeuwen zien, naast vogels die je eerder op de Wadden zou verwachten. Terwijl Veenhoven onderzoekt hoe schepen exotisch onderwaterleven introduceren uit andere delen van de wereld, neemt Bentveld een kijkje in het brakke veenmosrietland.

The Big Short

Net 5, 20.30 uur

(Drama, Adam McKay, 2015) Dit informatiedichte kredietcrisisdrama biedt een groot publiek in 130 wonderbaarlijk swingende minuten niet alleen intelligente inzichten in een voor velen ondoorgrondelijke wereld, maar regisseur Adam McKay maakt er ook spektakel van. Christian Bale speelt heerlijk theatraal een markante beursvoorspeller, vergelijkbaar met het alwetende, verwarde genie in een rampenfilm. Het gevoel van een wereld die op overkoken staat wordt verder versterkt door de onrustige beeldtaal. De camera zoomt nerveus en quasidocumentair in, korte sequenties zitten vol videoclipflarden en de editor knipt soms de laatste woorden van een uitgesproken zin weg. Actrice Margot Robbie vertelt, als zichzelf, ondertussen in een bubbelbad over de valkuilen van hypotheekobligaties.

Maudie

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Aisling Walsh, 2016) De makers van Maudie, de eerste biopic over de Canadese kunstenares Maud Lewis (1903-1970), zagen in haar levensloop een verhaal over moed en mentale weerbaarheid. Ze schilderde weliswaar opgewekte taferelen, maar leed van jongs af aan artritis en ging als outcast door het leven. De film is een ode aan Lewis’ optimisme en schetst een fascinerend portret van haar huwelijk met de sociaal onhandige, agressieve visverkoper Everett. Het fraaie spel van Sally Hawkins en Ethan Hawke maakt de taaie romance tussen twee koppige buitenstaanders aannemelijk en zelfs wonderlijk ontroerend.

Sally Hawkins in Maudie van Aisling Walsh. Beeld
Sally Hawkins in Maudie van Aisling Walsh.

Jochem in de wolken

NPO 1, 21.25 uur

De Veluwe is niet alleen de populairste vakantiebestemming van ons land, maar ook een uniek natuurgebied. De 1000 vierkante kilometer grote streek is het leefgebied voor edelherten, reeën, wilde zwijnen en sinds kort wolven. In Jochem in de wolken vaart cabaretier Jochem Myjer met een luchtballon over de Veluwe om van bovenaf de bossen, heidevlakten, stuifzanden en heuvels in beeld te brengen. ‘Vanuit de lucht zie ik wat alle vogels allang weten: dat onze Nederlandse natuur betoverend mooi is. Ik hoop iedereen stapelverliefd te maken op deze natuurgebieden.’

Cat Stevens

Arte, 21.45 uur

Franse documentaire uit 2020 van France Swimberge over singer-songwriter Cat Stevens, geboren in 1948 als Stephen Demetre Georgiou en alweer lange tijd door het leven gaand als Yusuf Islam, een naam die hij aannam toen hij, zoals de makers het formuleren, geplaagd door twijfels en depressies een religieuze weg insloeg. Een bewogen leven dus, waar de film induikt. Stevens is afkomstig uit de jarenzestigmuziekscene in Londen, die – maar ja, waar niet – nogal wild was. In zijn prachtige liedjes is daarvan weinig te horen. Morning Has Broken, Lady D’Arbanville, Wild World en Sad Lisa zijn stuk voor stuk klassiekers geworden zonder de tijdgeest te ademen.

How to Be Young

NPO 2, 22.20 uur

Door het repressieve bewind van president Loekasjenko van Belarus zijn veel tegenstanders van zijn dictatuur de grens over gevlucht. In How to Be Young vertelt Margriet van der Linden hoe jonge activistische studenten in het westers georiënteerde Litouwen een veilige haven vonden. Ze spreekt er onder anderen met de 19-jarigeSabina, die in Vilnius een youtubekanaal runt voor het studentenverzet. Ook de Litouwse jongeren zijn niet gerust op de situatie in hun buurland: Petrus vreest een confrontatie en meldde zich aan voor het leger.

Brothers

NPO 3, 23.05 uur

(Drama, Jim Sheridan, 2009) De losse, schokkerige visuele stijl van Susanne Biers zwaarwichtige Deense drama Brødre (2004) verdween in deze Amerikaanse remake, maar verder werd de film zo’n beetje een op een overgedaan. In het verhaal over de huiveringwekkende en emotionele reis die militair Tobey Maguire aflegt wanneer hij wordt uitgezonden naar Afghanistan, is dus ruim aandacht voor de vele familieverhoudingen. Tussen Maguire en zijn nietsnutterige broer (Jake Gyllenhaal). Maar ook tussen hen en hun vader (mooie rol van Sam Shepard). De overdadige relatieproblematiek ontspoort wonderwel nergens.

Tobey Maguire en Jake Gyllenhaal in Brothers van Jim Sheridan. Beeld
Tobey Maguire en Jake Gyllenhaal in Brothers van Jim Sheridan.
Meer over