De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 21 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Van der Laan & Woe. Beeld anp
Van der Laan & Woe.Beeld anp

Van der Laan & Woe: Alles eromheen
NPO 3, 20.30 uur

In deze geprezen vijfde cabaretshow van Niels van der Laan en Jeroen Woe, bekend van televisieprogramma De Kwis, geven de twee kritiek op de huidige tijdsgeest, waarin iedereen overgevoelig is en alles 'beleving' moet zijn.

Doctor Korbes
NPO Cultura, 20.30 uur

Filmend door het kijkgaatje van zijn eigen voordeur legt filmmaker Derek Howard de verzamelwoede van zijn overbuurman vast. De film begint met de dag dat de filmmaker zijn appartement betrekt en eindigt 25 jaar later met het vertrek van zijn buurman.

The voice of Holland
RTL 4, 20.30 uur

In het nieuwe seizoen van talentenjacht The voice of Holland zitten onder anderen Guus Meeuwis en Waylon als coaches op de rode stoelen. Die laatste vervangt Anouk, die tijdens de opnamen met zwangerschapsverlof was.

(Vlnr) Waylon, Sanne Hans (Miss Montreal), Ali B en Guus Meeuwis tijdens de persbijeenkomst van het zevende seizoen van The Voice of Holland. Beeld anp
(Vlnr) Waylon, Sanne Hans (Miss Montreal), Ali B en Guus Meeuwis tijdens de persbijeenkomst van het zevende seizoen van The Voice of Holland.Beeld anp

Shetland
Eén, 20.40 uur

In de eerste aflevering van deze driedelige misdaadserie vindt Jess Collins het lijk van Catherina Ross, de oppas van haar dochter. Het eerste spoor leidt naar Magnus Bain, die het meisje eerder op de avond nog heeft bezocht.

College Tour: Khadija arib
NPO 2, 21.05

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib is te gast in College Tour en dus mogen studenten een uur lang vragen op haar afvuren. Ze kwam op haar 15de vanuit Casablanca naar Nederland en is de eerste niet in Nederland geboren Kamervoorzitter.

Khadija Arib. Beeld anp
Khadija Arib.Beeld anp

Universiteit van Nederland
NPO 3, 22.30 uur

Professor Vanessa Evers maakt robots. Ze onderzoekt of er ook robots te creëren zijn die niet alleen zien wat je doet, maar ook begrijpen wat je denkt en voelt. Ze houdt een betoog over de toegevoegde waarde daarvan.

Broos (Mijke de Jong, 1997)
NPO 2, 22.55-00.10 uur.

Het klinkt mooi, het plan dat de vijf zussen uit Mijke de Jongs intense kamerspel Broos opvatten: ter gelegenheid van het 40-jarig huwelijk van hun ouders komen ze samen in een vakantiehuisje aan zee, om er een vrolijke video voor pa en ma op te nemen. Maar de camera loopt nog niet of de heibel breekt los tussen Ted (Marnie Blok), Leen (Maartje Nevejan), Muis (Leonoor Pauw), Carlos (Adelheid Roosen) en Lian (Lieneke le Roux).

De zussen blijken nog veel met elkaar en hun ouders te moeten uitvechten waar was pa toen hij ooit voor anderhalf jaar verdween? en van gezellig een filmpje maken is al snel geen sprake meer. Gelukkig weten de onderling ook in temperament zeer verschillende vrouwen steeds een wankel evenwicht te vinden, zodat ze tijdens dit vaak helse verblijf ook dichter bij elkaar komen. En dan is er nog Joost van Starrenburgs quasidocumentaire cameravoering, die de zussen zelfs op de heftigste momenten met elkaar blijft verbinden middels lange, schokkerige takes. Aangenaam kijkvoer is het niet, deze bewerking van de gelijknamige, door dezelfde actrices gespeelde theatervoorstelling, maar op de een of andere manier raak je toch aan het vijftal gehecht. Op het filmfestival van Locarno werd De Jong genomineerd voor een Gouden Luipaard en op het Nederlands Filmfestival wonnen de vijf hoofdrolspeelster gezamenlijk het Gouden Kalf voor Beste Actrice.

Flashdance (Adrian Lyne, 1983)
RTL 8, 20.30-22.30 uur.

Meisje Alex is lasser in Pittsburgh, maar doet niets liever dan dansen. Dit zoete verhaal zou zonder ook maar één ster van naam uiteindelijk 100 miljoen dollar opbrengen en Jennifer Beals voor enige tijd onsterfelijk maken. Dat succes was mede, of grotendeels, te danken aan het vermogen van regisseur Adrian Lyne de dansscènes lekker gelikt (denk waterspetters in tegenlicht) vorm te geven.

Disconnect (Henry Alex Rubin, 2012)
Canvas, 22.00-23.55 uur.

Deze internetvariant op mozaïekfilms als Traffic (2000) en Crash (2004) vermengt drie verhaallijnen: een rouwend echtpaar wordt slachtoffer van identiteitsfraude, een eenzame puberjongen denkt ten onrechte eindelijk een vriendin te hebben gevonden via een sociaal netwerk en een jonge journaliste wil een verhaal maken over minderjarigen die zichzelf online prostitueren. Voor sommigen zal Disconnect schokkende inzichten bieden, voor anderen niet. Maar dan nog is het pleidooi voor men selijk contact, voor communicatie die niet via beeldschermpjes en routers gaat, relevant. En terwijl de verhaallijnen steeds vergezochter worden, blijft de film op de been door het acteerwerk van onder anderen Jason Bateman.

No Country for Old Men (Joel en Ethan Coen, 2007)
RTL 7, 22.00-00.30 uur.

In een van de beste films van de gebroeders Coen is nauwelijks muziek te horen. In het begin is de stilte nog logisch, omdat hoofdpersoon Llewelyn Moss (Josh Brolin) zich eenzaam over de oneindige vlakten van Texas beweegt: de wezens om hem heen zijn zonder uitzondering dood. Maar het duurt niet lang of de film verandert in een heerlijk onderkoelde achtervolgingsthriller. Dat is een genre waarin een componist zich doorgaans laat gelden, maar niet in No Country for Old Men, waar de vaste Coen-componist Carter Burwell pas op de plaats maakt. Zonder muziek, maar met het minimalistische geluidsdecor en de briljante montage, ontstonden een paar van de spannendste scènes uit het oeuvre van de Coens.

Meer over