Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 21 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Armie Hammer en Timothée Chalamet in Call Me by Your Name van Luca Guadagnino. Beeld
Armie Hammer en Timothée Chalamet in Call Me by Your Name van Luca Guadagnino.

Natural Born Rebels

NPO 2, 17.05 uur

Stelen, bedriegen, vernielen, vreemdgaan en geweld plegen: allemaal trekjes die we associëren met de mens, maar die net zo goed in het dierenrijk voorkomen. Natural Born Rebels laat met mooie natuuropnamen zien dat dieren heus niet altijd lieverdjes zijn. Vandaag toont de serie dat dieren heel ver gaan om te overleven. De kaketoe probeert te intimideren met zijn kuif, maar is ook zeer luidruchtig en vernielzuchtig. Kreeften hebben ontdekt hoe ze anemonen in gijzeling kunnen nemen en in de strijd om de macht schrikken chimpansees niet terug voor geweld.

Kubo and the Two Strings

SBS 9, 20.30 uur

(Animatie, Travis Knight, 2016) De eenogige, 11-jarige Kubo gaat op zoek naar een magische wapenuitrusting in gezelschap van een cynische aap, een idiote keverkrijger en een stapel origamiblaadjes die zo nu en dan tot leven komt. Deze eigenzinnige, deels stop-motionanimatiefilm komt uit de koker van de Amerikaanse Laika-studio (de mensen achter films als Coraline en Paranorman) en is een wonderschone ode aan verhalen, vol Japanse elementen. Soms grappig, soms echt eng, maar elk moment een juweel van een film.

Beeld uit Kubo and the Two Strings van Travis Knight. Beeld
Beeld uit Kubo and the Two Strings van Travis Knight.

Operatie Songfestival

NPO 2, 20.35 uur

Het land dat het Eurovisie Songfestival wint gaat naar huis met de eeuwige roem, maar ook met een verantwoordelijkheid. In principe moet het winnende land namelijk het volgende festival organiseren. Dat is niet alleen een kostbare onderneming, maar ook een gigantische logistieke operatie. De documentaire Operatie Songfestival gaat achter de schermen van het Rotterdamse Ahoy en laat zien wat er komt kijken bij het produceren van de grootste live uitgezonden muziekshow ter wereld. De strenge coronamaatregelen maken het dit jaar nog eens extra lastig.

Call Me By Your Name

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Luca Guadagnino, 2017) Het grootste deel van deze bitterzoete, ruim twee uur durende film draaien de 17-jarige Elio (Timothée Chalamet) en de 24-jarige Oliver (Armie Hammer) schitterend om elkaar heen, tijdens een broeierige zomer in Noord-Italië. Ergens tijdens de fietstochtjes en zwempartijtjes groeit hun vriendschap uit tot een zielsverwantschap, zonder dat precies valt te reconstrueren wanneer dat gebeurt. Het subtiele script van James Ivory (Maurice) kon niet in betere handen zijn dan die van regisseur Luca Guadagnino (The Bigger Splash, Io sono l’amore). Verleiding is zijn expertise en dat werkt fantastisch in een film waarin de hoofdrolspelers nooit zeggen wat ze bedoelen.

De zaak Shell

NPO 3, 22.45 uur

In hoeverre is Shell verantwoordelijk voor de klimaatproblematiek, en wat kan er gedaan worden om het bedrijf ter verantwoording te roepen? Het lijken geen vragen voor een theatervoorstelling, maar Anoek Nuyens en Rebekka de Wit brachten het klimaatdebat naar de schouwburg in De zaak Shell. In het stuk komen de directeur van Shell, de overheid, de consument en de burger aan het woord om de zaak van alle kanten te belichten. Omdat de theaterzalen langdurig dicht moesten kreeg het stuk een speciale tv-versie, die vanavond door NPO 3 wordt uitgezonden.

Chrissie Hynde sings Bob Dylan

NPO 2 Extra, 23.05 uur

Een avondje Dylan op het culturele kanaal van de NPO. Eerst (om 21.35 uur) Don't Look Back van D.A. Pennebaker, een documentaire over de Britse tournee van Bob Dylan in 1965. De film wordt wel gezien als de eerste muziekdocumentaire die vooral áchter de schermen kijkt. Daarna de registratie van een concert van Chrissie Hynde, zangeres van de Engelse rockband Pretenders, die werk van Dylan zingt. Vandaag is ook Hynde’s album Standing in the Doorway verschenen, met Dylan-covers. Dat album heeft ze de afgelopen coronaperiode opgenomen met Pretenders-collega James Walbourne.

Loveless

NPO 2, 00.10 uur

(Drama, Andrej Zvjagintsev, 2017) Wanneer de 12-jarige Aleksej tijdens de scheiding van zijn ouders doorkrijgt dat hij ongewenst is, trekt hij zijn eigen plan. Wat volgt, is een zoektocht met een pijnlijk ironische lading. Niemand keek naar de jongen om toen hij er nog was, maar nu moet hij koste wat kost worden teruggevonden. Met ijselijk mooie beelden en ontregelende momenten geeft cineast Zvjagintsev zijn tot nu toe toegankelijkste en meeslependste (in Cannes met de juryprijs bekroonde) film een mysterieuze lading.

Matvej Novikov in Loveless van Andrej Zvjagintsev. Beeld
Matvej Novikov in Loveless van Andrej Zvjagintsev.
Meer over