Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 20 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Tony Curtis (links) en Jack Lemmon in Some Like it Hot. Beeld RV
Tony Curtis (links) en Jack Lemmon in Some Like it Hot.Beeld RV

Een huis vol

NPO 1, 19.00 uur

De grote families van Een huis vol hebben een drukke agenda. De familie Cudogham besluit Koningsdag te vieren in Amsterdam. Vader, moeder en de zeven kinderen hebben zich speciaal voor de gelegenheid in het oranje gestoken. Bij de Buddenbrucks is er werk aan de winkel, want nu Dévaughn wat groter is, moet de babykamer worden getransformeerd tot kinderkamer. De vierling van de familie Adema heeft nieuwe schoenen nodig en moet naar de kapper. Het is wel duidelijk dat ze steeds meer van elkaar gaan verschillen, want ze willen alle vier een andere coupe.

Vroege vogels

NPO 2, 19.50 uur

In de laatste IJstijd heeft het terugtrekkende ijs over de hele breedte van Nederland stuwwallen achtergelaten. De omgeving van Nijmegen heeft hieraan zijn reliëf te danken. In Vroege vogels verkennen Menno Bentveld en Willemijn Veenhoven de streek waar, als er geen corona rondwaart, jaarlijks duizenden Vierdaagsewandelaars doorheen komen. Bij de stuwwal van Groesbeek zien ze jonge haviken en een specht die op het punt staat het nest te verlaten. Bentveld gaat op zoek naar de bloemen van de Spaanse ruiter, terwijl Veenhoven naar vlinders speurt.

Some Like It Hot

Canvas, 21.20 uur

(Komedie, Billy Wilder, 1959) Met deze remake van de Duitse komedie Fanfaren der Liebe (1951) maakte meesterfilmer Wilder dé blauwdruk van komedies waarin mannen zich als vrouwen verkleden. Jack Lemmon en Tony Curtis zijn fenomenaal als door criminelen opgejaagde jazzmuzikanten die in het Amerika van de jaren twintig onderduiken in een damesorkest. Het leukste, mooiste en grappigste orkestlid is de met overgave door Marilyn Monroe gespeelde Sugar Kane Kowalczyk, die het hoofd van beide mannen op hol brengt. Zo ontstaat een kluwen van verwikkelingen, in een heerlijke komedie die even perfect geschreven als geregisseerd is. In een van haar meest memorabele scènes zingt Monroe I Wanna Be Loved by You.

Freddie Mercury, the Untold Story

Arte, 21.45 uur

Documentaire uit 2000 over de minder bekende aspecten uit het leven van Freddie Mercury, de legendarische zanger van rockgroep Queen, die in 1991 overleed aan de gevolgen van aids. De film bevat interviews met meer dan twintig getuigen, onder wie familieleden, maar ook zijn Queen-kompanen Brian May en Roger Taylor, Peter Freestone (zijn persoonlijke assistent) en Mary Austin (zijn enige echte vrouwelijke geliefde). Gevolgd (om 22.45 uur) door een eerbetoon-concert en (om 00.15 uur) een documentaire over de samenwerking tussen Queen en zanger Adam Lambert, die sinds 2011 de leadzang in Queen verzorgt.

Ferris Bueller’s Day Off

Eén, 22.50 uur

(Komedie, John Hughes, 1986) Vrolijke klassieke komedie van de in 2009 overleden tienerfilmspecialist Hughes (The Breakfast Club). Matthew Broderick speelt een spijbelaar die in de jaren tachtig de held van een generatie scholieren werd. Hij slaagt er telkens in zijn ouders en zijn gemene conrector de loef af te steken, in een film die veel lol haalt uit Ferris’ spijbelstrategieën maar ook van een museumbezoek iets bijzonders maakt. Ferris’ vroegwijze motto: ‘Het leven gaat zo snel voorbij dat je het zou kunnen missen als je niet even stopt en om je heen kijkt.’

Matthew Broderick in Ferris Bueller's Day Off. Beeld
Matthew Broderick in Ferris Bueller's Day Off.

Der Überläufer

NPO 2, 23.35 uur

In de tweede helft van het Pools-Duitse oorlogsdrama Der Überläufer, naar het boek van Siegfried Lenz, ziet het er slecht uit voor Walter Proska (Jannis Niewöhner). De Duitse soldaat is in handen gevallen van het Russische leger, dat de krijgsgevangenen meeneemt op een lange mars. Proska weet dat hij met zijn voetwond niet lang gaat overleven. Dan ziet hij zijn legerkameraad Wolfgang Kürschner (Sebastian Urzendowsky) terug, die is overgelopen naar het Rode Leger. Die brengt Proska over naar de ziekenboeg en geeft hem de keuze om ook te deserteren.

The Florida Project

NPO 3, 23.45 uur

(Drama. Sean Baker, 2017) Secuur vormgegeven, kleurrijk en indringend drama. De budgetmotels rondom de pretparken van Orlando worden bevolkt door arme Amerikanen die zich geen ander dak boven hun hoofd kunnen veroorloven. Zo ook Halley (Bria Vinaite), de 22-jarige alleenstaande moeder van de 6-jarige Moonee (een fantastische Brooklynn Prince). Met het onafhankelijk geproduceerde The Florida Project bewijst Sean Baker (Tangerine) opnieuw zijn talent voor realistisch ogend drama met een grote sympathie voor antihelden. Halley, Moonee en de motelmanager Bobby (Willem Dafoe) zijn personages om in je hart te sluiten.

Bria Vinaite (links) en Brooklynn Prince in The Florida Project. Beeld
Bria Vinaite (links) en Brooklynn Prince in The Florida Project.
Meer over