Film- en tv-tipsvrijdag 19 februari

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 19 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Steve Coogan (links) en John C. Reilly in Stan & Ollie.  Beeld
Steve Coogan (links) en John C. Reilly in Stan & Ollie.

DeWolff en het Metropole Orkest

NPO 2 Extra, 20.30 uur

Voor het Nederlandse rocktrio DeWolff had 2020 een oogstjaar moeten worden, maar dat werd het dus niet. Wel maakten Robin Piso en Pablo en Luka van de Poel een nieuw album, dat kortgeleden uitkwam. Reden voor het cultuurkanaal van de NPO nog eens de concertregistratie uit te zenden met het Metropole Orkest, een vijf kwartier durend evenement van formaat, waarin het vijftigkoppige orkest een geweldige combinatie vormt met de band die een zweem van de jaren zeventig over zich heeft liggen. Aansluitend (21.45 uur) wordt de documentaire DeWolff in Europa herhaald, uit 2019, waarin Marcel de Vré het trio volgt tijdens een Europese tournee.

Lees hier het interview van deze week met DeWolff.

Se7en

Net 5, 20.30 uur

(Thriller, David Fincher, 1995) Een van Finchers beste films, deze in regen en duisternis gedrenkte neo noir. Een religieuze fanaticus beraamt zeven moorden, die elk een van de hoofdzonden symboliseren. Morgan Freeman en Brad Pitt zijn fantastisch als het politieduo dat de bijzonder bloederige, maar ook bewonderenswaardig virtuoos uitgevoerde moorden onderzoekt. Se7en, met een kleine maar essentiële rol voor Gwyneth Paltrow, profiteert flink van Howard Shores naargeestige muziek, terwijl cameraman Darius Khondji van de niet nader genoemde stad een sinister oord maakt waar je nog niet dood gevonden wilt worden.

Van links naar rechts: Gwyneth Paltrow, Brad Pitt en Morgan Freeman in Se7en.  Beeld
Van links naar rechts: Gwyneth Paltrow, Brad Pitt en Morgan Freeman in Se7en.

Stan & Ollie

BBC 1, 21.25 uur

(Drama, Jon S. Baird, 2018) ‘Ach, je weet hoe hij is’, antwoordt Stan Laurel (Steve Coogan) op de vraag van zijn vrouw hoe het met Oliver Hardy gaat. Hardy (John C. Reilly) zegt iets soortgelijks tegen zijn eigen vrouw. ‘Nou ja, je kent Stan.’ Meer woorden hebben ze niet nodig, de twee komieken die decennialang een duo vormden. Na de wervelend gefilmde proloog springt Stan & Ollie naar de nadagen van de wereldberoemde komieken, als ze in 1953 een theatertournee door Groot-Brittannië maken. Hun verhouding wordt ontroerend en delicaat geschetst, in een film die opmerkelijk goedmoedig blijft en gesierd wordt door uitstekend acteerwerk van de (verbluffend gelijkende) hoofdrolspelers.

Red Light

NPO 1, 21.30 uur

In de Nederlands-Vlaamse serie Red Light komen de levens van drie vrouwen uit zeer verschillende werelden op onverwachte wijze bij elkaar. Prostituee Sylvia (Carice van Houten) werkt in een bordeel, de rijke Esther (Halina Reijn) is een bekende sopraan en Evi (Maaike Neuville) heeft zich als politieagent op een grote zaak gestort. Als de vrouwen in de gevaarlijke wereld van mensensmokkel belanden, zijn ze op elkaar aangewezen. Red Light werd geschreven door Esther Gerritsen, die voor producenten Carice van Houten en Halina Reijn ook samenwerkte voor hun bioscoopfilm Instinct.

Raiders of the Lost Past with Janina Ramirez

BBC 2, 22.00 uur

In de plaats Knossos op Kreta stuitte de Britse archeoloog Arthur John Evans in 1878 op de resten van een enorm paleis. Hij vermoedde dat het ging om het paleis van de koning Minos, een legendarische figuur naar wie de Minoïsche beschaving is genoemd. In een nieuwe aflevering van Raiders of the Lost Past vertelt Janina Ramirez hoe Evans wat al te enthousiast te werk ging bij zijn opgravingen en reconstructies. Zo werden houten pilaren en plafonds vervangen door beton, en werden uit enkele kleine fragmenten hele muurschilderingen uit de duim gezogen.

De strijd om het Binnenhof

NPO 2, 22.20 uur

De laatste aflevering van De strijd om het Binnenhof belicht een hoofdstuk uit de recente politieke geschiedenis: de moord op Pim Fortuyn. Door zijn kritiek op de multiculturele samenleving en scherpe manier van debatteren werd Fortuyn geliefd bij het volk en gevreesd bij zijn politieke tegenstanders. De moordaanslag op 6 mei 2002 maakte veel los is de samenleving. Wat is anno 2021 de erfenis van Fortuyn? Wouke van Scherrenburg stelt de vraag aan Fortuyns voormalig collega en oud-wethouder Marco Pastors en aan PvdA-rivaal Ad Melkert.

Thief

Eén, 23.25 uur

(Thriller, Michael Mann, 1981) Lekker groezelig gefilmd officieus debuut van meestermisdaadfilmer Michael Mann (Heat, Miami Vice), met James Caan in een sterke, dragende rol als ex-gedetineerde en juwelendief Frank, die tevergeefse pogingen onderneemt om uit het criminele milieu te stappen. De langdurige en nagelbijtend spannende inbraakscènes verraden een zekere bewondering voor het dievenvak en Mann vlecht werk en privé van zijn hoofdpersoon kundig aan elkaar. Thief laat zich kijken als Drive avant la lettre, niet in de laatste plaats vanwege de expressieve synthpopsoundtrack van Tangerine Dream.

James Caan in Thief.  Beeld
James Caan in Thief.
Meer over