FILM- EN TV-TIPSvrijdag 18 september

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 18 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Gwyneth Paltrow in Hard Eight. Beeld
Gwyneth Paltrow in Hard Eight.

Vroege vogels

NPO 2, 19.50 uur

Voor de oorlog was Vliegveld Twenthe een commercieel vliegveld, waar zelfs het luchtschip Graf Zeppelin ooit landde. Na de oorlog werd het een militaire vliegbasis, maar in 2007 kwam ook daar een einde aan. Het terrein en de gebouwen worden nu gebruikt voor evenementen. Vroege vogels laat zien dat de natuur tegenwoordig vrij spel heeft op het voormalige vliegveld. Naast talloze libellen en vlinders zien we een van de grootste populaties veldleeuweriken van het land. Willemijn Veenhoven onderzoekt er hoe vogels thermiek gebruiken om op te stijgen.

3Doc: Where to Invade Next

NPO 3, 20.25 uur

Gewapend met de Amerikaanse vlag valt filmmaker Michael Moore Europese landen binnen. Zijn doel is niet om het Amerikaanse grondgebied te vergroten; in Where to Invade Next gaat Moore op zoek naar buitenlandse oplossingen voor Amerikaanse sociaaleconomische vraagstukken. Zo spreekt hij in Italië over de manier waarop vakantiedagen daar worden geregeld en ontdekt hij in Frankrijk hoe de schoolkantine kan bijdragen aan een gezond dieet voor scholieren. In Portugal hoort Moore hoe de politie daar denkt over de aanpak van het drugsprobleem.

Unfit: The Psychology of Donald Trump

NPO 2 Extra, 20.30 uur

Documentaire uit 2020 van Dan Partland, waarin de vraag centraal staat of de president van de Verenigde Staten Donald Trump geestelijk ziek is. Kan het wetenschappelijk worden aangetoond dat hij ongeschikt is en dus gevaarlijk als president van het machtigste land ter wereld? Zelf ook niet gespeend van retorica geeft de documentaire vrij duidelijk antwoord op deze vragen. Psychiaters, psychologen, journalisten en (ex-)medewerkers van Trump komen aan het woord en de documentaire werpt ook een sociologische blik op zijn kiezers. Het valt niet mee alle uitlatingen van Trump nog eens op een rijtje voorgeschoteld te krijgen.

Room

Net 5, 20.30 uur

(Drama, Lenny Abrahamson, 2015) Wat meubels, een bed, een badkuip, een wc en een televisie, in een hok van 9 vierkante meter. De 5-jarige Jack weet niet beter of deze naargeestige ruimte, waar hij al sinds zijn geboorte vastzit met zijn jonge moeder Ma, is de hele wereld. Het is de gruwelijke werkelijkheid van het nog lang nasmeulende Room, naar Emma Donoghue’s gelijknamige roman. Tegelijkertijd blijft de film trouw aan Jacks perspectief. De destijds 7-jarige Jacob Tremblay en Oscar-winnaar Brie Larson (Ma) zijn fantastisch.

Jacob Tremblay en Brie Larson in Room. Beeld
Jacob Tremblay en Brie Larson in Room.

Willow

SBS 9, 20.30 uur

(Fantasy, Ron Howard, 1988) Een Tolkien-achtige film uit een tijd waarin het fantasyspektakel van Peter Jackson (The Lord of the Rings) nog toekomstmuziek was. George Lucas (Star Wars) schreef het charmante avontuur, over een dappere dwerg (Warwick Davis) die zich tegen alle verwachtingen in ontwikkelt tot de held van een van gevaren overlopend sprookjesbos. Allesfilmer Ron Howard (Frost/Nixon, Apollo 13, Splash) maakte er een destijds als overweldigend beschreven ervaring van, vol vaart en spectaculaire speciale effecten en met de toen populaire acteurs Val Kilmer en Joanne Whalley.

Warwick Davis in Willow. Beeld
Warwick Davis in Willow.

Bed & breakfast

NPO 1, 20.35 uur

De Nederlandse bed & breakfasts kunnen terugkijken op een drukke periode. Door de coronamaatregelen en het mooie Nederlandse weer waren vakanties in eigen land populairder dan ooit. Op Omroep MAX gaan in Bed & breakfast weer drie koppels die een B&B uitbaten bij elkaar op bezoek. In Groningen overnachten ze in de B&B van Sytze en Famke, waar ze ook een klimparadijs bezoeken. Dick en Henriette kochten een grote boerderij voor Dicks verzameling, maar hielden genoeg plek voor een gastenverblijf. De laatste B&B is die van Jan en Janny in de Drentsche Aa.

Hard Eight

Eén, 23.45 uur

(Drama, Paul Thomas Anderson, 1996) Andersons door de studio verhaspelde, niettemin knappe debuut schetst de bijzondere relatie tussen een oudere beroepsgokker (Philip Baker Hall) en zijn protegé (John C. Reilly). Zou Anderson zich met opvolger Boogie Nights (1997) op de porno-industrie richten, in Hard Eight focust hij op de wat louche subcultuur van de gokwereld. De film (oorspronkelijke titel: Sydney) is evenwel minder een meeslepend verhaal over gokken en Vegas, als een ingetogen karakterstudie. De door Anderson bewonderde acteurs - Philip Baker Hall als de wereldwijze beroepsgokker Sydney, John C. Reilly als zijn jonge rekruut John Finnegan - krijgen alle ruimte. Gwyneth Paltrow is de serveerster en prostituee die door Sydney aan John wordt gekoppeld.

Meer over