Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 18 februari

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Trine Dyrholm en Gustav Lindh in Queen of Hearts. Beeld
Trine Dyrholm en Gustav Lindh in Queen of Hearts.

De geknipte gast

NPO 2, 21.02 uur

Carry Slee is waarschijnlijk Nederlands bekendste schrijver van tienerboeken. Zelf had ze als tiener geen gemakkelijke tijd – haar moeder was manisch-depressief en haar vader veelal afwezig – maar volgens Slee is in deze periode wel de kiem gelegd voor haar latere schrijverschap. In De geknipte gast vertelt de 72-jarige op de stoel bij Özcan Akyol over haar moeilijke jeugd en veelbewogen leven. Sinds een burn-out doet Slee het wat rustiger aan, maar afgelopen jaar verscheen haar recentste jeugdboek Fake! , over de gevaren van nepnieuws.

Dark Waters

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Todd Haynes, 2019)

Al jaren probeert Wilbur Tennant, een boer uit Parkersburg, West Virginia, uit te vinden waarom zijn koeien bij bosjes ziek worden en sterven. Het moet iets te maken hebben met de fabriek van chemieconcerrn DuPont verderop, denkt Tennant (Bill Camp). Niemand wil hem steunen, totdat advocaat Robert Bilott (Mark Ruffalo) zich over de zaak buigt. Ruffalo las in 2016 over de zaak-DuPont en zette de verfilming in gang. Zonder opsmuk volgt Dark Waters de feiten, resulterend in een thriller die je kalmpjes de rillingen bezorgt.

Bill Camp (links) en Mark Ruffalo in Dark Waters. Beeld
Bill Camp (links) en Mark Ruffalo in Dark Waters.

La vie de Brian Jones

Arte, 21.45 uur

Franse documentaire uit 2020 van Patrick Boudet over de oprichter van de legendarische Britse rockband Rolling Stones: Brian Jones, ook bekend als de bad boy van de Stones. Jones overleed in 1969, waarmee hij lid werd van de beruchte club van 27: toen hij dood in zijn zwembad werd gevonden, had hij die leeftijd. Zijn leven stond toen al enige tijd in het teken van zijn alcohol- en drugsverslaving. De film laat zien hoe de extravagante Jones een verlegen persoon was die al snel werd overvleugeld door het duo Keith Richards en Mick Jagger.

In levenden lijve

NPO 2, 22.28 uur

De Nederlandse Sinterklaas en Amerikaanse Santa Claus zijn beiden gebaseerd op dezelfde historische figuur: Nicolaas van Myra, een bisschop die in de 4de eeuw leefde in Lycië, de zuidkust van het huidige Turkije. Lang voordat hij in het Westen bekend werd als kindervriend, werd Nicolaas al heilig verklaard door de Rooms-Katholieke Kerk. In levenden lijve maakt vandaag een reconstructie van de echte Nicolaas aan de hand van historische bronnen. Presentator Derek de Lint gaat aan de slag met historicus Saskia Noot en 3D-designer Mao Lin Liao.

Showtrial

NPO 2, 23.11 uur

De actuele Britse misdaadserie Showtrial speelt voor een belangrijk deel in en om de rechtszaal. Nadat Hannah Ellis is verdwenen, is er al snel een verdachte: medestudent Talitha Campbell (Céline Buckens). Deze dochter van rijke en beroemde ouders heeft Hannah kort voor haar verdwijning dreigende tekstberichten gestuurd. Als Talitha wordt opgepakt krijgt ze Cleo Campbell (Tracy Ifeachor) als advocaat aangewezen. Cleo kan weinig sympathie opbrengen voor de arrogante student, maar probeert de best mogelijke verdediging te regelen.

Queen of Hearts

NPO 3, 23.14 uur

(Drama, May El-Toukhy, 2019) Anne (geweldige rol van Trine Dyrholm) heeft een leuke man, fijne tweelingdochters, een perfect huis en een goede baan als advocaat, gespecialiseerd in hulp aan verkrachtingsslachtoffers. Regisseur May El-Toukhy legt er een zacht waasje overheen, om visueel nog eens te benadrukken hoe jaloersmakend sprookjesachtig Annes leven is. Maar dan wandelt Gustav (Gustav Lindh) het huis binnen, de lastige puberzoon van Annes man, en alles begint te wankelen. Geleidelijk zoekt El-Toukhy de grenzen op, zowel in de relatie tussen de hoofdpersonages als in het incasseringsvermogen van de kijker. Een film die met beide benen in een moreel troebel moeras durft te stappen.

Joy

NPO 2, 00.17 uur

(Drama, Mijke de Jong, 2010) Na Bluebird en Het zusje van Katia is Joy het laatste deel van De Jongs trilogie over meisjes op weg naar volwassenheid. De ooit te vondeling gelegde Joy leert een alleenstaande moeder met dochter kennen en wordt geconfronteerd met haar verlangen naar een gezinsleven. De Jong zit haar heldin dicht op de huid, en achter in beeld stiefelen voortdurend gelukkige dames achter kinderwagens. Intussen blijft hoofdrolspeler Samira Maas de voornaamste reden dat Joy werkt. Ze is krachtig en kwetsbaar tegelijk.

Samira Maas in Joy. Beeld
Samira Maas in Joy.
Meer over