Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 17 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Parasite Beeld IMDB
ParasiteBeeld IMDB

Flikken Rotterdam

NPO 1, 20.35 uur

Naast een doorlopende verhaallijn over een dreigende nieuwe pandemie en schimmige praktijken binnen de wereld van ‘big pharma’, zijn er in dit seizoen van Flikken Rotterdam elke week nog andere misdaadzaken waarover de rechercheurs zich buigen. Vanavond komen ze in actie nadat de hoofdredacteur van een populaire nieuwssite vermoord is aangetroffen. Het blijkt dat hij onderzoek deed naar malversaties in de wereld van de afvalverwerking. Heeft de journalist iets ontdekt dat hem fataal is geworden, of kwam de moordenaar uit een heel andere hoek?

Parasite

Canvas, 21.20 uur

(Komedie, Bong Joon-ho, 2019) De allereerste Koreaanse Gouden Palm-winnaar, winnaar van vier Oscars bovendien, is een meesterwerk dat de strijd tussen arm en rijk in Zuid-Korea met allerlei registers bespeelt: komedie, horror, thriller, drama, Parasite is het allemaal en nog veel méér. De familie Park woont op een heuvel in een moderne villa. De familie Kim, scharrelend in het afvoerputje van de stad, werkt zich geleidelijk bij het sjieke gezin naar binnen. Regisseur Bong (The Host, Okja) toont zich wederom een meester in overdrijving, al koppelt hij dat ook in Parasite aan overtuigend psychologisch realisme. Hoe grotesk Bongs films soms ook zijn, het begrip voor de personages staat voorop.

Chansons!

NPO 1, 21.25 uur

Toen Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps hun gezamenlijke liefde voor het Franse chanson ontdekten, ontstond het idee voor een programma dat vanavond van start gaat. Chansons is een vierdelige ontdekkingsreis door de wereld van het chanson, van Jacques Brel tot Charles Aznavour. Natuurlijk begint de serie in Parijs, waar Van Nieuwkerk en Kemps hun ervaringen met de Franse hoofdstad delen en de plekken bezoeken die een rol hebben gespeeld in het leven van Édith Piaf. De Franse zangeres Barbara Pravi vertelt wat de elementen zijn van een goed chanson.

Govert naar de oorsprong van de mens

NPO 2, 22.20 uur

Een van de consequenties van de evolutietheorie is dat de mens en de chimpansee – en trouwens alle andere levende wezens – een gemeenschappelijke voorouder hebben. Dat betekent niet dat de mens afstamt van de chimpansee, legt Govert Schilling uit in Govert naar de oorsprong van de mens, maar dat er tussen de acht en zes miljoen jaar geleden een tak van onze stamboom is gesplitst in afzonderlijke loten voor de mens en onze naaste verwant. Van verschillende onderzoekers hoort Schilling over de grilligheid en de bizarre krachten van de evolutie.

Christo: Walking on Water

Arte, 22.40 uur

In Parijs is de Arc de Triomphe ingepakt, als eerbetoon aan de in mei 2020 overleden kunstenaar Christo, die het project nooit heeft kunnen voltooien. Reden voor de Frans-Duitse cultuurzender nog eens de heerlijke documentaire uit te zenden die Andrey Paounov in 2018 maakte over een andere grote wens van Christo. De ‘inpakkunstenaar’ had toen de ambitie kenbaar gemaakt als Jezus over het water te willen lopen. Aldus geschiedde. Paounov volgde de totstandkoming van The Floating Piers. Voorafgaand wordt om 21.45 uur een documentaire uitgezonden over de Arc de Triomphe.

Behind the Candelabra

NPO3, 23.40 uur

(Biografie, Steven Soderbergh, 2013) Kitsch in zijn meest glorieuze vorm, zoals de wereld van Valentino Liberace (1919-1987) in Behind the Candelabra wordt verbeeld. Duizendpoot Soderbergh schetst de laatste tien jaar uit het leven van de Amerikaanse showpianist (Michael Douglas) via de bewonderende blik van zijn jonge chauffeur/geliefde Scott Thorson (Matt Damon) en creëert zodoende een megalomane wereld vol dure sportwagens en diamanten ringen. Douglas voorziet zijn personage van de juiste balans tussen tragiek en ironie, Damon overtuigt als naïeve adonis, Rob Lowe als droogkloterige plastisch chirurg.

Michael Douglas en Matt Damon in Behind the Candelabra Beeld
Michael Douglas en Matt Damon in Behind the Candelabra

Shoplifters

NPO 2, 00.00 uur

(Drama, Hirokazu Kore-eda, 2018) Daar staat ze, het hartverscheurend schattige meisje Yuri, eenzaam in een buitenwijk van Tokio. Te dun gekleed voor het winterse weer, voor straf buitengezet door haar ouders. Wat doe je dan, als toevallige passant? Delinquent en vader Osamu (Lily Franky) aarzelt niet: hij neemt Yuri mee naar de schamele woning waar hij en wat gezinsleden boven op elkaar leven. In zijn sublieme, met een Gouden Palm bekroonde drama toont de Japanse cineast Kore-eda hoe een houtje-touwtjegezin overleeft op de bodem van de samenleving, zonder vangnet.

Vanaf links: Sakura Andô, Miyu Sasaki en Lily Franky in Shoplifters. Beeld
Vanaf links: Sakura Andô, Miyu Sasaki en Lily Franky in Shoplifters.
Meer over