TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 17 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Mia Farrow in Rosemary's Baby. Beeld
Mia Farrow in Rosemary's Baby.

Reizen Waes

NPO 3, 20.25 uur

Sinds hun land lid is van de EU, wonen en werken er heel wat Polen in Nederland. Toch weten we eigenlijk maar weinig van Polen, constateerde Tom Waes. Hij besloot daar wat aan te doen en maakte een reis door het land, van het noordoosten naar het zuidwesten. In Siematycze onderzoek hij de bijzondere band tussen dit stadje en België. Vervolgens gaat de reis langs de immense bruinkoolmijn van Belchatow en loopt Waes mee met een paramilitaire groep. De reis eindigt in bij het Uilengebergte, waar Duitsland met slavenarbeid een tunnelcomplex liet aanleggen.

How to Steal a Country

Canvas, 20.25 uur

Als de overheid en machtige bedrijven onder één hoedje spelen, is het aan de vrije pers om dit aan de kaak te stellen. In de documentaire How to Steal a Country toont Rehad Desai hoe een groep onderzoeksjournalisten in Zuid-Afrika lucht kreeg van ernstige corruptie in de kringen rond president Jacob Zuma. Deze gaf de bevriende Indiase familie Gupta vrij baan om macht te kopen binnen kolenfirma’s, ict-bedrijven en zelfs binnen de regering. Het werk van de journalisten werd door Zuma afgedaan als laster en nepnieuws, maar kostte hem zijn positie.

Apocalypse Now

Veronica, 20.30 uur

(Oorlog, Francis Ford Coppola, 1979) Je weet nooit welke versie je op tv zult zien van deze briljante, meeslepende, met de Gouden Palm bekroonde Vietnam-opera: zal het de oorspronkelijke bioscoopeditie worden, de uitgebreide Redux-versie uit 2002 of de Final Cut uit 2019? Hoe dan ook, vanavond is het de Redux-versie van Apocalypse Now, het meesterwerk waarvoor regisseur Coppola zijn financiële en geestelijke gezondheid riskeerde, belichaamt de gekte van de oorlog in alle facetten. De opnamen duurden een eeuwigheid, Marlon Brando kon zijn tekst maar niet onthouden, Martin Sheen bezweek bijkans aan een hartaanval.

Martin Sheen in Apocalypse Now. Beeld
Martin Sheen in Apocalypse Now.

Rosemary’s Baby

Canvas, 21.25 uur

(Horror, Roman Polanski, 1968) In dit griezelmeesterstuk zijn het vooral de cameravoering en het geluid die bijdragen aan het toenemende ongemakkelijke gevoel van de toeschouwer. En dat terwijl het allemaal zo rustig en (letterlijk) roze begint - de openingstitels hebben die kleur, de muziek klinkt zo. Het jonge stel Guy (John Cassavetes) en Rosemary (Mia Farrow) is verliefd en betrekt een prachtig appartement in hartje Manhattan. Wanneer Rosemary zwanger is, na een voor haar onbegrijpelijk beangstigende nacht waarin ze dacht half te slapen en half wakker te zijn, nemen de zaken een onomkeerbare wending. Is die wending een gevolg van haar labiele psychische gesteldheid of zijn er écht duistere krachten aan het werk?

Whitney: Can I Be Me

Arte, 22.05 uur

Documentaire uit 2018 over Whitney Houston, gemaakt door Engelsman Nick Broomfield (Kurt & Courtney, Marianne & Leonard, Words of Love). Hij reconstrueert haar leven vanuit het perspectief van haar naasten en kreeg daartoe toegang tot tot dan toe onbekend gebleven opnamen. Whitney Houston had in de VS meer nummer-1-hits dan The Beatles, werd in haar thuisland gekroond met alle denkbare eretitels en haar stem geldt nog altijd als een van de beste zangstemmen ter wereld. Maar zoals bekend betekende dat niet ze een gelukkig leven had: op 48-jarige leeftijd kwam ze om het leven door een overdosis.

Years and Years

NPO 2, 22.15 uur

Met een zwart-komische schets van de nabije toekomst heeft Years and Years soms wel wat weg van Black Mirror, maar in Years and Years vormen toch vooral de relaties en beslommeringen binnen de familie Lyons de hoofdmoot. Het verhaal begint in het heden, als de levens van de familieleden elkaar kruisen op de avond dat de baby van Rose wordt geboren. Daarna gaat het verhaal vlot door de tijd; een periode van stormachtige en verwarrende politieke, sociale en technologische veranderingen. Emma Thompson heeft een mooie rol als de populistische politicus Vivienne Rook.

Duel

SBS 9, 23.05 uur

(Thriller, Steven Spielberg, 1971) Knap en zenuwslopend debuut van de destijds 23-jarige Steven Spielberg, naar een kort verhaal van Richard Matheson. Een zakenman, gespeeld door Dennis Weaver, is onderweg naar huis en krijgt het op een verlaten snelweg aan de stok met de bestuurder van een enorme dieseltruck. Die truck verschijnt dankzij Spielbergs uitgekiende regie als een anoniem en daardoor des te gevaarlijker monster, met rokende uitlaatpijpen en een chauffeur die consequent buiten beeld blijft. Het voor tv gemaakte Duel is één grote oefening in het creëren van spanning.

Dennis Weaver in Duel. Beeld Eye
Dennis Weaver in Duel.Beeld Eye
Meer over