Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 15 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Vanaf links: Tim Roth, Kelvin Harrison Jr. en Naomi Watts in Luce. Beeld
Vanaf links: Tim Roth, Kelvin Harrison Jr. en Naomi Watts in Luce.

Halloween

Veronica, 20.00 uur

(Horror, David Gordon Green, 2018) Geslaagde herinterpretatie van de Halloween-reeks, die listig doet alsof alle vervolgen op de originele film uit 1978 nooit zijn gemaakt. Destijds werd tiener Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) opgejaagd door de fantoom-achtige seriemoordenaar Michael Myers, nu krijgt die confrontatie nieuw elan. Destijds was Curtis een scream queen, veertig jaar na dato is ze ondernemend en wraakzuchtig, klaar om de rollen van slachtoffer en dader om te draaien. De film wordt er des te leuker op als je eerst nog even John Carpenters oorspronkelijke meesterwerk kijkt.

Jamie Lee Curtis in Halloween. Beeld
Jamie Lee Curtis in Halloween.

Drop It

Tijdens een landelijke actieweek worden jongeren aangemoedigd hun steekwapens in te leveren bij de politie. Wapenbezit onder jongeren speelt vooral op straat, maar ook scholen maken zich zorgen over leerlingen die met messen rondlopen. In de reportage Drop It onderzoeken Rachel Rosier en Dwight van van den Vijver waarom zo veel jongeren tegenwoordig met een steekwapen op zak lopen. Zijn ze bereid hun mes te gebruiken of is het puur om af te schrikken en stoer te doen? De presentatoren spreken met daders en slachtoffers van steekwapengeweld.

NPO 3, 20.25 uur

Woman at War

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Benedikt Erlingsson, 2018) Gemoedelijk pessimistisch drama waarin maatschappijkritiek en komedie soepel worden vervlochten. De IJslandse vijftiger Halla (Halldóra Geirharasdóttir) is koordirigent, maar haalt tussen de repetities door óók hoogspanningsmasten neer. Ze doet het in haar eentje met pijl en boog, uit protest tegen de lokale aluminiumindustrie, die in haar ogen het milieu ernstig bedreigt. Surrealistische toevoeging is het mini-orkestje dat haar acties in beeld van muzikaal commentaar voorziet. Wanneer haar adoptieverzoek van een Oekraïens weesmeisje wordt gehonoreerd, moet Halla zich afvragen hoe ecoterrorisme en moederschap samengaan.

Halldóra Geirhardsdóttir in Woman at War. Beeld TMDb
Halldóra Geirhardsdóttir in Woman at War.Beeld TMDb

Jochem in de wolken

Na zijn middelbare school besloot Jochem Myjer biologie te gaan studeren, maar na drie jaar bleek de aantrekkingskracht van het podium toch te groot. In de nieuwe natuurserie Jochem in de wolken krijgt de komiek alsnog de kans om de Nederlandse natuur te onderzoeken. Dat doet hij van grote hoogte, want Myjer presenteert het programma in een luchtballon. Daarmee brengt hij het Waddengebied, de Biesbosch en de Veluwe vanuit vogelperspectief in beeld. Als eerste bestemming bezoekt hij vanavond het betoverende heuvellandschap van het Limburgse Geuldal.

NPO 1, 21.30 uur

How to Be Young

Na de reportageseries How to Be Gay en How to Be a Man onderzoekt Margriet van der Linden in How to Be Young de belangrijkste discussiepunten van jongeren in Europa. Met welke onderwerpen worden zij geconfronteerd? Voor de eerste aflevering ging Van der Linden naar Turkije. In dat land, op de grens van Europa en Azië, staan de vrouwenrechten onder druk. Vorig jaar stapten de Turken uit een verdrag dat vrouwen en meisjes moet beschermen tegen geweld. Ilay wil haar baas aanklagen wegens misbruik, maar weet dat ze weinig kans op succes heeft.

NPO 2, 22.20 uur

Luce

NPO 3, 22.55 uur

(Drama, Julius Onah, 2019) Schrijf een paper vanuit het perspectief van een historisch figuur. Het mijnenveld waarin de personages én de toeschouwers van Luce worden losgelaten begint ongeveer met de schoolopdracht van geschiedenisleraar Wilson (Octavia Spencer). De in Eritrea geboren Amerikaanse tiener Luce (Kelvin Harrison Jr., geweldig) kiest een hoogst controversieel onderwerp, waarna bij Wilson de alarmbellen afgaan. Ze doorzoekt Luce’ kluisje en stuit daar op een zak illegaal vuurwerk. Wanneer ze het gesprek aangaat met Luce’ adoptieouders (Naomi Watts en Tim Roth) leidt dat in dit spannende drama tot vragen over vooroordelen, racisme, geestesziekte en politiegeweld. Het identiteitsdebat gaat in Luce onder het mes en niemand komt er goed van af.

Poldark

In een nieuw seizoen van het Britse kostuumdrama Poldark is de rust teruggekeerd in de levens van Ross en Demelza Poldark (Aiden Turner en Eleanor Tomlinson). Dan komt er echter een noodkreet van een vriend uit Londen die Ross niet kan negeren. Zijn oude legerkameraad Ned Despard, die strijd voert tegen de slavernij, zit in de gevangenis en heeft dringend hulp nodig. Ondertussen moet Demelza de mijn in Cornwall runnen. Ze wordt geconfronteerd met morrende mijnwerkers en een opstandige vrouw. Het vijfde seizoen van Poldark is tevens het laatste.

NPO 2, 23.05 uur

Meer over