Tv-tipsvrijdag 15 juni

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 15 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Ralph Fiennes en Dakota Johnson in A Bigger Splash (Luca Guadagnino, 2015). Beeld
Ralph Fiennes en Dakota Johnson in A Bigger Splash (Luca Guadagnino, 2015).

Mangiare!

NPO Radio 1, 19.30 uur

In het culinaire radiomagazine van Petra Possel vertelt Ria Loohuizen over haar boek De wandelende fijnproever, een handboek voor wildplukken. Olie- en azijnexpert Manfred Meeuwig proeft haring en Hilary Akers bespreekt zalmtartaar.

WK: Portugal-Spanje

NPO 1, 19.50 uur

Op de eerste volle speeldag van het WK vindt een Iberische derby tussen twee grote voetballanden plaats: in Groep B speelt om 20.00 uur het Portugal van Cristiano Ronaldo tegen het Spanje van de Andrés Iniesta, die zijn laatste WK speelt.

Vera

NPO 2, 20.30 uur

In het achtste seizoen van het Britse misdaaddrama onderzoekt hoofdinspecteur Vera Stanhope (Brenda Blethyn) een moord. In de verbrandingsoven van een slachthuis worden de resten van een gerespecteerde politieman aangetroffen.

Goed volk

NPO 3, 21.00 uur

Tv-kok Jeroen Meus gaat op bezoek bij de vissers op het Noorse eiland Røst. Hier leeft een gemeenschap die nauw is verbonden met de zee. Ze bereiden stokvis op dezelfde manier als de Vikingen dat in 1003 al deden.

Tv-kok Jeroen Meus. Beeld ANP Kippa
Tv-kok Jeroen Meus.Beeld ANP Kippa

Elementary

Net 5, 22.25 uur

Seizoen drie van deze Amerikaanse update van Sherlock Holmes. Dr. Joan Watson (Lucy Liu) is in New York haar eigen detectivebureau begonnen en jaagt op een drugsbaron. Dan keert Sherlock (Jonny Lee Miller) terug met een nieuwe protégé.

The Graham Norton Show
BBC 1, 23.45 uur

Vier filmsterren op de bank. Sandra Bullock, Cate Blanchett, Helena Bonham Carter én Rihanna zijn te zien in Ocean’s 8, de vrouwelijke spin-off van misdaadkomedie ­Ocean’s Eleven. Muziek komt van synthpopband Years & Years.

A Bigger Splash (Luca Guadagnino, 2015)
Canvas, 21.15-23.15 uur

In het interview met de Volkskrant van twee jaar geleden leek het regisseur Luca Guadagnino oprecht dwars te zitten dat zijn destijds nieuwe film, A Bigger Splash, werd gezien als een moderne versie van de broeierige klassieker La piscine (1969) van Jacques Deray. Daarin krijgt een vakantievierend stel bezoek van een oude vlam en diens wulpse dochter, waarna hun onderlinge verhoudingen tot het uiterste worden getest. In plaats van aan de Franse Middellandse Zeekust speelt A Bigger Splash zich af op Pantelleria, een klein Italiaans eilandje tussen Sicilië en Tunesië, maar verder zijn de gelijkenissen talrijk. 'Een remake?’, zei Guadagnino desalniettemin quasi-verontwaardigd, ‘vraag me alsjeblieft niet waarom ik een remake heb gemaakt.’ Een bewerking, zo beschouwde de Italiaanse filmer zijn film het liefst.

In A Bigger Splash heeft rockster Marianne (Tilda Swinton) zich na een stemoperatie teruggetrokken op een eiland. Samen met haar jongere minnaar Paul (Matthias Schoenaerts) leidt ze een rustig, stil leven; haar Bowie-achtige, zilveren outfit en schmink heeft ze verruild voor naturel gekleurde, losse jurken. De aardse idylle wordt verbroken door een verrassingsbezoek van Harry, Marianne's ex en muziekproducer (Ralph Fiennes) en zijn Lolita-achtige dochter (Dakota Johnson). Een strakker scenario had deze mix van seks, jaloezie en psychologische oorlogvoering nog giftiger kunnen maken. Maar Guadagnino, die sindsdien geen seconde stil heeft gezeten (Call Me by Your Name draaide begin dit jaar in de bioscoop, zijn versie van de horrorklassieker Suspiria verschijnt later dit jaar), verleidt de kijker met vakantiefolderomgevingen in prachtig strijklicht. En Fiennes is subliem als de manische Harry, een egocentrische man die luid en verwoestend als een orkaan de film in stormt – in een onvergetelijke scène danst de acteur lang en uitbundig op The Rolling Stones’ Emotional Rescue.

Tinker Tailor Soldier Spy (Tomas Alfredson, 2011)

NPO 2, 23.40-01.40 uur

George Smiley, held uit de spionagethrillers van John le Carré, is de anti-James Bond: geen vlotte womanizer, maar een stille observator. In deze verfilming van het gelijknamige boek uit 1974 krijgt Smiley (Gary Oldman) opdracht uit te zoeken wie de verrader is in het hoogste echelon van de inlichtingendienst. Dankzij de zorgvuldige aankleding en Hoyte van Hoytema's fraaie camerawerk is de film een lust voor het oog. Bovendien weet de Zweedse regisseur Tomas Alfredson de beklemmende jarenzeventigsfeer fantastisch te vangen.

The Runaways (Floria Sigismondi, 2010)

RTL 8, 00.40-02.25 uur.

Enkele jaren voordat ze in 1982 met haar begeleidingsgroep The Blackhearts een nummer-1-hit zou scoren met I Love Rock 'n Roll, maakte Joan Jett in de jaren zeventig deel uit van de meidenhardrockgroep The Runaways. De film over die band werd geproduceerd door Joan Jett zelf en is gebaseerd op de autobiografie van bandlid Cherie Currie, in de film vertolkt door Dakota Fanning, net als hoofdrolspeelster Kristen Stewart bekend van The Twilight Saga.

Van opkomst tot ondergang van de meidenband volgt de film een bekend stramien. De strubbelingen met de manager, de ruzies onderling, de gillende fans, de roem die naar het hoofd stijgt – het komt allemaal voorbij. Toch heeft The Runaways meer te bieden. Stijlvol zijn het camerawerk van Benoît Debie en regie van debutant Floria Sigismondi, die videoclips maakte voor Marilyn Manson, The Cure, The White Stripes en David Bowie, met veel aandacht voor de jarenzeventigsfeer. En dan is er nog Michael Shannon, die als bandmanager de meisjes volop afbeult en beledigt, maar desondanks een gentleman blijft.

Meer over