TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor vrijdag 15 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Scott Shepherd en Tom Hanks in Bridge of Spies van Steven Spielberg. Beeld
Scott Shepherd en Tom Hanks in Bridge of Spies van Steven Spielberg.

Bridge of Spies

Net 5, 20.30 uur

(Drama, Steven Spielberg, 2015) Uitstekende Spielberg-spionagefilm krijgt extra cachet dankzij het scenario van Joel en Ethan Coen, wat resulteert in droogkomische dialogen, bepaald niet kenmerkend voor de meester. Tom Hanks speelt een rechtschapen advocaat die in de Koude Oorlog als onderhandelaar dient bij een uitruil van gevangen spionnen. Mark Rylance speelt de aimabele Sovjetspion Abel en brak zo als vijftiger door als filmacteur. De Engelsman had in 1986 eens een rolletje geweigerd voor Spielbergs Empire of the Sun en had sindsdien naam gemaakt in het theater. Zijn spionnenrol in Bridge of Spies leverde hem een Oscar op en sindsdien laat hij in bijna alle Spielbergfilms zijn gezicht zien.

Onze straat

NPO 3, 21.15 uur

De tweede aflevering van Onze straat kijkt binnen bij Mus, wiens vrouw net is bevallen. Oma is op kraamvisite en merkt op dat de baby sprekend lijkt op Cronos, de vader van Mus. De observatie maakt veel los bij Mus. Hij krijgt flashbacks naar zijn jeugd, waarin zijn agressieve vader zich gedroeg als een ware huistiran. Zal Mus zich op dezelfde manier ontwikkelen? Hopend op een antwoord besluit hij op zoek te gaan naar zijn vader. De filmreeks Onze straat vertelt losstaande verhalen van Nederlandse regisseurs en scenaristen, die zich in dezelfde straat afspelen.

Eye in the Sky

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Gavin Hood, 2015) Zenuwslopende, actuele thriller, rond een internationale, op afstand gecoördineerde militaire operatie. Een stel zelfmoordterroristen moet worden uitgeschakeld voordat ze met stevig bepakte bomgordels hun schuilplaats in Nairobi verlaten. Aaron Paul speelt de dronepiloot met gewetensbezwaren, Helen Mirren de Engelse kolonel die het commando voert. Het uiterst strak gemonteerde, grotendeels in realtime spelende Eye in the Sky is zo opwindend als een oorlogsverhaal op afstand kan zijn. De alsmaar uitgestelde druk op de knop maakt de film gekmakend spannend.

Helen Mirren in Eye in the Sky van Gavin Hood. Beeld
Helen Mirren in Eye in the Sky van Gavin Hood.

Dolly Parton - Here I Am

BBC 2, 22.10 uur

Ze zit al zestig jaar in het vak, maar Dolly Parton weet van geen ophouden. In 2020 verschenen er biografieën van de populaire entertainer op tv en in boekvorm, plus Partons eigen boek Songteller. Ook kwam haar omvangrijke oeuvre beschikbaar op de streamingdiensten, dook ze de studio in met Barry Gibb en haalde ze geld op voor door corona getroffen ziekenhuizen. De BBC interviewde de koningin van de countrymuziek voor een speciaal portret. Here I Am is een muzikale reis door Partons carrière, aangevuld met bijzonder archiefmateriaal en interviews.

De strijd om het Binnenhof

NPO 2, 22.20 uur

Er was een tijd dat kritiek op de Oranjes je de kop kon kosten. Voor Johan van Oldenbarnevelt gold dat letterlijk, want na een aanvaring met zijn vriend Maurits van Oranje belandde de staatsman op het schavot op het Binnenhof. In De strijd om het Binnenhof vertelt Wouke van Scherrenburg vandaag over de landsadvocaat en raadspensionaris die Nederland door de Tachtigjarige Oorlog hielp. Belangrijke scènes uit het leven van Oldenbarnevelt worden in de historische documentaireserie door acteurs nagespeeld, met Pierre Bokma in de rol van de staatsman.

Melania Trump, cet obscur objet du pouvoir

Arte, 23.20 uur

Franse documentaire uit 2020 over iemand die de laatste weken nogal onderbelicht is gebleven in alle gebeurtenissen rond de aftredende Amerikaanse president Donald Trump. In tegenstelling tot haar opvolger, Jill Biden, die gewoon blijft doorwerken na de inauguratie van haar man, is Melania Trump veeleer een traditionele first lady geweest. De Franse documentairemaker Laurence Haïm kwam erachter dat Trump inmiddels in Amerika wel degelijk een rolmodel is voor menig ‘Republikeins, conservatief feminist’, vrouwen die in de film uitgebreid aan het woord komen en zo een onverwacht aspect van de Amerikaanse samenleving openbaren.

Young Adult

BBC 1, 00.30 uur

(Komedie, Jason Reitman, 2011) Na Juno betekende Young Adult een nieuwe samenwerking tussen regisseur Jason Reitman en scenarioschrijver Diablo Cody. En net als Juno is Young Adult moeilijk te vangen. Charlize Theron speelt met overgave dertiger Mavis, geslaagd jeugdboekenschrijver. Ze is vastbesloten haar jeugdliefde te heroveren. Maar die is inmiddels gelukkig getrouwd, heeft een dochtertje en zit niet te wachten op deze wat egocentrische en alcoholistische vrouw die zijn leven komt ontwrichten. Waarna de film almaar ongemakkelijker wordt. En de kijker steeds onrustiger.

Charlize Theron in Young Adult van Jason Reitman. Beeld
Charlize Theron in Young Adult van Jason Reitman.
Meer over