Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 12 november

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

George Clooney in Up in the Air. Beeld
George Clooney in Up in the Air.

Ocean’s Thirteen

Net 5, 20.30 uur

(Steven Soderbergh, 2007) Het derde en laatste deel van de succesvolle heist-reeks. George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon en al die andere knappe kerels dragen weer de puikste pakken en de fraaiste zonnebrillen en maken van Ocean’s Thirteen sterrenfetisjisme in optima forma. Kijk George Clooney eens glorieus flirten! En Don Cheadle, met dat nep-Engels van hem – wat een malle bommenexpert! Waar gaat het verder over? Misschien over wraak, maar eigenlijk over helemaal niets. Gewoon lekker pretentieloos achteroverleun-vermaak, deze kekke film vol boeven, Las Vegas en oplichterij.

Brad Pitt (links) en George Clooney in Ocean’s Thirteen. Beeld
Brad Pitt (links) en George Clooney in Ocean’s Thirteen.

Bed & Breakfast

NPO 1, 20.35 uur

In het populaire tv-programma Bed & Breakfast beoordelen de eigenaren van een B&B elkaars ondernemingen. In het Zuid-Hollandse Krimpenerwaard runnen Elly en Teus een B&B waarvan het interieur door Elly werd ontworpen en door Teus werd gebouwd. Niet ver daarvandaan, in Lansingerland, is de B&B van Léon en Mieke. De deelnemers profiteren van de nabijgelegen golfbaan. Het laatste bezoek is aan Jeanette en Kees, die nabij Buren hun bedrijf runnen uit een fraai gerenoveerde schuur. Het is de Betuwe, dus een fruitboomgaard mag niet ontbreken.

De nieuwe missie van André Kuipers

NPO 1, 21.30 uur

Zijn verblijf in het internationale ruimtestation maakte de Nederlandse astronaut André Kuipers nog bewuster van de kwetsbaarheid van onze planeet. Tegenwoordig maakt hij zich sterk voor innovaties die de klimaatverandering kunnen beteugelen. In De nieuwe missie van André Kuipers bekijkt hij in heel Nederland baanbrekende technologieën die niet alleen duurzaam maar ook economisch interessant zijn. Zo vliegt Kuipers in een elektrisch vliegtuig, ziet hij hoe elektriciteit wordt opgewekt met zoet en zout water en maakt hij kennis met kweekvlees.

Abba Forever

Arte, 21.45 uur

Goed idee om, nu Abba na veertig jaar een nieuw album heeft uitgebracht, deze documentaire uit 2019 nog eens uit te zenden. Ook toen, een halve eeuw nadat de leden van Abba elkaar hadden leren kennen, was de Zweedse band nog mateloos populair. In de documentaire Abba Forever gunt regisseur Chris Hunt de fans een blik achter de schermen van de hitfabriek, compleet met nieuwe interviews en alle oude favorieten. Tijdens het maken van de documentaire werkte de band al aan een comeback, met nieuwe liedjes, optredens en dus de holografische versies van de bandleden, zogeheten abbatars, gemodelleerd naar Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid uit de jaren zeventig.

Vroege vogels

NPO2, 19.55 uur

Menno Bentveld en Willemijn Veenhoven zijn voor hun natuurreportages in Vroege vogels meestal te vinden in een van de fraaie nationale parken van ons land. Maar de natuur is overal, en om dat te bewijzen zijn de presentatoren vandaag in de stad Utrecht. Bentveld ziet langs de kanaalkades en op het dak van het oude postkantoor bijzondere planten als wolfskers en slaapkamergeluk. Zelfs in de Domtoren is natuur te vinden. Ondertussen verdiept Veenhoven zich in het dierenleven van de stad. Ze bekijkt de duivenpopulatie en gaat op een sprinkhaansafari.

Extreme Measures

Eén, 23.25 uur

(Michael Apted, 1996) Engelsman Michael Apted werd beroemd met de documentairereeks Seven Up, waarin hij een vaste groep mensen elke zeven jaar filmde. Fictie beheerste de begin dit jaar overleden Apted eveneens; zo mocht hij met The World Is Not Enough (1999) een James Bond op zijn palmares bijschrijven. Drie jaar daarvóór maakte hij het aanzienlijk rustigere Extreme Measures. Een opmerkelijk serieuze Hugh Grant is de good guy die erachter komt dat de ster van het ziekenhuis waar hij werkt (Gene Hackman) er dubieuze praktijken op na houdt.

Gene Hackman (links) en Hugh Grant in Extreme Measures. Beeld Brunopress
Gene Hackman (links) en Hugh Grant in Extreme Measures.Beeld Brunopress

Up in the Air

BBC 1, 00.55 uur

(Drama, Jason Reitman, 2009) Hij heeft een heerlijke baan, vindt Ryan Bingham (George Clooney) zelf. Hij is vrij en ongebonden en altijd onderweg; vooral dat laatste is een bonus, want het levert hem vliegpunten op. Dat zijn werk eruit bestaat mensen te ontslaan, in opdracht van steeds wisselende bedrijven, deert Bingham niet, hij is er goed in. Regisseur Reitman benaderde voor een aantal bijrollen recentelijk ontslagen Amerikanen, die overtuigend baanloos, boos en radeloos in beeld komen. Maar de film is toch vooral het feestje van Clooney als de man die tot het inzicht komt dat het leven meer te bieden heeft dan frequent flyer miles. Ook met een fijne Vera Farmiga.

Meer over