Film- en tv-tipsVrijdag 12 maart

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 12 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Michael Douglas en Sharon Stone in Basic Instinct van Paul Verhoeven. Beeld
Michael Douglas en Sharon Stone in Basic Instinct van Paul Verhoeven.

Murder by Numbers

Net 5, 20.30 uur

(Thriller, Barbet Schroeder, 2002) De Loeb en Leopold-moordzaak, waarin twee briljante studenten terechtstaan die in 1924 de perfecte moord dachten te hebben gepleegd, diende als inspiratiebron voor nogal wat films. Waar bijvoorbeeld Alfred Hitchcock met Rope het perspectief van de moordenaars koos, gaat Barbet Schroeder (Barfly) voor een volhardende politie-inspecteur (Sandra Bullock) die nauwelijks medewerking krijgt van haar omgeving. De onderhoudende en bij vlagen spannende film krijgt in retrospectief meerwaarde doordat de moordenaars worden gespeeld door de destijds nog niet doorgebroken Ryan Gosling en Michael Pitt.

Sandra Bullock en Ryan Gosling in Murder by Numbers van Barbet Schroeder. Beeld
Sandra Bullock en Ryan Gosling in Murder by Numbers van Barbet Schroeder.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

Zodra de Kunsthal Rotterdam zijn deuren weer mag openen, zijn bezoekers welkom op de spectaculaire tentoonstelling We Are Animals, met dertig dierlijke creaties van hedendaagse kunstenaars. In Nu te zien krijgt museumdirecteur Margriet Schavemaker vanavond alvast een voorproefje. Ze ziet in de Kunsthal onder meer Martin Elders enorme schilderijen van internetkatten, de gevederde ijsberen van Paola Pivi en de indringende dierentuinfoto’s van Candida Höfer. Een ware blikvanger is de indrukwekkende olifant in een video-installatie van Douglas Gordon.

Shadowlands

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Richard Attenborough, 1993) Na zijn megasucces Gandhi (1982) bleef regisseur Attenborough op zijn best wanneer hij zich op illustere figuren uit de wereldgeschiedenis stortte. Cry Freedom (rond anti-apartheidsactivist Steve Biko), Chaplin (1992) en In Love and War (1996, over Ernest Hemingway) werden allemaal gemaakt vanuit Attenboroughs fascinatie voor ‘hen die ons leiden en in een bepaalde richting wijzen’. Zo ook Shadowlands. De vermaarde maar harkerige schrijver C.S. Lewis leidt in Oxford een rustig leven totdat de Amerikaanse dichter Joy Grisham binnenvalt. Ontroerende rollen van Anthony Hopkins en Debra Winger.

Joseph Mazzello en Anthony Hopkins in Shadowlands van Richard Attenborough. Beeld
Joseph Mazzello en Anthony Hopkins in Shadowlands van Richard Attenborough.

Stilte A.U.B.!

SBS 6, 21.20 uur

SBS 6 gaat vandaag van start met een Nederlandse versie van het Japanse programmaformat Mute It! In Stilte A.U.B.! (let op het verzoek én het uitroepteken in de titel) moeten deelnemers zich een weg banen door verschillende parcours vol obstakels en uitdagingen, en daarbij zo min mogelijk geluid maken. Als de geluidsmeter meer dan 50 decibel registreert – het volume van een normaal gesprek – is de kandidaat af. Dat klinkt makkelijker dan het is, want de parcours zijn voorzien van lawaaierige elementen, zoals windgongs en kerstbellen. Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge presenteren de show.

Safe Cave

NPO 3, 22.20 uur

Vanuit de kelderstudio onder haar eigen huis begint Claudia de Breij vanavond met Safe Cave, een muzikaal magazine waarin ze in gesprek gaat met artiesten die wegens de coronacrisis niet kunnen optreden. Samen met haar vaste muzikanten Michelle Samba en Abdelhadi Baaddi ontvangt ze elke week een bekende gast, met wie ze aan de slag gaat om een lied te maken. Het publiek kan via Zoom meekijken. Als eerste muzikale gast wordt vanavond Roel van Velzen verwelkomd. Komende weken gaan onder anderen Giovanca, Danny Vera en Tim Knol op bezoek in de kelder.

Gold Digger

NPO 2, 22.30 uur

Julia Ormond en Ben Barnes spelen de hoofdrollen in de zesdelige Britse serie Gold Digger, die van start gaat bij de NPO. De rijke Julia Day wordt verliefd op de 26 jaar jongere Benjamin. Julia’s familie heeft grote bedenkingen bij hun relatie. Als moeder en echtgenoot heeft Julia zichzelf altijd op de tweede plaats gezet, en natuurlijk verdient ze nu haar geluk. Maar is Benjamin wel de charmante man die hij lijkt, of aast hij alleen op haar vermogen? Gold Digger ontsluiert de verstoorde familiebanden en openbaart geheimen uit het verleden.

Basic Instinct

Net 5, 23.00 uur

(Thriller, Paul Verhoeven, 1992) Paul Verhoeven maakte op de top van zijn Hollywoodroem – hij had zijn naam gevestigd met de kassuccessen Robocop (1987) en Total Recall (1990) – deze meesterlijke thriller. Daarin onderzoekt een labiele politieman (Michael Douglas) de lustmoord op een rockster en belandt in de tentakels van een vrouw aan wie hij in alle opzichten niet kan tippen (Sharon Stone). Het heerlijk vette Basic Instinct werd de perfecte, hedendaagse combinatie van Hitchcock en film noir. Verhoeven vulde het toch al rijkelijk met seks toebedeelde script nog wat verder aan met pikante scènes: beroemd werden het verhoor waarin Stone geen ondergoed draagt en de stomende vrijpartij tussen beide hoofdrolspelers.

Meer over