Film- en tv-tipsVrijdag 12 februari

De Volkskrant-tv-selectie voor vrijdag 12 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Frances McDormand in Fargo van de gebroeders Coen. Beeld
Frances McDormand in Fargo van de gebroeders Coen.

Onze straat

NPO 3, 21.15 uur

Naar een scenario van zijn vader Jan Eilander (Rock & Roll Junkie, Layla M.) regisseerde David Eilander de laatste aflevering van de NPO-filmserie Onze straat. In de voormalige Amsterdamse volksbuurt de Jordaan ziet de aftakelende kroegbaas en accordeonist Arie (Jack Wouterse) hoe de wereld om hem heen verandert. Terwijl hij vasthoudt aan het verleden en zijn problemen weglacht, maken de buurtbewoners plek voor rijkere en jongere stedelingen. Uiteindelijk staat Arie voor een hartverscheurende keuze: zijn kroeg of zijn zoon. Met rollen van Nadja Hüpscher en Chris Peters.

Fargo

Canvas, 21.20 uur

(Misdaad, Joel Coen, 1996) De tv-serie Fargo is zo gevestigd dat je haast zou vergeten hoe goed de film is waarop de reeks losjes is gebaseerd. Met hun originele werk uit 1996 gaven de filmende broers Coen een masterclass vernuftig verhalen vertellen. De schlemielige autohandelaar Jerry Lundegaard (William H. Macy) zet hierin de ontvoering van zijn vrouw in scène om uit de geldzorgen te komen. Frances McDormand kreeg een Oscar voor haar rol van vasthoudende, zwangere politieagent. Ook Steve Buscemi en Peter Stormare zijn briljant als respectievelijk Carl Showalter en Gaear Grimsrud (laat het verzinnen van fraaie namen maar aan de Coens over), de ontvoerders van Lundegaards vrouw.

Making Waves. The Art of Cinematic Sound

Arte, 21.55 uur

Verplicht nummer voor filmliefhebbers, deze documentaire uit 2019 over de geluidskunstenaars die een al te vaak onderbelichte belangrijke rol spelen in het proces van filmmaken. Midge Costin, zelf sound editor van films als Armageddon, Con Air en The Rock en nu universitair docent in dat vakgebied kreeg voor haar film grote namen voor de camera, onder wie George Lucas, Steven Spielberg en Sofia Coppola. Ter sprake komt het werk van onder anderen Murray Spivack (King Kong, 1933) en Walter Murch, die ruim twee jaar werkte aan Francis Coppola's Apocalypse Now, de film die mede dankzij de revolutionaire geluidsmontage een klassieker werd.

Stonehenge: The Lost Circle Revealed

BBC 2, 22.00 uur

De stenen cirkels van Stonehenge geven nog regelmatig nieuwe geheimen prijs. Een van de raadsels rond het megalithisch monument is de leeftijd van de grote blauwe stenen die in de bronstijd rechtop werden gezet. In de documentaire Stonehenge: The Lost Circle Revealed vertelt Alice Roberts hoe een team wetenschappers heeft vastgesteld dat deze stenen pas vier eeuwen nadat ze werden uitgehakt hun plek kregen in Stonehenge. Wat is er in de tussenliggende vierhonderd jaar met de stenen gebeurd, en hebben ze misschien eerst een andere functie vervuld?

De strijd om het Binnenhof

NPO 2, 22.20 uur

Ook vandaag vertelt De strijd om het Binnenhof weer hoe grote politieke ambities soms kunnen leiden tot een diepe val. In 1897 kwam de Friese socialist Pieter Jelles Troelstra in de Tweede Kamer, waar hij zijn afkeer van het koningshuis niet onder stoelen of banken stak. Zijn grootste vergissing maakte de politicus in 1918. Aangemoedigd door ontwikkelingen in Duitsland en Rusland riep Troelstra op tot een socialistische revolutie in Nederland. Tevergeefs: de ‘revolutie’ liep met een sisser af en Troelstra trok zich geleidelijk terug uit de politiek.

Get Out

Net 5, 22.45 uur

(Horror, Jordan Peele, 2017) Wit meisje neemt zwart vriendje voor het eerst mee naar het landhuis van haar ruimdenkende familie. Maar er is iets niet in de haak, vermoedt de jongen (Daniel Kaluuya). Waarom benadrukt iedereen steeds zijn etniciteit? En waarom gedraagt het zwarte personeel zich zo zonderling? In zijn debuutfilm (Oscar beste scenario) combineert regisseur en scenarist Jordan Peele horror en komedie, genres die zich bij uitstek lenen voor maatschappijkritiek. Op verbluffend scherpe, geestige en confronterende wijze toont Get Out de gruwelijkheden achter de ingebakken vooroordelen van goede bedoelingen.

Daniel Kaluuya in Get Out van Jordan Peele. Beeld
Daniel Kaluuya in Get Out van Jordan Peele.

Lady Macbeth

BBC 2, 00.20 uur

(Drama, William Oldroyd, 2016) Geen Shakespeareverfilming, deze Lady Macbeth, maar een lekker ijzige adaptatie van de roman Lady Macbeth uit het district Mtsensk (1865) van de Russische schrijver Nikolaj Leskov. Over de 19-jarige Katherine, die zich ontpopt tot berekenende moordmachine. Niet onbegrijpelijk: ze werd samen met een stuk land gekocht door een gefrustreerde gek en doolt inmiddels in pijnlijk strak aangesnoerd korset als een zombie door een groot landhuis. Lady Macbeth is een beklemmende, gestileerde, thrillerachtige kostuumfilm, met een onvergetelijke doorbraakrol van Florence Pugh.

Florence Pugh in Lady Macbeth van William Oldroyd. Beeld
Florence Pugh in Lady Macbeth van William Oldroyd.
Meer over