tv-tips11 mei 2018

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 11 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Room (Lenny Abrahamson, 2015) Beeld geen
Room (Lenny Abrahamson, 2015)Beeld geen

Goed volk NPO 3, 20.20 UUR

Op de Texaanse prairies maakt tv-kok Jeroen Meus kennis met het leven van de hedendaagse Amerikaanse cowboys. Hij helpt mee bij het tellen van de nieuwe kalveren en er is een huifkar met keukentje om iets in te koken.

Gort over de grens NPO 2, 20.25 UUR

Wijnboer en francofiel Ilja Gort gaat de grens over en zoekt het goede leven in Italië. In aflevering 1 van een nieuw seizoen maakt hij pesto en beklimt hij de Monte Bianco om bergwijn te proeven.

Room (Lenny Abrahamson, 2015) Canvas, 21.15-23.10 uur.

Wat meubels, een bed, een badkuip, een wc en een televisie, in een hok van 9 vierkante meter. De 5-jarige Jack weet niet beter of deze naargeestige ruimte, waar hij al sinds zijn geboorte vastzit met zijn jonge moeder Ma, is de hele wereld. Het is een gruwelijke werkelijkheid die regisseur Lenny Abrahamson optrekt in het Canadees-Ierse drama Room, naar Emma Donoghue's gelijknamige roman. Tegelijkertijd blijft de film, waarvoor Donoghue zelf het scenario schreef, trouw aan Jacks perspectief.

De destijds 7-jarige Jacob Tremblay speelt het hoofdpersonage hartverscheurend authentiek. Brie Larson, die een Oscar won voor haar intense vertolking van Jacks moeder, is minstens even goed. De lange tijd voor Jack verborgen gehouden buitenwereld en de gruwelijke waarheid achter de opsluiting van Jack en zijn moeder krijgen halverwege de vertelling een nadrukkelijkere rol, waarna de film zich opnieuw uitvindt, maar het is zonde daar veel over te verklappen. Maar ook daarna blijft Room overlopen van de mooie, fragiele scènes, die met minder begaafde hoofdrolspelers gemakkelijk hadden kunnen mislukken. Zo niet met Larson en Tremblay, die in de huid van hun gehavende personages kruipen en elke fase van hun verwerkingsproces geloofwaardig verbeelden. Zo krijgen zij het voor elkaar dat Room, als verontrustende publieksfilm én als verpletterend duet voor moeder en zoon, nog lang nazindert.

Bureau Sport NPO 3, 21.55 UUR

Niet alleen reportages dit keer, van Erik Dijkstra en Frank Evenblij, maar een studioprogramma waarin zij vooruitblikken op het WK Voetbal. Iedere uitzending wordt afgesloten met sportcommentaar-karaoke.

Amy (Asif Kapadia, 2015) NPO 3, 22.30-00.45 uur.

Ruim 32 duizend mensen bezochten Amy, over zangeres Amy Winehouse, tijdens het openingsweekend in de Nederlandse bioscopen een record voor een internationale documentaire. Verdiend succes, want uit een schat aan bestaand beeldmateriaal stelde regisseur Asif Kapadia een even zorgvuldig als schokkend portret samen van Winehouse, die gigantisch succes paarde aan enorme persoonlijke problemen: drugs- en alcoholverslaving, boulimia, foute vriendjes. De film nagelt de roddelpers aan de schandpaal, maar stelt ook de rol van het publiek ter discussie.

Everything Is Illuminated (Liev Schreiber, 2005) Eén, 00.00-01.40 uur.

De eerste en tot nu toe enige film met acteur Liev Schreiber op de regiestoel is een uitstekende boekverfilming van Jonathan Safran Foers bestseller Everything is Illuminated. Kundig goot Schreiber, die zelf de roman tot scenario bewerkte, het verhaal in een roadmovie-mal. Als zijn grootvader overlijdt, gaat de schrijver Jonathan (Elijah Wood met dikke bril) op zoek naar de vrouw die zijn grootvader uit handen van de nazi’s zou hebben gered, met een vergeelde foto als enig houvast.

Hij boekt zijn rondreis door de Oekraïne bij ‘Heritage Tours’ – in een lichtblauwe Trabant. Hij wordt vergezeld door de oude, antisemitische oprichter van het bedrijf, diens stinkende hond en een jonge, fabulerende tolk.

Buried (Rodrigo Cortés, 2010) BBC 1, 00.55-02.25 uur.

Wakker worden in een doodskist: het overkomt Paul Conroy, een Amerikaanse vrachtwagenchauffeur in dienst van een bedrijf, werkend in Irak. Zijn konvooi werd overvallen en nu ligt hij onder de grond. Wat zich in de daaropvolgende 94 minuten ontspint is, ook voor wie niet claustrofobisch is aangelegd, bloedstollend. Hoofdrolspeler Ryan Reynolds (The Proposal, The Captive) voldoet prima; ook de opmerkelijk dynamische cameravoering en effectieve natuurlijke belichting (zaklamp, aansteker) dragen sterk bij aan het overbrengen van de fysieke sensatie: ook de kijker zit klem in de kist. Een meesterstuk in het levendbegraven-genre. (Wat dat betreft zijn ook scènes in onder meer Spoorloos en Kill Bill: Vol. 2 klassiek te noemen).

The Graham Norton Show BBC 1, 23.35 UUR

Graham Norton ontvangt acteurs Ryan Reynolds en Josh Brolin, die samen te zien zijn in superheldenkomedie Deadpool 2. David Beckham komt praten over Unicef en er is muziek van de levende legende Joan Armatrading.

John Lennon: Live in New York City ARTE, 00.30 UUR

Registratie van John Lennons eerste en enige soloconcert in Amerika. Op 30 augustus 1972 staat hij samen met de band van Yoko Ono in Madison Square Garden en speelt hij onder andere Imagine en Instant Karma.

My Scientology Movie BBC 2, 00.05 UUR

Herhaling van de documentaire die Louis Theroux in 2015 maakte over Scientology. Tevergeefs probeert hij iemand van de kerk te spreken te krijgen; met oud-leden bespreekt hij de aantrekkingskracht.

Meer over