Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 10 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Melvil Poupaud in Grâce à Dieu van François Ozon Beeld
Melvil Poupaud in Grâce à Dieu van François Ozon

Killers of the Cosmos

Discovery, 20.30 uur

Met Aidan Gillen (Petyr Baelish uit Game of Thrones) in de rol van privédetective gaat een nieuwe documentaireserie van Discovery op zoek naar dodelijke gevaren uit de ruimte die onze planeet bedreigen. Killers of the Cosmos onderzoekt hoe groot de kans is dat we worden getroffen door meteorieten of ruimteschroot, maar kijkt ook naar meer exotische bedreigingen, zoals supernova’s, gammaflitsen en zwarte gaten. En kunnen we een aanval van vijandige buitenaardse wezens – een cliché uit talloze sciencefictionboeken en -films – eigenlijk wel uitsluiten?

Grâce à Dieu

Canvas, 21.20 uur

(Drama, François Ozon, 2018) De zelfverzekerde familieman Alexandre Guérin werd in de jaren tachtig misbruikt door een priester in Lyon en gaat in dit waargebeurde, beklemmende Franse misbruikdrama op zoek naar gerechtigheid. Ondertussen neemt François Ozon de tijd om via andere slachtoffers, soms vrienden van vroeger, de bevoorrechte positie van het hoofdpersonage te schetsen. Zonder ondersteunende familie, goede baan en zelfverzekerd karakter is het bij lange na niet zo eenvoudig als slachtoffer van een pedofiel naar buiten te treden, laat Grâce à Dieu zien. De film opent de frontale aanval op de ‘katholieke omerta’: een haarfijne ontleding van complexe trauma’s en een rijkgeschakeerd monument voor misbruikslachtoffers ineen.

Elvis: That's the Way It is

Arte, 21.40 uur

In de zomer van 1970 trad Elvis Presley, na een pauze van bijna tien jaar, op in het net geopende International Hotel te Las Vegas, met een spetterende band, groot orkest en de gospelkoren The Imperials en The Sweet Inspirations. Presley, in zijn witte jumpsuit, was 35, afgetraind en op de toppen van zijn kunnen. In deze documentaire van Denis Sanders, die de zanger vanaf de eerste voorbereidingen volgde, dus niet de wat treurige opgezwollen Elvis uit later jaren, maar de blije Elvis, goed bij stem, die alle hits voorbij laat komen: Heartbreak Hotel, Suspicious Minds, In the Ghetto en meer

Zero Dark Thirty

NPO 3, 22.05 uur

(Thriller, Kathryn Bigelow, 2012) Zero Dark Thirty voert de vertelstrategie show, don’t tell tot in perfectie door. De film neemt geen tijd voor de privébeslommeringen van de personages: vanaf de eerste seconde toont regisseur Bigelow alleen de acties na 11 september 2001 die zouden leiden tot de executie van Osama Bin Laden. Aangevoerd door de getalenteerde en koppige CIA-agente Maya (Jessica Chastain) zien we controversiële martelingen, verhoren en vooral groeiende onmacht van de Amerikanen tegen een ongrijpbare tegenstander, die aanslag op aanslag laat volgen.

Jessica Chastain in Zero Dark Thirty van Kathryn Bigelow Beeld
Jessica Chastain in Zero Dark Thirty van Kathryn Bigelow

Klassiek concert vanaf de Dam

NPO 2, 22.20 uur

Een muzikale reis door Europa is het thema waarmee het Concertgebouworkest het nieuwe seizoen opent. Op de Dam in het hart van Amsterdam speelt het orkest onder leiding van dirigent Daniel Harding een aantal werken van diverse componisten, te beginnen met het energieke stuk Chase uit 2013 van Nederlander Joey Roukens. Daarna gaat de reis verder naar Duitsland (Richard Strauss), Italië (Niccolò Paganini en Giuseppe Verdi) en Frankrijk (Lili Boulanger en Maurice Ravel). Met An American in Paris van George Gershwin wordt het concert afgesloten.

The North Water

BBC 2, 22.30 uur

In de hoop de trauma’s uit zijn verleden achter zich te laten meldt voormalig legerarts Patrick Sumner (Jack O’Connell) zich in 1859 aan als scheepsarts op de walvisvaarder Volunteer. Hij maakt er kennis met Henry Drax (Colin Farrell), een harpoenier zonder geweten of morele principes, en ontdekt dat de kapitein een duister plan heeft met zijn schip. Het voortreffelijke vijfdelige thrillerdrama The North Water werd deels gefilmd rond Spitsbergen en is gebaseerd op het boek van Ian McGuire, dat regisseur Andrew Haigh (45 Years) tot scenario bewerkte.

Cold War

NPO 2, 00.25 uur

(Drama, Pawel Pawlikowski, 2018) Cold War vertelt niet het hele verhaal van Wiktor en Zula, de twee Poolse geliefden die elkaar in 1949 ontmoeten en in de jaren erna steeds weer van elkaar afdrijven en bij elkaar terugkeren. Dat is ook niet nodig, want dit is een film die oneindig veel meer vertelt dan er gezegd wordt, rond twee mensen die wel bij elkaar horen, maar niet bij elkaar passen. Regisseur Pawlikowski (Ida), in Cannes bekroond als beste regisseur, geeft de film de weemoed van het onvermijdelijke.

Joanna Kulig en Tomasz Kot in Cold War van Pawel Pawlikowski Beeld
Joanna Kulig en Tomasz Kot in Cold War van Pawel Pawlikowski
Meer over