Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 10 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Tom Hanks (links) en Michael Clarke Duncan in The Green Mile. Beeld
Tom Hanks (links) en Michael Clarke Duncan in The Green Mile.

The Green Mile

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, Frank Darabont, 1999) Tom Hanks is in deze meesterlijke Stephen King-bewerking hoofdcipier Paul, in een cellenblok met terdoodveroordeelden. Zijn leven verandert dankzij John Coffey, een man die veroordeeld is voor kindermoord en zo reusachtig is dat hij vrijwel nooit compleet valt te zien. De zorgvuldig opgebouwde realistische sfeer biedt nauwelijks voorbereiding op de scènes waarin Coffey, middels handoplegging, Paul van zijn blaasontsteking geneest en een doodgetrapte muis tot leven wekt. Hemels licht gloeit op in zijn handen en naderhand spuwt Coffey ziekte en dood letterlijk uit. Darabont vertrouwt erop dat zijn publiek de extreme koerswijziging pikt. De inmiddels klassieke status van The Green Mile heeft zijn gelijk bewezen.

Colette

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Wash Westmoreland, 2018) Ze waren allebei hun tijd vooruit, de Franse schrijvers Sidonie-Gabrielle Colette en Henry ‘Willy’ Gauthier-Villars. Zij doorbrak taboes met haar voorkeur voor mannenkleding en haar biseksuele affaires, hij had een neus voor moderne marketingtechnieken. Ze trouwden in 1893 en Colette, zoals ze bekend zou worden, werd door Willy tot schrijven aangezet. Colette is, meer nog dan een biopic, een portret van een huwelijk. Tussen Willy (Dominic West) en Colette (Keira Knightley) is het vuurwerk. West schetst knap een veelkleurig personage, Knightley doet niet voor hem onder.

Keira Knightley in Colette. Beeld
Keira Knightley in Colette.

Vienna Blood

BBC 2, 22.00 uur

In de Brits-Oostenrijkse misdaadserie Vienna Blood assisteert Max Liebermann (Matthew Beard) rechercheur Oscar Rheinhardt (Jürgen Maurer) in het Wenen van 1900. De leerling van Sigmund Freud maakt daarbij gebruik van de nieuwste psychologische inzichten. Seizoen 2 begint met de dood van een rijke Hongaarse gravin, die actief was als medium. De weduwe leed aan melancholie en werd aangetroffen in de badkuip. Onderzoek van haar lichaam brengt een vergiftiging aan het licht. Liebermann en Rheinhardt gaan na wie er profijt kan hebben van haar dood.

Koude Oorlog

NPO 2, 22.19 uur

Van de jaren vijftig tot en met de jaren tachtig werd er door zowel Oost als West volop gespioneerd. Dat gebeurde ook in en door Nederland, zo blijkt in de documentaireserie Koude Oorlog. Als de West-Duitse Dieter en Annemarie Hädrich neerstrijken in Nederland, bouwt het stel al snel een sociaal netwerk op. Een paar jaar later blijkt echter dat het koppel uit Oost-Duitsland komt en gecodeerde berichten en foto’s naar het Oosten smokkelt. Omgekeerd wordt Nederlander Alex Waning in Oost-Duitsland abusievelijk voor spion aangezien en intensief gevolgd.

David Crosby: Remember My Name

Arte, 23.00 uur

Documentaire uit 2018 over een van de leden van twee legendarische bands van de Amerikaanse westkust in de jaren zestig en zeventig: The Byrds en Crosby, Stills, Nash & Young. David Crosby resideerde in Laurel Canyon, de kunstenaarsenclave in de bergen boven Los Angeles. Behalve als begaafd muzikant stond hij daar ook bekend als de grote ritselaar, onder meer van drugs, waarvan hij zelf uiteindelijk te veel consumeerde. Na zich her en der onmogelijk te hebben gemaakt, zakte de man met de prachtstem diep weg in een verslaving. Opgegeven door iedereen richtte hij zich toch weer op en met een gammel lijf maakt de inmiddels 80-jarige nog altijd muziek.

Guilt

NPO 2, 23.20 uur

Als advocaat Max (Mark Bonnar) en zijn sullige broer Jake (Jamie Sives) van een bruiloft naar huis rijden, botsen ze per ongeluk op een voetganger. In plaats van de politie te bellen en een boel lastige vragen te moeten beantwoorden heeft Max een beter idee: hij haalt zijn broer over om de aanrijding te verdoezelen. In de Schotse miniserie Guilt is dit het begin van een reeks gebeurtenissen waarbij de broers steeds dieper wegzakken in een moeras van geheimen, leugens en bedrog. NPO 2 zendt het eerste seizoen van Guilt op twee vrijdagavonden uit.

Kick-Ass

BBC 1, 01.10 uur

(Superheldenfilm, Matthew Vaughn 2010) Superieure, over de top gewelddadige kolder, die op zijn best doet denken aan het werk van Quentin Tarantino. ‘With no power, comes no responsibility’, knipoogt het hoofdpersonage naar het verantwoordelijke ideaal van collega Spider-Man. Kick-Ass bestaat van begin tot eind uit mateloos spectaculair verbeeld superhelden-nihilisme. Het leukst is het grofgebekte 11-jarige meisje Hit-Girl (Chloë Grace Moretz), dat samen met haar al even gewelddadige vader (Nicolas Cage), een wannabe-Batman, de ene na de andere slechterik afslacht. Een even komische als lege middelvinger richting alle vormen van politieke correctheid.

Nicolas Cage in Kick-Ass. Beeld
Nicolas Cage in Kick-Ass.
Meer over