Film- en tv-tipsMaandag 7 december 2020

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 7 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Eddie Redmayne in ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’.  Beeld Jaap Buitendijk/Warner Bros
Eddie Redmayne in ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’.Beeld Jaap Buitendijk/Warner Bros

Der Staat gegen Fritz Bauer

Arte, 13.45 uur

(Drama, Lars Kraume, 2015) Historisch drama over de periode waarin procureur-generaal Fritz Bauer (1903-1968) achter SS’er Adolf Eichmann aan zat. De film ontleent zijn spanning nauwelijks aan de vraag of Eichmann al dan niet wordt opgepakt – die geschiedenis wordt bekend verondersteld. De makers zijn eerder geïnteresseerd in de cruciale, tot op heden weinig benadrukte rol die Bauer in Eichmanns arrestatie speelde. Burghart Klaussner maakt van Bauer een werkverslaafde, kettingrokende en eigenlijk onuitstaanbare knorrepot, die niettemin sympathie wekt met zijn sarcastische opmerkingen en excentrieke trekjes.

Burghart Klaussner in ‘Der Staat gegen Fritz Bauer’. Beeld
Burghart Klaussner in ‘Der Staat gegen Fritz Bauer’.

Mädchen in Uniform

Arte, 20.15 uur

(Drama, Géza von Radványi, 1958) Tweede en beroemdste verfilming van het toneelstuk Gestern und Heute (1930) van de Duitse, openlijk lesbische schrijver Christa Winsloe (1888-1944). Met Romy Schneider, die na het voltooien van de Sissi-trilogie op de toppen van haar populariteit zat, in de hoofdrol als weesmeisje op een streng internaat. Waar het toneelstuk en de eerdere filmversie de nadruk legden op de verkapte liefde tussen leerling en directrice, gaat het in deze versie meer om het verlangen naar een moederfiguur en het al of niet accepteren van autoritair gezag.

Mädchen in Uniform. Beeld
Mädchen in Uniform.

2Doc: Oproerkraaiers

NPO 2, 20.25 uur

Er wordt in Nederland weer volop actie gevoerd. Actie tegen het stikstofbeleid, tegen racisme, tegen de coronamaatregelen en tegen Zwarte Piet. Wie zijn deze oproerkraaiers, en waarom offeren ze hun vrije dag op om met een spandoek door de stad te lopen? Afgelopen jaar stortte documentairemaker Sunny Bergman zich in de activistenwereld. Voor Oproerkraaiers liep ze mee met activisten met zeer verschillende achtergronden en politieke denkbeelden. Sommigen betalen een hoge prijs voor hun protest: ze riskeren een pak slaag, arrestatie, een rechtszaak of ontslag. Lees hier de recensie van Oproerkraaiers.

Fantastic Beasts and Where to Find Them

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, David Yates, 2016) ‘Dit kán geen droom zijn’, zegt een doodgewone bakker verrukt als hij in Fantastic Beasts and Where to Find Them oog in oog komt te staan met het ene fantastische beest na het andere. Drakenslangen in pauwenkleuren, een wandelende tak extraordinaire, een kleptomaan vogelbekdier. ‘Ik heb de hersens niet om dit te verzinnen.’ Wie wel? Schrijver en scenarist J.K. Rowling natuurlijk, die met deze eerste van vijf beoogde Fantastic Beasts-films voortborduurt op haar Harry Potter-universum. Eddie Redmayne is een wat stuntelige Britse zoöloog in de jaren twintig die een koffer met een fabeldierenreservaat Amerika binnensmokkelt. De fabeldieren veroorzaken een heerlijke chaos in New York.

Project Ismail

NPO 3, 21.30 uur

De Zaanse ‘treitervlogger’ Ismail Ilgun werd in 2016 in korte tijd een van de meest gehate mensen van het land. Na zijn misdragingen, arrestatie, excuses en een mislukte rapcarrière krijgt Ilgun een tweede kans bij de NTR. Met Project Ismail presenteert hij een tweeluik over drillrap. Aanleiding is de fatale steekpartij van afgelopen zomer in Scheveningen, die het gevolg zou zijn van een vete tussen drillrapgroepen uit Amsterdam en Rotterdam. Ilgun gaat op bezoek bij de gemaskerde rappers, die zich uiten met gewelddadige teksten en wapenvertoon.

Klassen

NPO 1, 21.35 uur

In de tweede aflevering van de serie Klassen, waarin Sarah Sylbing en Ester Gould (Schuldig) onderzoeken welke rol scholen spelen in de toekomst van Nederlandse kinderen, is het nieuwe schooljaar echt begonnen. Niet elke school lijkt even hoge verwachtingen te hebben van de leerlingen. Terwijl er op de ene school door iedereen hard wordt gewerkt voor toelating op het vwo, lijken de kinderen op een andere school nauwelijks geïnteresseerd in de lesstof. Vera wordt extra uitgedaagd in een naschoolse Profijtklas. Kunnen zulke extra lesuren het verschil maken?

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

De ontkerkelijking zet in Nederland nog altijd stevig door. Jaarlijks zeggen honderdduizend mensen hun kerk vaarwel. Toen Olaf Koelewijn in Spakenburg opgroeide, liepen vrouwen er nog in klederdracht en zat de Gereformeerd Vrijgemaakte Kerk elke zondag stampvol. Nu hij voor Kruispunt terugkeert naar zijn geboortedorp is het er een stuk stiller. De nieuwe evangelische kerk weet echter een groeiend aantal Spakenburgers te trekken. Koelewijn onderzoekt de verschuivingen, en belicht ook het excessieve drank- en drugsgebruik in het vissersplaatsje.

Meer over