Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 6 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Ruby Barnhill in The BFG. Beeld
Ruby Barnhill in The BFG.

North by Northwest

Arte, 14.15 uur

(Thriller, Alfred Hitchcock, 1959) Volgens sommigen gaan alle films van Alfred Hitchcock over Hitchcock zelf: steeds zou hij zijn eigen obsessies hebben uitgebeeld. In North by Northwest lijkt een van die obsessies te schuilen in het kleedgedrag van Roger O. Thornhill (Cary Grant), die verzeild raakt in een moordintrige en daarbij zijn goedgesneden pakken telkens weer aan- en uittrekt. Natuurlijk is er ook een ijzige blondine (Eva Marie Saint). Veel memorabele scènes (het sproeivliegtuigje, de achtervolging op Mount Rushmore), maar minstens zo spectaculair zijn de verleidingsmomenten tussen de hoofdpersonages.

Cary Grant in North by Northwest. Beeld
Cary Grant in North by Northwest.

The Misfits

Arte, 20.15 uur

(Drama, John Huston, 1961) Marilyn Monroe bewees met haar laatste film dat ze ook drama kon spelen, in deze bewerking van het toneelstuk van echtgenoot Arthur Miller. Haar tegenspeler Clark Gable speelt als verlopen cowboy eveneens zijn laatste rol – hij overleed twee dagen na de opnamen aan een hartaanval. Monroe was volgens regisseur John Huston praktisch onmogelijk om mee te werken, de actrice was zelf ook allesbehalve te spreken over haar aandeel en The Misfits was geen succes in de bioscoop, maar wordt tegenwoordig beschouwd als een van haar beste films.

Montgomery Clift en Marilyn Monroe in The Misfits. Beeld
Montgomery Clift en Marilyn Monroe in The Misfits.

2Doc: Legale wiet

NPO 2, 20.27 uur

Wietkweker John wil graag meedoen aan het experiment van de overheid waarbij ondernemers legaal cannabis mogen kweken en leveren aan coffeeshops. In het verleden heeft John een maand voorwaardelijk gekregen voor zijn kweekactiviteiten en handel. Voldoet hij met zijn strafblad nog aan de strenge selectie-eisen voor deelnemers aan het wietexperiment? John is een van de mensen die Frans Bromet volgt in zijn nieuwe documentaire Legale wiet. Ook coffeeshophouders, buurtbewoners en bestuurders laten zich uit over de haalbaarheid van het experiment.

Lost Treasures of Egypt

National Geographic, 21.00 uur

De machtigste koning in de lange geschiedenis van het oude Egypte was farao Ramses II, ook wel Ramses de Grote genoemd. De heerser bereikte de indrukwekkende leeftijd van 90 jaar en zat 65 jaar op de troon. Ramses breidde zijn rijk uit in het Midden-Oosten en Afrika en was een fervent bouwer van tempels, beelden en monumenten. Lost Treasures of Egypt is aanwezig bij de opgraving van graftomben van een generaal en een hoogwaardigheidsbekleder uit de tijd van Ramses. Ook onderzoeken archeologen enkele van zijn indrukwekkendste tempels.

The BFG

Net 5, 22.00 uur

(Fantasy, Steven Spielberg, 2016) De koning van de kaskrakers maakte van Roald Dahls beroemde kinderboek De GVR (The BFG) uit 1982 een zachtaardig sprookje. Het tandem Spielberg-Dahl klopt: beiden weten gewone mensen tot hun recht te laten komen in spannende situaties. Met één verschil: waar Dahl kinderen meer durft te laten griezelen, wil Spielberg ze laten voelen. Weesmeisje Sofie betrapt de Grote Vriendelijke Reus terwijl hij kinderen dromen inblaast. Beschouw de film zelf als een droom waarin het draait om beelden en het gevoel: voor kinderen die zich niet laten betoveren kan het een lange zit zijn, maar het is iedereen gegund kennis te maken met deze wondere wereld.

Pointer

NPO 2, 22.18 uur

Vanavond onderzoekt Pointer in hoeverre kinderen in staat zijn snacks, snoep en junkfood af te slaan. Dat mensen dol zijn op suiker, vet en zout is biologisch te verklaren. Betekent dat ook dat we er geen weerstand aan kunnen bieden? De maatschappij spreekt ouders aan op het overgewicht van hun kinderen, maar tegelijk wordt gedoogd dat influencers zich op kinderen richten met reclamepraatjes voor junkfood. Los van de schuldvraag is het hoog tijd dat er een oplossing wordt gevonden, want een op de zeven kinderen lijdt al aan ongezond overgewicht.

Waarom bleef je niet voor mij?

NPO 3, 23.04 uur

Toen Milou Gevers op jonge leeftijd haar eigen moeder verloor door zelfdoding, kon ze er met niemand over praten en bleef ze zitten met veel vragen. In haar documentaire Waarom bleef je niet voor mij? interviewt ze vier basisschoolkinderen die op eenzelfde manier een ouder verloren. Door haar directe vragen komt Gevers meteen tot de kern van de zaak en praten de kinderen openhartig over hun verdriet. De korte film combineert gesprekken met stop-motionanimaties, die de reis van het kind door een met obstakels bezaaid landschap van rouw verbeelden.

Meer over