Film- en tv-tips

De Volkskrant-tv-selectie voor maandag 5 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Sean Connery en Christopher Lambert in Highlander van Russell Mulcahy Beeld
Sean Connery en Christopher Lambert in Highlander van Russell Mulcahy

Walking with Dinosaurs

RTL 4, 07.20 uur

(Animatie, Barry Cook en Neil Nightingale, 2013) De populaire BBC-serie Walking With Dinosaurs (1999) was een min of meer wetenschappelijke reactie op Jurassic Park (1993): meer onderbouwde geschiedenisles, minder spektakel. De speelfilmversie van die serie gooide het over een andere boeg. De geanimeerde dinosaurussen zijn hetzelfde, het Disney-format waarin de gebeurtenissen worden gestopt, is nieuw. In deze Walking with Dinosaurs groeit de onhandige pachyrhinosaurus Patchi op in een overzichtelijke wereld van goed (planteneters) en kwaad (vleeseters), waar hij zich gaandeweg ontpopt tot leider met Nelson Mandela-achtige vergevingsgezindheid.

Beeld uit Walking with Dinosaurs van Barry Cook en Neil Nightingale Beeld
Beeld uit Walking with Dinosaurs van Barry Cook en Neil Nightingale

De club van lelijke kinderen

NPO 3, 15.35 uur

(Jeugd, Jonathan Elbers, 2019) In een toekomstig, door properheid gedicteerd en naar Noord-Koreaans model ingericht totalitair Nederland is geen plek voor lelijke kinderen. Die worden afgevoerd, op last van de grote leider Isimo. Pech voor Paul, het zoontje van ’s lands populairste televisiepresentator: een verder niet onknap jongetje met kolossale flaporen. Maar hij en de overige afgekeurde kinderen komen in verzet. Regisseur Jonathan Elders maakte zijn afstudeerfilm aan de filmacademie op basis van hetzelfde populaire boek van Koos Meinderts en leverde ook deze met vaart vertelde bioscoopversie af.

Sem Hulsmann in De club van lelijke kinderen van Jonathan Elbers Beeld
Sem Hulsmann in De club van lelijke kinderen van Jonathan Elbers

De 100: wachten op een donor

NPO 1, 21.25 uur

Nog steeds overlijden er mensen omdat er voor hen niet tijdig een donororgaan beschikbaar is. In De 100 belicht Bert van Leeuwen vanavond de situatie van een aantal patiënten op de wachtlijst. Na zes jaar wachten op een donorlever gaat CarelJan opeens snel achteruit. Hierdoor maakt hij meer kans op een transplantatie, maar komt die nog op tijd? Pyra kreeg al eens een donornier, maar die werd afgestoten. Daarom is ze nu zelf op zoek naar een donor. Nadat ze een donorhart heeft gekregen, ligt Wende van 12 in het ziekenhuis. Van Leeuwen gaat bij haar op bezoek.

Pointer

NPO 2, 22.10 uur

De ggz kampt met lange wachttijden, maar in de jeugd-ggz is het nog ernstiger gesteld. Pointer belicht vandaag het lot van jongeren die psychisch in de knel zitten en soms wel vijf maanden moeten wachten op een intakegesprek. Terwijl ze in de wacht staan, loopt de druk nog hoger op, zeker nu veel jongeren door de coronamaatregelen sociaal geïsoleerd zijn en al in hun eerste studiejaar een achterstand oplopen. In de crisiszorg is het aantal meldingen van jongeren met 60 procent gestegen. Behandelaars in de jeugd-ggz luiden daarom de noodklok.

Kruispunt

NPO 2, 22.40 uur

De productie van The Passion, het populaire passiespel van KRO-NCRV dat afgelopen donderdag werd uitgezonden, is ieder jaar weer een enorme operatie. Dit keer was het nog ingewikkelder dan anders, omdat er rekening moest worden gehouden met de coronamaatregelen. De traditionele processie door de stad kon daardoor niet doorgaan, en ook livepubliek ontbrak. Kruispunt volgde de totstandkoming van de elfde editie vanaf de eerste repetities in een leeg Ziggo Dome tot aan de spannende dag van de rechtstreekse uitzending vanaf het Munsterplein in Roermond.

The Mole – Undercover in North Korea

Canvas, 22.55 uur

In een tweedelige documentaire vertelt de Deense regisseur Mads Brügger (The Red Chapel, The John Dalli Mystery) wederom een ongelooflijk maar waargebeurd verhaal. The Mole – Undercover in North Korea volgt voormalig kok Ulrich Larsen, die via de Korean Friendship Association infiltreert in invloedrijke kringen binnen de dictatuur Noord-Korea. Samen met drugspusher ‘Mr. James’ uit Kopenhagen begint Larsen een geheime operatie in Afrika, waar Noord-Korea plannen heeft voor drugs- en wapenproductie; een grove schending van de langlopende VN-sancties.

Highlander

BBC 2, 23.30 uur

(Fantasy, Russell Mulcahy, 1986) Fantasievolle, energieke cultfilm die heen en weer schiet tussen het 16de eeuwse Schotland en de hedendaagse Verenigde Staten, met een lekker onzinnig gatenkaasverhaal over mannen die menen onsterfelijk te zijn. Sean Connery geeft als de Spaanse (!) metallurg Juan Sanchez Villa-Lobos Ramirez de vrijwel onsterfelijke Schot MacLeod (Christopher Lambert) zwaardlessen en spirituele adviezen. Maar het meest tot de verbeelding spreekt de speciaal voor de film gecomponeerde muziek van Queen. Mooiste voorbeeld is de waarlijk ontroerende scène waarin MacLeod afscheid neemt van zijn aan ouderdom stervende geliefde en zanger Freddie Mercury zich luidkeels afvraagt: ‘who wants to live forever?’

Meer over