Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 4 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Rami Malek in Bohemian Rhapsody van Bryan Singer Beeld
Rami Malek in Bohemian Rhapsody van Bryan Singer

Tegenlicht

NPO 2, 20.26 uur

Terwijl de voormalige wereldmacht Rusland zich door zijn optreden politiek en economisch isoleert, lijkt de opmars van China niet te stuiten. Het land heeft met 1,4 miljard inwoners een enorm reservoir aan arbeidskrachten, een economie die maar blijft groeien en investeringen in landen over de hele wereld. Tegenlicht onderzoekt de vraag hoe de Chinese wereldmacht zich zal ontwikkelen en wat de gevolgen zijn voor de rest van de wereld. Chinadeskundige Howard Zhang van de BBC denkt dat het land moet kiezen tussen samenwerking met Rusland of het Westen.

Bohemian Rhapsody

Net 5, 20.30 uur

(Biopic, Bryan Singer, 2018) Amusante biopic over de wordingsgeschiedenis van Farrokh Bulsara, die zou uitgroeien tot Queen-frontman Freddie Mercury. De prominente overbeet-gebitsprothese van hoofdrolspeler Rami Malek is even wennen, maar hij speelt meer dan uitstekend. Vooral in de opzwepende podiumscènes, zoals het vrijwel geheel nagespeelde, legendarische Live Aid-optreden in Wembley. Malek glorieert met de getrouw geïmiteerde rockposes en de podiumheerschappij van de androgyne Queen-zanger. De zangstem van de acteur is een mix: beetje Malek, beetje echte Mercury, plus de winnaar van een Mercury-zangwedstrijd. Het tot op tweederde door Bryan Singer geregisseerde Bohemian Rhapsody werd afgerond door Dexter Fletcher, die geen regiecredit kreeg.

Rambo: Last Blood

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Adrian Grunberg, 2019) In deze vijfde Rambo is Mexico brandhaard van dienst. Het land wordt verbeeld als Trumpiaanse nachtmerrie: overal vuil op straat, huizen onder de graffiti, loerende blikken van getatoeëerde kale mannen op iedere straathoek. Rambo’s nichtje is hier op zoek naar haar vader, maar belandt vlot in handen van types met openhangende hawaïbloezen die een vrouwenhandelnetwerk bestieren. Het is dus weer oorlog, tot de laatste eendimensionale maniak in een van Rambo’s valstrikken is gerend, de laatste pijl is afgeschoten en het laatste hart is uitgerukt.

House of Maxwell

BBC 2, 22.00 uur

De vorig jaar veroordeelde Ghislaine Maxwell was niet altijd het beruchtste lid van haar familie. De serie House of Maxwell vertelt het verhaal van miljardair Robert Maxwell en zijn kinderen, van wie er vijf voor zijn mediaondernemingen werkten. De Brits-Tsjechische ondernemer begon zijn snel groeiende imperium in de jaren tachtig en hield er een extravagante levensstijl op na. In de documentaire zijn geheime opnamen te horen die een indruk geven van de paniek die uitbrak toen Maxwell in 1991 spoorloos verdween van zijn luxejacht, de Lady Ghislaine.

Avondshow stand-ups

NPO 1, 22.11 uur

Terwijl presentator Arjen Lubach een weekje pauze neemt van zijn slopende schema voor De Avondshow wordt het tijdvak van zijn programma gevuld met optredens van stand-upcomedians. Van maandag tot en met donderdag biedt de studio van De Avondshow een podium voor steeds twee komieken, zowel nieuwe talenten als oude bekenden. De optredenden deze week zijn Raoul Heertje, Pieter Derks, Martijn Koning, Alex Ploeg, Hans Sibbel, Glodi Lugungu, Serine Ayari en Kim Schuddeboom. Volgende week maandag is Lubach zelf weer terug achter zijn desk.

Buried

Canvas, 23.10 uur

Tijdens het spelen met haar dochtertje kwam bij Eileen Franklin opeens een herinnering boven van twintig jaar geleden. Als meisje was ze getuige geweest van de verkrachting van en moord op haar beste vriendin, Susan Nason. Ook wist ze wie de dader was: haar eigen vader, George Franklin. De vierdelige documentaire Buried ontleedt het proces over de moord op Susan Nason, waarvoor George Franklin in 1990 tot levenslang werd veroordeeld. Kort daarna rezen er grote twijfels over zijn schuld. Wat is een ‘verdrongen’ herinnering waard in de rechtszaal?

Ménilmontant

Arte, 00.05 uur

(Drama, Dimitri Kirsanoff, 1926) Virtuoos verbeeld relaas over twee zussen die (bijna) uit elkaar worden gedreven door een man. Zonder dialoog én zonder tussentitels is hun verdriet en desoriëntatie consequent voelbaar. Waarom de naar Frankrijk geëmigreerde Estse regisseur Dimitri Kirsanoff nooit als vooraanstaand filmvernieuwer in de geschiedenisboeken is beland is een raadsel. De grote filmcritica Pauline Kael deed desondanks haar best: ze noemde het nog geen veertig minuten durende Ménilmontant haar favoriete film allertijden. Ideaal voor een nachtelijke vertoning op Arte dus, al is-ie ook gewoon op YouTube te zien.

Nadia Sibirskaïa in Ménilmontant van Dimitri Kirsanoff Beeld
Nadia Sibirskaïa in Ménilmontant van Dimitri Kirsanoff
Meer over