TipsFILM EN TELEVISIE

De Volkskrant-tv-selectie voor maandag 30 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Liam Neeson in The Grey van Joe Carnahan Beeld
Liam Neeson in The Grey van Joe Carnahan

2Doc: The Hunt for Gadaffi’s Billions

NPO 2, 20.00 uur

Waar is het enorme vermogen van Muammar Gadaffi gebleven? Na de val van de Libische dictator werd maar een deel van zijn rijkdom teruggevonden; de rest moet zijn weggesluisd naar een onbekende bestemming. In The Hunt for Gadaffi’s Billions gaan onderzoeksjournalisten Misha Wessel en Thomas Blom op zoek naar dit fortuin. Via de opmerkelijke vriendschap tussen Gadaffi en Nelson Mandela belanden ze bij het ANC in Zuid-Afrika. Ze blijken niet de enigen die dit spoor volgen: in Johannesburg komen ze in contact met twee andere groepen die op het geld jagen.

Sabrina

Arte, 20.15 uur

(Komedie, Billy Wilder, 1954) Klassieke romantische komedie waaraan menig hedendaagse maker binnen het genre een voorbeeld kan nemen. Audrey Hepburn is het stralende middelpunt als de titelheldin. Ze is de dochter van de chauffeur van een rijke familie, en ze is verliefd op een zoon van die rijke familie, William Holden. Pas wanneer ze na een reis naar Parijs een volwassener mens is geworden, ziet hij haar staan. Maar daarmee zijn allerminst alle horden genomen – onder meer Humphrey Bogart ligt dwars. Klassiek verhaal, klassieke film, geweldig scenario.

Audrey Hepburn en William Holden in Sabrina van Billy Wilder Beeld
Audrey Hepburn en William Holden in Sabrina van Billy Wilder

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, David Yates, 2011) Het slotstuk van de in twee films opgeknipte finale van de Harry Potter-saga werd de apotheose waarop alle liefhebbers van de tovenaarsleerling hoopten. Waar het eerste deel nog een bijna ingetogen roadmovie was, draait deze fantasy-western-oorlogsfilm om actie. De makers gooien nog één keer alles in de strijd. Ondanks de beperkte ruimte voor regisseur David Yates om in deze bombarie nog emotionele diepgang te creëren, weet hij met een knappe flashback de goed-kwaadverhoudingen nog een laatste keer op losse schroeven te zetten.

Vanaf links: Emma Watson, Rupert Grint en Daniel Radcliffe in Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 van David Yates Beeld
Vanaf links: Emma Watson, Rupert Grint en Daniel Radcliffe in Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 van David Yates

Klassen

NPO 1, 21.25 uur

In het onderwijs zou elk kind gelijke kansen moeten krijgen. In de nieuwe documentaireserie Klassen onderzoeken Sarah Sylbing en Ester Gould (Schuldig) hoe dat in de praktijk uitpakt. Ze streken neer in Amsterdam-Noord, dat door een instroom van hoogopgeleide bewoners sterk is veranderd. Hun kinderen gaan niet naar dezelfde scholen als die van de oorspronkelijke buurtbewoners, en deze scheiding van klassen zien we terug in de rest van de samenleving. Wat bepaalt het latere opleidingsniveau van een kind en welke rol speelt de leerkracht daarbij?

Chasing the Equinox

National Geographic, 22.00 uur

Voor onze verre voorouders was het belangrijk om te kunnen zien wanneer de lente begon. Zo wisten ze wanneer er moest worden gezaaid of wanneer rivieren buiten hun oevers zouden treden. De astronomische lente begint op de datum dat de dag en nacht precies even lang duren: de equinox. Om deze dag te markeren werden tempels en monumenten gebouwd waar de zon tijdens de equinox een bijzonder punt verlicht of een speciale schaduw werpt. De documentaire Chasing the Equinox laat een aantal van die oude bouwwerken zien, onder meer in Cambodja, Malta en Mexico.

The Grey

RTL 7, 22.30 uur

(Thriller, Joe Carnahan, 2011) Een groep mannen moet overleven in de kale wildernis van Alaska, nadat hun vliegtuig is gecrasht. Wolvenjager Ottway (een mooie, robuuste en neerslachtige Liam Neeson) is hun leider in de strijd tussen mens en hongerige wolf. Maar The Grey wil meer zijn dan een op adrenaline drijvende thriller, waarin het groepje overlevenden door de wolven langzaam (en bloederig) wordt uitgedund. Regisseur Joe Carnahan slaagt aardig in zijn doel. De wolvenroedel, waarvan het alfamannetje tegenover Ottway komt te staan, vormt een allegorische dreiging, misschien des te meer omdat de uit poppen, echte wolven en digitale effecten geboetseerde dieren soms fascinerend onrealistisch afsteken tegen hun omgeving.

De nieuwe wereld

NPO 2, 23.25 uur

In het nieuwe EO-programma De nieuwe wereld ontvangt journalist en schrijver Mounir Samuel wekelijks speciale gasten voor een gesprek over literatuur, kunst en actuele thema’s. Vandaag spreekt Samuel met Merlijn Twaalfhoven over diens nieuwe boek Het is aan ons. Hierin betoogt de componist en theatermaker dat kunst onmisbaar is bij het aangaan van de uitdagingen waar de wereld mee wordt geconfronteerd. Ook te gast zijn de Surinaams-Nederlandse beeldend kunstenaar en activist Patricia Kaersenhout en de Syrisch-Palestijnse kunstenaar Oussama Diab.

Meer over