TipsFilm- en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 30 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Monica Bellucci in Irréversible Beeld
Monica Bellucci in Irréversible

Langs de oevers van de Yangtze

NPO 2, 19.30 uur

Wat doet een Chinees graag in zijn vrije tijd? Programmamaker en fotograaf Ruben Terlou maakt in Chongqing kennis met straatdans­evenementen en bezoekt Dwarf ­Empire, een pretpark dat wordt ­bestierd door kleine mensen.

Aanmodderfakker (Michiel ten Horn, 2014)

NPO 3, 20.25-22.15 uur

Een van de beste, zo niet de allerbeste Telefilm in de geschiedenis van de Telefilm is dit met drie Gouden Kalveren bekroonde Aanmodderfakker (2014) van het Nederlandse filmtalent Michiel ten Horn. Twee jaar eerder maakte hij samen met scenarist Anne Barhoorn al furore met de komedie De ontmaagding van Eva van End.

Een van de Kalveren was voor Gijs Naber en daarover kan weinig discussie zijn: Naber is geweldig op dreef als de 32-jarige nietsnut Thijs. Het is vooral dankzij hem dat de film niet blijft steken in een karikatuur – altijd een risico met zo'n verhaal over een oudere jongen die maar niet wil deugen. Gemonteerd door de vorige maand op Mallorca omgebrachte editor Wouter van Luijn.

Mission: Impossible (Brian De Palma, 1996)

RTL 7, 20.30-22.45 uur

Regisseur De Palma is dol op stileren. ‘Ik probeer altijd zo veel mogelijk stijl in mijn films te proppen – dat het nog net niet lachwekkend wordt’, zei hij eens. Voor zijn doen heeft hij zich in Mission: Impossible nog ingehouden. Geen ellenlange shots, vertraagde beelden of voyeuristische cameraposities; zijn verfilming van de populaire televisieserie uit de jaren zestig over superspion Ethan Hunt (Tom Cruise) kenmerkt zich vooral door een razendsnelle montage van spectaculaire scènes. De film bracht honderden miljoenen dollars op; deel zes verschijnt donderdag in de bioscoop.

Kijken in de ziel

NPO 2, 21.10 UUR

Journalist Coen Verbraak praat ­opnieuw met religieuze leiders over de grote ­vragen van het leven. Te gast zijn onder anderen predikant Claartje Kruijff, Boeddhistisch leraar Jotika ­Hermsen en imam Azzedine Karrat.

Voetbalmaffia

EEN, 21.20 UUR

Herhaling van de door Charles den Tex geschreven thrillerserie die zich afspeelt in de wereld van voetbal en goksyndicaten. Profvoetballer Johnny de Graaf probeert zijn ­carrière te redden en komt uit bij de verkeerde types.

Panorama

BBC 1, 21.30 UUR

Reportage over de invloed van geld en inkomen op je gezondheid. ­Verslaggever Richard Bilton bezoekt Stockton in Groot-Brittanië, het dorp dat met 69 jaar de slechtste levensverwachting van het land heeft. Waar ligt dat aan?

Irréversible (Gaspard Noé, 2002)

Viceland, 22.00-23.55 uur

Toen Gaspard Noé’s Irréversible in de zomer van 2002 in de Nederlandse filmtheaters draaide, werd het publiek aan de kassa vaak nadrukkelijk gewaarschuwd: men moest zich terdege bewust zijn van de extreem gewelddadige aard van de film. Die disclaimer geldt nu ook voor u, mocht u zich vanavond wagen aan dit min of meer achterstevoren vertelde, helse verkrachtings- en wraakdrama.

Chronologisch verteld komt het verhaal hier op neer: na een avondje stappen met haar geliefde Marcus (Vincent Cassel) en ex-vriend Pierre (Albert Dupontel), wordt Alex (Monica Belucci) bruut verkracht in een voetgangerstunnel. Vervolgens gaan Marcus en Pierre in de krochten van het Parijse uitgaansleven op zoek naar de dader. Sommige scènes zul je na één keer zien nooit meer vergeten, zoals de in één ondraaglijk lange take gefilmde verkrachting en de man wiens hoofd tot pulp wordt geplet met een brandblusapparaat. Ook als geheel kruipt de film diep onder de huid. Dat komt vooral door die omgekeerde vertelwijze: van de vergeldingsactie gaat het terug naar de verkrachting, van daar naar het begin van de avond, enzovoort, enzovoort, tot het moment waarop Alex in het park een boek (over de tijd) ligt te lezen. Omdat je al weet wat er niet veel later met haar gaat gebeuren, krijgt zelfs dat zorgeloze tafereel een vieze bijsmaak. Ongemeen effectief is ook de cinematografie: in de ‘eerste’ scènes tolt en zwenkt het beeld erop los, alsof ook de camera volledig buiten zinnen is, om vervolgens steeds rustiger te worden. Dezelfde techniek wordt gehanteerd in de soundtrack, die gedurende de eerste dertig minuten is voorzien van een extreem lage, opzettelijk onaangename toon, en die ‘begint’ met desoriënterend dreunende beats van Thomas Bangalter (Daft Punk) om te ‘eindigen’ met de serene tragiek van Beethovens Zevende symfonie. Weinig subtiel allemaal, en de finale uitsmijter (de tijd maakt alles kapot) voelt als een filosofisch excuusje voor alle visuele krachtpatserij. Maar een unieke en nooit meer terug te draaien kijkervaring, dat is Irréversible zeer zeker.

OJ: Made in America

CANVAS, 22.50 UUR

In de laatste documentaire uit deze reeks wordt O.J. Simpson vrijgesproken voor de moord op zijn vrouw. Terwijl in het ene deel van Amerika met verbijstering wordt ­gereageerd, gaat in het andere de vlag uit.

Sign of the Times

NPO 2, 23.10 UUR

Twaalf vrouwen, onder wie Mabel van Oranje, schrijver Elif Shafak en hoogleraar Leila Ahmed, laten hun licht schijnen over actuele thema’s. De eerste van de vijf afleveringen staat in het teken van democratie en activisme.

Meer over