Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 30 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Madeleine Carroll en Robert Donat in The 39 Steps. Beeld
Madeleine Carroll en Robert Donat in The 39 Steps.

The 39 Steps

BBC 2, 15.20 uur

(Thriller, Alfred Hitchcock, 1935) Een man stuit in vooroorlogs Londen toevallig op een pro-Britse spion, die hem vertelt over een duister complot om militaire staatsgeheimen te stelen. Wanneer de dame in zijn appartement wordt vermoord, slaat Richard Hannay (Robert Donat) op de vlucht, voor zowel de politie als de vijandige bende die het op haar had gemunt. The 39 Steps is een staaltje filmisch hordelopen als geen ander. Geen vijf minuten blijft regisseur Hitchcock op dezelfde locatie en intussen stuit de elegant gesnorde Hannay op veel vrouwelijk schoon – bij voorkeur platinablond, natuurlijk. Die hak-op-de-takformule werkt nog steeds: ook tachtig jaar later blijkt The 39 Steps onverminderd hyperactief en spannend.

To Catch a Thief

BBC 2, 16.40 uur

(Misdaad, Alfred Hitchcock, 1955) Nóg een Hitchcock, maar geen typische, want niet spannend genoeg. Maar toch ook wel weer typisch, gezien de romantische escapades van de hoofdrolspelers. Zeker omdat die worden vertolkt door twee favoriete acteurs van de Engelsman: de ook ditmaal weer zeer charmante Cary Grant als juwelendief in ruste aan de Franse Rivièra en de adembenemend blonde Grace Kelly als het object van zijn begeerte. Gevaar dreigt voor Grant als een copycat aan het werk gaat, wat hem tot nieuwe actie noopt. Bijzonder aangename zomermiddagfilm.

Cary Grant en Grace Kelly in To Catch a Thief. Beeld
Cary Grant en Grace Kelly in To Catch a Thief.

Typisch Ecowijk Culemborg

NPO 2, 19.20 uur

De bewoners van Ecowijk EVA Lanxmeer wonen in een groene bubbel. De Culemborgse buurt heeft milieubewuste huizen, gemeenschappelijke tuinen en een stadsboerderij die door de huishoudens zelf wordt gerund. De komende weken volgt Typisch Ecowijk Culemborg de markante bewoners van de wijk. Timmerman Henk maakt al zestig jaar dingen van afvalhout. De opbrengsten gaan naar Afrika, waar hij het vak leerde. Kunstenaar Ronald maakt rekwisieten voor het theater en poppen voor het Openluchtmuseum in Arnhem. Iris is doula en geeft haar kinderen thuisonderwijs.

2 voor 12 jubileumweek

NPO 2, 19.55 uur

Dit najaar bestaat 2 voor 12 vijftig jaar. In 1971 ging presentator Joop Koopmans van start met de kennisquiz, die door Vara-coryfee Ellen Blazer was bedacht. Na tien jaar verdween het programma van de buis, maar in 1991 keerde het terug met Astrid Joosten achter de presentatiedesk. Sindsdien is 2 voor 12 nooit meer weggeweest. Om dat te vieren heeft de quiz een speciale jubileumweek met bekende Nederlanders als kandidaten. Vandaag spelen cabaretiers Freek de Jonge en Patrick Nederkoorn tegen actrice Carine Crutzen en haar zoon Vincent de Vries.

Anna’s brains

NPO 3, 20.25 uur

Hoewel er tegenwoordig dankzij de technologie vreselijk veel mogelijk is, blijven er dingen buiten ons bereik. De zelfrijdende fiets bijvoorbeeld, of het luchtskateboard. In de nieuwe serie Anna’s brains gaat wetenschapsjournalist Anna Gimbrère aan de slag met prikkelende technische vragen van bekende Nederlanders. Ze spreekt wetenschappers en experts, en zet haar team van jonge uitvinders en onderzoekers aan het werk. Kunnen zij in hun lab een oplossing bedenken? In de eerste aflevering wil cabaretier Tex de Wit weten of we onder water kunnen leven.

3Doc: Pretend Student

NPO 3, 21.20 uur

Het is voor een student niet makkelijk om het nieuws te brengen dat je je studie hebt gestaakt. Medestudenten reageren met onbegrip en ouders met diepe teleurstelling. Sommige jongeren kiezen er daarom voor om niemand te laten weten dat ze – soms al jaren geleden – gestopt zijn met studeren. De documentaire Pretend Student van regisseur Floor van de Kemp volgt Mika en Luna, studiestakers die verstrikt zijn geraakt in een web van leugens. Bas, Léon en Stijn hebben ook lange tijd een façade opgehouden, maar besloten toch de waarheid te vertellen.

Pompeii

Net 5, 22.20 uur

(Actie, Paul W.S. Anderson, 2014) Waar heeft Kiefer Sutherland die maffe tongval vandaan? In Pompeii praat hij als Romeinse veldheer Corvus met een extreem opgevoerd Brits kakaccent en dan ook nog eens zo binnensmonds dat er iets met zijn gebit aan de hand lijkt. Fascinerend. Maar waarom ook niet, in een film die vooral de sexy combinatie van ingevette gladiatoren en een grommende vulkaan wil uitventen. In die opzet is regisseur Paul W.S. Anderson geslaagd. De acteurs hebben lol, de gevechtsscènes steken prima in elkaar en de vulkaanuitbarsting ziet overdonderend uit.

Kiefer Sutherland in Pompeii. Beeld
Kiefer Sutherland in Pompeii.
Meer over