film- en tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 3 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Haar naam was Sarah. Beeld
Haar naam was Sarah.

Haar naam was Sarah

RTL 8, 20.25 uur

(Drama, Gilles Paquet-Brenner, 2010) De verfilming van de gelijknamige bestseller van Tatiana de Rosnay begint met de even overtuigend als confronterend in beeld gebrachte razzia van juli 1942, waarbij de Franse politie, zonder hulp van de Duitsers, in Parijs duizenden joden oppakte. De kleine Sarah en haar ouders behoren tot de gearresteerden; jonger broertje Michel is alleen in het appartement achtergebleven. Het eerste – en beste – deel van Haar naam was Sarah volgt de belevenissen van Sarah, die zich tracht te verenigen met haar broertje en daarbij wordt geholpen door een aanvankelijk stug boerengezin.

Andere tijden special: De onzichtbare man

NPO 2, 20.30 uur

Voor de speciale aflevering van vanavond koos geschiedenismagazine Andere tijden een vernieuwende vorm. De presentatie wordt gedaan door Diederik van Vleuten, bedenker van de ‘stand-up history’. In De onzichtbare man vertelt hij het ongelooflijke verhaal van Jacques Philippa, een beruchte Nederlandse SS’er die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de bloedploeg Norg jacht maakte op Joden, onderduikers en verzetsmensen. Na de bevrijding werd hij bij verstek ter dood veroordeeld en hield hij zich 29 jaar schuil op de zolder van zijn ouderlijk huis.

Saving Private Ryan

RTL 7, 20.30 uur

(Oorlog, Steven Spielberg, 1998) Monumentale, met vijf Oscars bekroonde WO II-film van alleskunner Steven Spielberg, die hiermee filmgeschiedenis schreef als heruitvinder van de wijze waarop oorlogsgeweld wordt verbeeld. De eerste 25 minuten en het laatste kwartier verschaffen de film een dergelijke status. Gedurende die scènes blijkt Spielberg opnieuw een groot verteller. Gedachten aan het slagveld op Omaha Beach, en aan elke andere veldslag, zijn na Saving Private Ryan voor altijd ingekleurd met de fictie van Spielberg. De details van angstige koppen vlak voor de aanval, kotsend van angst, de opengereten ledematen, het geluid van een kogel die door zowel helm als hoofd boort, de chaos in klank en beeld.

Spoorloos

NPO 1, 20.35 uur

In de eerste aflevering van een nieuw seizoen gaat presentator Derk Bolt in Spoorloos langs bij een oude bekende. In 2014 wist Marjet haar biologische vader Gerard te traceren. Gerard had één keer het bed gedeeld met Marjets moeder Riek voordat hij begon aan een reis door Azië. Riek bleek zwanger, en Marjet groeide op met een stiefvader. Zes jaar na haar hereniging met Gerard, die inmiddels is overleden, kreeg Marjet een berichtje van een onbekende man die beweert haar halfbroer te zijn. Bolt zoekt Marjet op om te horen hoe dat verhaal verdergaat.

Sully

BBC 1, 21.30 uur

(Drama, Clint Eastwood, 2016) US Airways vlucht 1549 maakte op 15 januari 2009 een noodlanding in de New Yorkse Hudson-rivier, waarbij alle 155 passagiers ongedeerd bleven. Hoofdpiloot Chesley Sullenberger werd als held onthaald. Sully, naar Sullenbergers memoires, springt heen en weer in de tijd: er zitten liefst zeven verbeeldingen van de ramp in, zoals de nachtmerrie die Sullenberger (de immer betrouwbare Tom Hanks) in de beginscène heeft. Het eigenlijke drama blijken de verhoren waaraan Sullenberger en co-piloot Jeff Skiles (fijne rol van Aaron Eckhart) later worden onderworpen.

Tom Hanks in Sully van Clint Eastwood. Beeld
Tom Hanks in Sully van Clint Eastwood.

Pointer

NPO 2, 22.20 uur

Tuinbouwbedrijven, supermarkten en distributiecentra hebben allemaal grote moeite om hun vacatures gevuld te krijgen. Honderdduizenden arbeidsmigranten zorgen dat het werk toch gedaan wordt, maar deze onmisbare arbeidskrachten wonen en werken vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Er zijn simpelweg te weinig woningen voor hen in Nederland, en het verblijf op campings en in ‘Polenhotels’ stuit op verzet van Nederlandse omwonenden. Pointer schetst vanavond het probleem van de arbeidsmigrant, die niet durft te klagen uit angst alles te verliezen.

Crime and Punishment

Canvas, 23.25 uur

De Britse jeugddelinquent Rob White was pas 15 toen hij een ASBO kreeg: een verordening wegens asociaal gedrag waardoor hij zich in de praktijk niet meer in zijn eigen straat mocht vertonen. Crime and Punishment laat zien wat er sindsdien van hem is geworden. White zit in de gevangenis, en dat is niet voor het eerst. De documentaireserie onderzoekt waarom het zo moeilijk is te voorkomen dat jonge wetsovertreders afglijden naar een leven in de criminaliteit. Momenteel zitten er in Engeland en Wales ruim zevenhonderd minderjarigen achter de tralies.

Meer over