Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 26 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Beeld uit Nuestro tiempo. Beeld
Beeld uit Nuestro tiempo.

Onze jongens

NPO 3, 20.25 uur

(Komedie, Johan Nijenhuis, 2016) Brutale nabootsing van succesvolle reclames, videoclips en filmscènes. De botte, Hollandse openheid maakt deze stripperskomedie met Jim Bakkum à la The Full Monty (1997) en Magic Mike (2012) misschien niet goed, maar wel sympathiek. Er zit iets schaamteloos eerlijks in Onze jongens, bijvoorbeeld in de simpele lompheid van hoofdpersonage Jorrit (Jim Bakkum), die tijdens de aanschaf van een vergeten verjaardagscadeau voor zijn min of meer per ongeluk verwekte zoontje (Matheu Hinzen, een talent) aan de blonde verkoopster vraagt waar haar benen naartoe gaan ‘als ze klaar zijn met werken’.

Jason Cerda , Jim Bakkum en Juvat Westendorp in Onze jongens. Beeld
Jason Cerda , Jim Bakkum en Juvat Westendorp in Onze jongens.

Troy

Net 5. 20.30 uur

(Actie, Wolfgang Petersen, 2004) ‘Geïnspireerd door Homerus.’ De aftiteling geeft al aan dat Petersen Troy niet bepaald voor puristen heeft gemaakt. De hoeveelheid personages van het oorspronkelijke epos uit de Oudheid, de Ilias, werd sterk teruggebracht, onder meer door alle goden te schrappen. Concentreerde Homerus zich op het eind, Petersen nam het hele beleg van Troje tot onderwerp. En door verhaallijnen eenvoudig te houden, kan Troy zich buiten de wijsneuzerige dialoogscènes vooral richten op de bravourestukjes die in films over de Oudheid niet mogen ontbreken: zwaardgevechten, oprukkende legers, verwoesting en catastrofe.

Brad Pitt in Troy. Beeld Brunopress
Brad Pitt in Troy.Beeld Brunopress

Scotland from Above

National Geographic, 21.00 uur

Met de vliegende camera brengt National Geographic het landschap van Schotland in beeld, van de laaglanden in het zuiden tot de woeste hooglanden in het noordwesten. De bevolking woont vooral in de laaglanden, die voor Nederlandse begrippen helemaal niet zo laag zijn: midden in Edinburgh torent de heuvel Arthur’s Seat zo’n 180 meter boven de hoofdstad uit. Toch is het een groot contrast met de hooglanden, een ongerepte wildernis met talloze eilanden en steile bergpieken. Met een top van 1.345 meter is de Ben Nevis het hoogste punt in Groot-Brittannië.

Tokyo Phoenix: The Rise of Modern Japan

Canvas, 21.15 uur

In de eerste helft van de 20ste eeuw werd Tokio twee keer met de grond gelijkgemaakt. Eerst was er de grote aardbeving van 1923 en de daarop volgende vuurzee die de stad in de as legde. Ruim twintig jaar later volgden de Amerikaanse bombardementen op Tokio, waarbij zo’n 100 duizend inwoners de dood vonden. Toch werd Tokio steeds weer opgebouwd en tegenwoordig is het een van de grootste en modernste steden ter wereld. In de documentaire Tokyo Phoenix toont Olivier Julien met uniek archiefmateriaal hoe uit de as van Tokio het moderne Japan verrees.

Swanenburg

NPO 1, 21.30 uur

In de tweede week van de Nederlandse dramaserie Swanenburg zien we de gebeurtenissen door de ogen van Iris (Sanne Langelaar), de oudste dochter van de familie Praal. Iris werkt bij cosmeticabedrijf Castor, onderdeel van het Praal-imperium, en heeft grote plannen voor de lancering van een nieuwe crème. Als ze haar idee voorlegt aan vader Jack (Aus Greidanus) en broer Benno (Frederik Brom), reageren die echter afhoudend. Zij zijn namelijk op de hoogte van de benarde financiële situatie van Castor, en dat is niet het enige wat stinkt aan het bedrijf.

2Doc: Assassins

NPO 2, 22.10 uur

Vier jaar geleden werd Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, vermoord op het vliegveld van Kuala Lumpur. Al snel werden twee jonge vrouwen gearresteerd: de Vietnamese Doan Thi Huong en de Indonesische Siti Aisyah. Het tweetal zou hebben gedacht dat ze een grap uithaalden voor een tv-programma. De Amerikaanse regisseur Ryan White raakte gefascineerd door de zaak en het bizarre verweer van de vrouwen. Hij vroeg de beelden op van de bewakingscamera’s en maakte een nauwgezette reconstructie in de documentaire Assassins.

Nuestro tiempo

Arte, 22.35 uur

(Drama, Carlos Reygadas, 2018) Tot duidelijk wordt dat het hart van Nuestro tiempo wordt gevormd door de afbrokkelende verhouding tussen hoofdpersonages Juan en Ester, neemt Mexicaan Reygadas zorgvuldig de tijd om zijn wereld vorm te geven. Van een minutenlange, dromerige openingssequentie met spelende kinderen en flirtende tieners in en rond een modderig meertje, via flarden van gesprekken tussen stierenrancheigenaar annex poëet Juan (Reygadas) en zijn Amerikaanse vriend Phil, tot ruzie tussen Juan en zijn vrouw Ester (Natalia López, filmeditor en echtgenote van de regisseur) over een van hun vechtstieren die een paard aanviel – een spectaculaire scène, overigens. De kijker mag best even spartelen, bij Reygadas. Zelf op zoek gaan naar wat komen gaat.

Meer over