Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 25 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Van links naar rechts: Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson in Harry Potter and the Order of the Phoenix. Beeld Murray Close
Van links naar rechts: Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson in Harry Potter and the Order of the Phoenix.Beeld Murray Close

2Doc: Alleen met jenever

NPO 2, 20.25 uur

Na de dood van haar vader, een ooit succesvolle zakenman die eindigde als alcoholist in een vervuilde flat, zit de 31-jarige Kelly Klingenberg vol vragen. Samen met haar zussen reconstrueert ze haar vaders appartement, dat ze als set gebruikt voor de documentaire Alleen met jenever. In gesprekken met haar moeder en zussen, de familie van haar vader, een oude studievriend, een buurvrouw en de agenten die haar vader dood aantroffen probeert ze duidelijk te krijgen waarom haar vader ging drinken en niemand hem kon behoeden voor zijn eenzame dood.

Taken

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Pierre Morel, 2008) Bezorgde vader en voormalig geheim agent Bryan (Liam Neeson) had het zijn dochter nog zó gezegd: Parijs is geen plaats voor een 17-jarige naïeve Amerikaanse puber. Maar dat ze binnen vijf minuten na aankomst in de handen zou vallen van een bende Albanese mensensmokkelaars – ja, dat verzint natuurlijk niemand. Neeson doet het in dit rücksichtsloze wraakwerkje niet eens zo verkeerd, maar hij had meer verdiend dan de rommelige actiescènes van regisseur Pierre Morel en grimmig kijkende Albaniërs en Arabieren met donkere oogmake-up als tegenstanders.

Liam Neeson in Taken van Pierre Morel Beeld
Liam Neeson in Taken van Pierre Morel

Harry Potter and the Order of the Phoenix

Net 5, 20.30 uur

(David Yates, 2007) Harry Potter (Daniel Radcliffe) is terug en zijn hormonen beginnen op te spelen. Hij begint aan zijn vijfde studiejaar op Zweinstein, waar hij moet constateren dat niet iedereen gelooft dat hij opnieuw strijd heeft geleverd met de Heer van het Duister. En de Minister van Toverkunst heeft een nieuwe lerares benoemd voor het vak ‘Verweer tegen de Zwarte Kunsten’: de even grappige als irritante Dorothea Omber (Imelda Staunton), een verschijning die steevast gekleed gaat in een roze mantelpakje. De vijfde Potter bleek een film zonder kop of staart, het bruggetje tussen deel vier en de laatste drie films. Evenwel verplichte kost voor de fans.

Wat houdt ons tegen?

Canvas, 21.20 uur

In een vijfdelige documentaireserie onderzoekt Canvas waardoor het komt dat ontwikkelde landen zo traag reageren op wetenschappelijke voorspellingen over de opwarming van de aarde. Al sinds de jaren vijftig is het duidelijk dat de gemiddelde temperatuur van onze planeet stijgt, maar in plaats van te luisteren naar de alarmsignalen van wetenschappers liet de politiek lange tijd de oren hangen naar lobbygroepen van de oliesector. De vooruitgang mocht niet worden geremd door onzekere voorspellingen over een verre toekomst, was de algemene overtuiging.

Pointer

NPO 2, 22.20 uur

De Nederlandse visserij staat onder druk. Net als veel andere sectoren heeft de visserij veel last gehad van de coronacrisis. Daarnaast hebben vissers te kampen met strenge quota, oprukkende windmolenparken en natuurgebieden, de Brexit, een verbod op pulsvisserij en een woud van regels op het gebied van natuurbehoud en verduurzaming. Zo mag er minder bijvangst worden gedaan, moet de zeebodem worden gespaard en het brandstofgebruik omlaag. Pointer onderzoekt of er met slimme innovaties een groene toekomst mogelijk is voor de Nederlandse visserij.

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

Een ‘steunouder’ kan hulp bieden aan gezinnen met kinderen die dringend behoefte hebben aan wat extra steun bij de zorg voor of opvoeding van hun kinderen. Kruispunt sprak met Maria Wassink, die de inspiratie voor haar stichting Steunouder vond in haar eigen jeugd, een periode waarin trouwe kennissen van haar moeder veel voor haar hebben betekend. Gerdine en Sander gaven zich op als steunouder en ontfermen zich één dag per week over Jordy. De jonge Sem, die lijdt aan autisme, heeft een nieuwe opa en oma gevonden bij steunouders Albert en Joyce.

Beautiful Creatures

Net 5, 23.10 uur

(Fantasy, Richard LaGravanese, 2013) Wat voor goeds kan er ontstaan uit de liefdesrelatie tussen een gewone jongen en een tot bloei komende heks? Daar draait het om in Beautiful Creatures, de eerste en – wegens gebrek aan succes – meteen ook laatste film naar de youngadultboekenreeks van Kami Garcia. Draai de rollen om, vul ‘vampier’ in voor ‘heks’ en het is duidelijk dat de film destijds in het gat sprong dat de Twilight-serie achterliet. De film drijft vooral op de chemie tussen Alden Ehrenreich en Alice Englert, verrassend ‘gewone’ hoofdrolspelers.

Alden Ehrenreich en Alice Englert in Beautiful Creatures Beeld
Alden Ehrenreich en Alice Englert in Beautiful Creatures
Meer over