Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 25 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Himesh Patel en Ed Sheeran in Yesterday. Beeld
Himesh Patel en Ed Sheeran in Yesterday.

JC

Op de avond dat Johan Cruijff 75 jaar zou zijn geworden presenteert de VPRO een documentaire die een psychologisch portret schetst van Nederlands – en misschien wel ’s werelds – grootste voetballer aller tijden. Via archiefbeelden, interviews en uitspraken van Cruijff zelf laat JC zien hoe hij als speler, trainer en analist het betaalde voetbal voorgoed veranderde, in Nederland en daarbuiten. Filmmaker David Kleijwegt legt de focus niet op de sportprestaties van Cruijff, maar op de man zelf, zijn filosofie en zijn haat-liefderelatie met de media.

NPO 2, 20.21 uur

Casanova’s

RTL 8, 20.25 uur

(Komedie, Jamel Aattache, 2020) Een kras op de ziel van Bas: hoe dat meisje hem niet zag staan tijdens de disco op de basisschool. En uitgerekend dát meisje (Lieke van Lexmond) blijkt de assistent van versiercursuscoach Don Marco, bij wie de schuchtere Bas (Jim Bakkum) jaren later in de leer gaat. Cineast Aattache was zelf ooit onhandig met de andere sekse, maar zag zijn kansen op het liefdespad aanzienlijk verbeterd na enig professioneel onderricht. Zijn film mag braaf, rommelig, flauw en voorspelbaar zijn, ergens voel je die persoonlijke betrokkenheid wel.

Lieke van Lexmond en Jim Bakkum in Casanova's. Beeld
Lieke van Lexmond en Jim Bakkum in Casanova's.

Yesterday

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, Danny Boyle, 2019) Jack Malik (Himesh Patel) is een liedjesschrijver met een zieltogende carrière, totdat de complete wereldbevolking door een wonderlijke gebeurtenis van het een op het andere moment niet meer weet wie The Beatles waren. Alleen Jack kent ze nog – en heeft daarmee goud in handen. Regisseur Danny Boyle (Trainspotting, 28 Days Later) sprenkelt de grootste Beatleshits slim en respectvol door de film en heeft zo’n goed gevoel voor komische timing dat zelfs een potje googlen grappig wordt. En het scenario van Richard Curtis (Love Actually) levert fijne dialogen, precies passend bij de vriendelijke personages die nét iets gevatter zijn dan gemiddeld, en nét iets onhandiger.

A Walk Among the Tombstones

RTL 7, 20.30 uur

(Misdaad, Scott Frank, 2014) Hommage aan de film noir en aan hard-boiled detectives als Philip Marlowe, met Liam Neeson als privédetective die anno 1999 twee seriemoordenaars op het spoor is. Neeson ploegt voort in een duister, door voortdurende stortregens geplaagd New York, waar testosteron de dienst uitmaakt; de enige vrouwelijke personages in de film zijn slachtoffers. De film, naar een boek van de Amerikaanse thrillerauteur Lawrence Block, ziet er fraai uit, maar het uiterlijk vertoon staat in dienst van eenvoudig gepsychologiseer en vooral veel bloederige details.

Liam Neeson en Brian 'Astro' Bradley in A Walk Among the Tombstones. Beeld
Liam Neeson en Brian 'Astro' Bradley in A Walk Among the Tombstones.

Beter!

Bewoners van een volkswijk leven aanzienlijk korter dan gemiddeld en dat is voor een belangrijk deel te wijten aan ongezonde leef- en eetgewoontes. In de nieuwe serie Beter! probeert Antoinette Hertsenberg vier inwoners van de wijk Voorstad in Deventer te helpen om gezonder te leven. Soms is het overduidelijk wat Tony, Sevda, Jolanda en Corina verkeerd doen - veel roken en snacken, weinig bewegen - maar het blijkt nog niet zo eenvoudig om dat te veranderen. Hertsenberg kan rekenen op de hulp van huisarts Kees Pricker en leefstijlcoach Meriel Hendriks.

NPO 1, 21.24 uur

Filemon en de complotten

In het eerste seizoen van Filemon en de complotten liet Filemon Wesselink zien hoe de coronacrisis een voedingsbodem was voor allerhande complottheorieën. Maar eigenlijk kan elke grote gebeurtenis worden aangegrepen als brandstof voor wilde fantasieën over geheime plannen van een machtige elite. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen ontmoet Wesselink complotdenkers die de oorlog in Oekraïne zien als onderdeel van een groter plan. Hij trekt opnieuw op met Flavio, die gelooft dat na corona nu Oekraïne wordt gebruikt voor ‘The Great Reset’.

NPO 3, 21.28 uur

Wilhelmina, een leven voor de troon

De komende avonden duiken de makers van Andere tijden met een vierdelige documentaireserie in het leven van koningin Wilhelmina. Dieuwertje Blok staat stil bij verschillende hoofdstukken uit het leven van de vorstin, die tot leven komen in speciaal voor de serie ingekleurde foto’s en filmopnamen. De eerste aflevering vertelt hoe de jonge Wilhelmina haar vader Willem III opvolgt, eerst onder het toeziend oog van haar moeder, regentes Emma, en vanaf haar 18de op eigen benen. Opnamen van de inhuldiging horen bij de oudste Nederlandse filmbeelden.

NPO 2, 22.19 uur

Meer over