De Volkskrant tv-selectie voor maandag 23 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u maandag zien.

Lori Singer en Kevin Bacon in Footloose (Herbert Ross, 1984). Beeld
Lori Singer en Kevin Bacon in Footloose (Herbert Ross, 1984).

Koken met Van Boven

NPO 2, 20.25 uur

In de aflevering ‘Pasta met raapstelen’ mengt kok Yvette van Boven de Hollandse en Italiaanse eenvoud. Met een zo goed als lege koelkast maakt ze alsnog een heerlijke maaltijd. Van Boven gebruikt raapstelen om een stamppotje te maken én een vulsel voor ravioli.

Levenslang met dwang

RTL 5, 20.30 uur

Begin van het derde seizoen van de realityshow waarin Dennis Weening met acht mensen met een dwangstoornis door Thailand reist, op zoek naar genezing. Diverse kandidaten hebben een schoonmaakdwang, zoals de 33-jarige Pegah, die niets anders doet dan poetsen.

MasterChef

Net 5, 20.30 uur

In aflevering drie van deze zoektocht naar de beste amateurkok van Nederland zijn er nog twaalf kandidaten over. Zij beginnen aan de eerste groepsopdracht. Wie overtuigt de jury met daarin chef-koks Stefan van Sprang, Jonathan Zandbergen en Freek van Noortwijk?

2Doc: Jolene

NPO 2, 20.55 uur

Documentaire over het leven van de Amsterdamse barvrouw Jolene Niedick (36). Maker Elza Jo van Reenen volgde Jolene drie jaar: tijdens haar werk achter de bar in een stripclub, de collegebanken tijdens haar studie psychologie, en een bezoek aan stiefvader Keith Bakker.

Jolene. Beeld Elza Jo
Jolene.Beeld Elza Jo

#jesuisdepri

NPO 3, 21.20 uur

Jan Kooijman volgt vijf jongeren die depressief zijn of zijn geweest. In aflevering twee zien we de manieren van de jongeren om uit hun depressie te komen: voor Eleanor helpt hardlopen, Anne voelt zich af en toe heel gelukkig in de paardenstal.

The Art of More

Één, 23.20 uur

Begin van seizoen één van de Amerikaanse dramaserie uit 2015 over de glamoureuze wereld van de veilinghuizen in New York. De collectie van vastgoedgigant Sam Brukner (Dennis Quaid) leidt tot een felle strijd tussen veilinghuis Parke-Mason en rivaal DeGraaf.

Footloose (Herbert Ross, 1984)

RTL 8, 20.30-22.40 uur

Zes jaar geleden verscheen een remake van Footloose die het origineel uit 1984 bijna tot op de letter nauwkeurig volgt. Juist door die vrij slaafse kopieerdrang viel op dat het verhaal vrij oubollig is, over een stadsjongen in een religieus dorp, al stoorde dat in de eerste film beduidend minder.

De oorspronkelijke Footloose blijft een prima dansfilm, omdat de dansscènes goed zijn, de acteurs charmant en het verhaaltje eromheen niet te knullig. Een jonge Kevin Bacon is een stoere danser die terechtkomt in een uiterst conservatief plaatsje ergens in het westen van de Verenigde Staten. De dominee verbiedt duivelse muziek en van dansen wil hij al helemaal niets weten. Laat Kevin nou net verliefd worden op de dochter van de dominee. Die laatste wordt lekker vet gespeeld door John Lithgow en in de cast komen nog meer interessante namen voorbij, onder wie Dianne Wiest, Chris Penn en Sarah Jessica Parker. Niet gek voor een dansfilm.

My Week with Marilyn (Simon Curtis, 2011)

Viceland, 20.00-22.00 uur

Bijzondere acteerprestatie van Michelle Williams, die in deze film in zekere zin drie rollen speelt. De twee kanten van actrice Marilyn Monroe én het fictieve personage Elsie, dat Monroe moet spelen in de film The Prince and the Showgirl. Monroes persoonlijkheid was gespleten te noemen, met aan de ene kant het publieke personage, opgetrokken uit de clichés van het supervrouwelijke, en de privépersoon Marilyn.

Monroe beleefde gedurende haar verblijf in Londen voor de opnamen van The Prince and the Showgirl een korte romance met de ik uit de titel en de verteller van de film: Collin Clark (Eddie Redmayne), een assistent van een assistent op de set. En dat allemaal in het Londen van het brave jaar 1956, toen Monroe scènes opnam met de chique Engelse acteur Laurence Olivier (Kenneth Branagh). My Week with Marilyn is een al even brave film, die dankzij Williams (en eigenlijk dankzij Monroe) het aanzien toch meer dan waard is.

X2 (Bryan Singer, 2003)

Veronica, 23.05-01.35 uur

Meer effecten en minder plot in dit eerste vervolg op X-Men, maar dat maakt de film niet minder virtuoos dan zijn voorganger. Famke Janssen speelt ook in X2 de rol van geleerde annex mutant Jean Grey. Aan de Volkskrant vertelde ze dat dit niet het soort film is waar ze zelf naartoe zou gaan. ’De enige reden om te gaan kijken, zou regisseur Bryan Singer zijn. Hij is naar Hollywoodnormen een auteur. Zelfs op een megaproductie als X2 weet hij zijn stempel te drukken.’

The Machinist (Brad Anderson, 2004)

Viceland, 22.00-23.55 uur

Hoofdrolspeler Christian Bale viel voor The Machinist bijna 30 kilo af. ‘Als je nog iets dunner was, zou je niet bestaan’, zegt Stevie, de prostituee die machinebankwerker Trevor Reznik elke avond bezoekt, in diens duistere appartement. Geplaagd door geheugenstoornissen zwerft Reznik rond, om zichzelf tijdens zijn slapeloze nachten steeds opnieuw in het café van het plaatselijke vliegveld aan te treffen. ‘Als je nog iets dunner was, zou je niet bestaan’, zegt ook Maria, de serveerster die hem daar zijn koffie inschenkt. Dat is de eerste van de vele déjà-vu-effecten, beeldrijmen en herhalingen waaruit de wereld van The Machinist bestaat, maar het zijn de details van Bales fysieke verschijning – net een rondwarende geest – die de film boven het niveau van een puzzel uittillen.

Meer over