Tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 22 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

James Stewart in Broken Arrow van Delmer Daves. Beeld
James Stewart in Broken Arrow van Delmer Daves.

Broken Arrow

Arte, 20.15 uur

(Western, Delmer Daves, 1950) Een eervolle ex-soldaat uit de Amerikaanse burgeroorlog (James Stewart) redt het leven van een jonge Apache en werpt zich op als vredestichter tussen de Amerikaanse kolonisten en Apaches. Sterker nog, hij raakt bevriend met de Apache-hoofdman Cochise (Jeff Chandler) én valt als een blok voor Apache-meisje Sonseeahray (Debra Paget). Broken Arrow werd jarenlang geroemd als een van de weinige westerns waarin indianen eens geen wilden zijn, maar de film heeft de tand des tijds niet helemaal goed doorstaan: zo worden bijna alle Apaches gespeeld door witte Amerikanen en was Paget als de geliefde van de 41-jarige Stewart tijdens de opnamen 15 jaar oud.

De boerenrepubliek

NPO 2, 20.30 uur

De overheid en de boeren hebben in Nederland geen al te beste relatie. In de vierdelige documentaire De boerenrepubliek wordt die verstoorde verstandhouding teruggeleid tot de MKZ-crisis. Deze week is het twintig jaar geleden dat in het Gelderse Oene het eerste geval van mond-en-klauwzeer werd geconstateerd. In de periode daarna moesten 270 duizend veelal gezonde dieren worden geruimd en ontstond het plan om de Nederlandse veestapel sterk terug te dringen. Anno 2021 is het aantal dieren echter nog even groot en zijn de boeren alleen maar bozer.

King Tut in Color

National Geographic, 21.00 uur

Toen Howard Carter in de jaren twintig de schatten uit de graftombe van farao Toetanchamon naar boven haalde, keek de wereld over zijn schouder mee. Krantenpagina’s en bioscoopjournaals toonden sarcofagen, strijdwagens en vergulde standbeelden, maar één ding ontbrak: kleur. De documentaire King Tut in Color nam de zwart-witfoto’s en filmbeelden van de meest sensationele archeologische ontdekking aller tijden en kleurde ze in met behulp van geavanceerde computertechnieken. Het topstuk van de vondst was het beroemde gouden masker van de 19-jarige koning.

Jumanji

Net 5, 22.15 uur

(Familie, Joe Johnston, 1995) De twee recente vervolgen op Jumanji (Welcome to the Jungle uit 2017, The Next Level uit 2019) zijn opgewekte ensemblefilms die eigenlijk niet zo veel te maken hebben met de oorspronkelijke, typische jarennegentigblockbuster waar het allemaal mee begon. Regisseur Joe Johnston, als specialeffectsmaker van onder meer de eerste Star Wars-trilogie en Raiders of the Lost Ark een oudgediende in Hollywood, maakte van het origineel een behoorlijk griezelige film, die vooral draaide om de special effects en het komische talent van Robin Williams.

Robin Williams in Jumanji van Joe Johnston. Beeld
Robin Williams in Jumanji van Joe Johnston.

Pointer

NPO 2, 22.20 uur

Vergeleken met de mannen hebben de Nederlandse vrouwen nog steeds een grote achterstand als het gaat om economische onafhankelijkheid. Het verschil werd de laatste jaren weliswaar kleiner, maar blijft aanzienlijk. Vrouwen zijn aan de top nog ondervertegenwoordigd, verdienen minder dan mannen en hebben veel vaker dan mannen, en ook vaker dan vrouwen in andere Europese landen, een parttimebaan. Pointer onderzoekt vanavond waarom het maar niet lukt om de Nederlandse vrouw meer te laten werken en stelt de vraag of dit eigenlijk wel een probleem is.

Sudden Death

RTL 7, 22.35 uur

(Actie, Peter Hyams, 1995) Degelijke actiefilm van routineklusser Hyams, die na het commercieel succesvolle Timecop (1994) opnieuw samenwerkte met Jean-Claude van Damme. De Belgische vechtsportspecialist wordt op RTL 7 momenteel geëerd met de grote Van Damme-dagen (morgen: Kickboxer: Retaliation en Death Warrant) en speelt vandaag een door het verleden geplaagde brandweerman die zijn kinderen meeneemt naar een belangrijke ijshockeywedstrijd. Wanneer een stel terroristen dreigt de boel op te blazen, is het tijd om aan de slag te gaan. Fijne actiescènes, zoals een met negen camera’s gefilmde helikoptercrash.

Jean-Claude van Damme in Sudden Death van Peter Hyams. Beeld
Jean-Claude van Damme in Sudden Death van Peter Hyams.

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

Uit cijfers van het CBS blijkt dat er momenteel meer mensen de Randstad verlaten voor een plek elders in Nederland dan andersom. De coronamaatregelen spelen daarbij zeker een rol, maar er is meer aan de hand. In Kruispunt vertellen enkele Randstedelingen hoe ze in Drenthe, Gelderland of op de Veluwe op zoek gingen naar rust en betaalbare ruimte. Sarah ontvluchtte tien jaar geleden het ‘gehucht’ Ede, maar keerde onlangs weer terug. Makelaar Sara verkaste vijf jaar geleden al naar de Betuwe, waar ze nu Randstedelingen helpt met het vinden van een woning.

Meer over