Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 21 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
George Clooney en Anna Kendrick in Up in the Air van Jason Reitman. Beeld
George Clooney en Anna Kendrick in Up in the Air van Jason Reitman.

Dikkertje Dap

NPO 3, 13.35 uur

(Jeugd, Barbara Bredero, 2017) De knappe verfilming van het gedicht van Annie M.G. Schmidt begint met een handvol verwijzingen naar het bronmateriaal. Er is een giraf en een jongetje dat van zijn nek afglijdt; er zijn klontjes en nieuwe rode laarsjes. Vervolgens schakelt Dikkertje Dap over naar een op zichzelf staand verhaaltje: een jongetje dacht altijd dat de giraf met hem mee zou gaan naar de kleuterschool. Regisseur Barbara Bredero filmt de jonge Liam de Vries op ooghoogte, waardoor ook de grote mensen weer voelen hoe overdonderend die eerste schooldag was.

Liam de Vries in Dikkertje Dap van Barbara Bredero. Beeld
Liam de Vries in Dikkertje Dap van Barbara Bredero.

Up in the Air

RTL 8, 20.25 uur

(Drama, Jason Reitman, 2009) Hij heeft een heerlijke baan, vindt Ryan Bingham (George Clooney) zelf. Hij is vrij en ongebonden en altijd onderweg; vooral dat laatste is een bonus, want het levert hem vliegpunten op. Dat zijn werk eruit bestaat mensen te ontslaan, in opdracht van steeds wisselende bedrijven, deert Bingham niet, hij is er goed in. Regisseur Reitman benaderde voor een aantal bijrollen ontslagen Amerikanen, die overtuigend baanloos, boos en radeloos in beeld komen. Maar de film is toch vooral het feestje van Clooney als de man die tot het inzicht komt dat het leven meer te bieden heeft dan frequent flyer miles. Ook met een fijne Vera Farmiga.

Als de bom valt - Danny Ghosen in Irak

NPO 2, 20.26 uur

In 2015 bombardeerde een Nederlands gevechtsvliegtuig dat deel uitmaakte van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat een wapenopslag in Hawija in Irak. Er volgde een grote secundaire explosie waarbij naar schatting zeventig burgers het leven lieten. Zij bleken zich schuil te houden in leegstaande huizen rond het doelwit. In de reportage Als de bom valt neemt Danny Ghosen een kijkje in Hawija en Mosul, waar bij een soortgelijke aanval ook burgerslachtoffers vielen. Ghosen hoort van inwoners over de prijs die ze betalen voor de bevrijding.

Se7en

Net 5, 20.30 uur

(Thriller, David Fincher, 1995) Een van Finchers beste films, deze in regen en duisternis gedrenkte neonoir. Een religieuze fanaat beraamt zeven moorden, die elk een van de hoofdzonden symboliseren. Morgan Freeman en Brad Pitt zijn fantastisch als het politieduo dat de bijzonder bloederige, maar ook bewonderenswaardig virtuoos uitgevoerde moorden onderzoekt. Se7en, met een kleine maar essentiële rol voor Gwyneth Paltrow, profiteert flink van Howard Shores naargeestige muziek, terwijl cameraman Darius Khondji van de niet nader genoemde stad een sinister oord maakt waar je nog niet dood gevonden wilt worden.

Morgan Freeman en Brad Pitt in Se7en van David Fincher. Beeld
Morgan Freeman en Brad Pitt in Se7en van David Fincher.

Spoorloos

NPO 1, 21.21 uur

In de eerste aflevering van een nieuw seizoen van Spoorloos reist Derk Bolt naar Griekenland. Daar gaat hij op zoek naar de biologische moeder van Hella, die als baby werd geadopteerd door een Nederlands stel. Hella’s adoptieouders namen haar op haar 12de al eens mee naar Griekenland zodat ze kon zien waar ze vandaan komt, maar een echte zoektocht naar haar biologische ouders heeft ze uit angst voor een afwijzing nooit aangedurfd. Nu ze de moed heeft verzameld, hoopt Hella alsnog antwoord te krijgen op vragen die ze al zo lang met zich meedraagt.

De avondshow met Arjen Lubach

NPO 1, 22.11 uur

Omdat Arjen Lubach zich te veel ging voelen als de zondagsdominee die de mensen komt vertellen wat ze goed en fout moeten vinden, nam hij afscheid van zijn populaire satirische weekoverzicht Zondag met Lubach. Vandaag keert hij terug in een nieuw format, vier keer per week op primetime op NPO 1. In De avondshow met Arjen Lubach nu eens geen verdieping, maar een duik in de waan van de dag. Een pittige opgave, en Lubach heeft er zin in. De presentator wordt gesteund door een groot deel van het team dat ook meewerkte aan zijn wekelijkse programma.

Tegenlicht

NPO 2, 22.19 uur

De digitale revolutie heeft kunstenaars veel mogelijkheden gebracht, maar een digitaal kunstwerk laat zich wel veel makkelijker kopiëren – en dus ook illegaal – dan bijvoorbeeld een tastbaar schilderij. Met non-fungible tokens, oftewel NFT’s, is dat verleden tijd. Deze digitale eigendomsbewijzen maken virtuele kunst eindelijk op een veilige manier verhandelbaar. Samen met kunstenaars, verzamelaars en investeerders onderzoekt Tegenlicht de gunstige én onrustbarende kanten van deze wonderlijke match tussen cryptovaluta en digitale kunst.

Meer over