Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 20 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Mara Wilson in Matilda. Beeld
Mara Wilson in Matilda.

Een huis vol

NPO 1, 19.01 uur

Zoals ieder jaar in december volgt Een huis vol ook de komende twee weken weer drie grote Nederlandse gezinnen. In de eerste aflevering heeft de familie Cudogham een flink huis gehuurd om met de familie samen te komen en zo aan herinneringen voor later te werken. Bij de Buddenbrucks gaat oudste zoon Miguel het huis verlaten. De familie komt klussen in zijn nieuwe woning. Ondertussen raakt het huis van de Jelies juist nog wat voller, want bij hen is de negende telg geboren. De oudste kinderen bakken een taart voor Janneke, die na de bevalling thuiskomt uit het ziekenhuis.

Joris’ kerstboom

NPO 2, 21.11 uur

Massale bijeenkomsten rond een boom op het plein zitten er dit jaar niet in voor Joris’ kerstboom. Daarom gaat Joris Linssen de komende dagen langs bij de mensen thuis. In een auto die veel wegheeft van een rijdende kerstbal gaat de presentator door het land om persoonlijke verhalen te horen van mensen die iemand in het licht willen zetten. Zo bedankt Anoeska haar zus, die haar te hulp schoot toen ze slachtoffer werd van de toeslagenaffaire. Marianne is dankbaar voor zuster Hilde, die haar na de overstroming in Valkenburg woonruimte gaf in het klooster.

De vrouwen van Jezus van Nazareth

NPO 2, 22.09 uur

In de dagen voor kerst graaft Kefah Allush in de levens van vier vrouwen die een grote rol speelden in het christendom. Naast de bijbelse vrouwen Maria, de moeder van Jezus, en Maria Magdalena belicht hij twee historische personages: Helena Augusta, de moeder van de Romeinse keizer Constantijn de Grote, en Nino van Georgië, die het geloof verspreidde in Spanje. Allush’ ontdekkingsreis brengt hem naar Turkije, Frankrijk, Polen, Israël en Georgië. ‘Ik wil laten zien wat de grote invloed is geweest van de vrouwen, en dat zij meer erkenning verdienen.

Matilda

Net 5, 22.15 uur

(Komedie, Danny DeVito, 1996) Danny DeVito maakte met Matilda nog altijd een van de leukste Roald Dahl-verfilmingen. Het was alweer de vierde keer dat DeVito in de regiestoel plaatsnam - na onder meer The War of the Roses en Throw Momma from the Train. Hij regisseerde zichzelf in de rol van Matilda’s vader, een besnorde tweedehandsautoverkoper die liegt en bedriegt bij het leven en, zacht gezegd, weinig affiniteit heeft met de intellectuele ambities van zijn dochter (Mara Wilson). Matilda, het zwarte schaap in het asociale gezin, heeft het op school nauwelijks makkelijker. DeVito slaat precies de juiste toon aan: veel zwarte, meedogenloze humor en altijd ironie in het sentiment.

Scheefgroei

NPO 1, 22.22 uur

Wáár een kind wordt geboren, bepaalt zijn of haar kans op welvaart en gezondheid. Dat geldt niet alleen in landen als India of Brazilië, maar ook in Nederland, waar mensen in ‘goede’ buurten zeven jaar langer leven dan mensen in achterstandswijken. Aan de hand van zes thema’s laten Jeroen Pauw en Sander Heijne in het programma Scheefgroei zien hoe de ongelijkheid in de Nederlandse samenleving tot uiting komt. In de eerste aflevering bekijken ze het onderwijs. Dit zou de grote gelijkmaker moeten zijn, maar in de praktijk klopt daar weinig van.

Alceste à bicyclette

TV 5, 23.03 uur

(Komedie Philippe le Guay, 2013) Toneelacteur Serge Tanner (Fabrice Luchini) moet niets meer hebben van de narcistische theaterwereld. Hij heeft zich daarom teruggetrokken in een bouwvallig huisje op het eiland Île de Ré, waar opeens soap-ster Gauthier Valencia voor zijn neus staat. Valencia (Lambert Wilson) strikt Tanner voor zijn productie van Molières De misantroop (1666); het toneelstuk der toneelstukken, wat Tanner betreft. Met alle kanten opschietende, hoogst vermakelijke repetitiescènes tot gevolg. Enkele nogal flauwe grappen terzijde vindt deze verfijnde komedie precies de juiste, mild-ironische toon. Nederlands ondertiteld.

Lambert Wilson (links) en Fabrice Luchini in Alceste à bicyclette. Beeld
Lambert Wilson (links) en Fabrice Luchini in Alceste à bicyclette.

My Week With Marilyn

BBC 1, 01.50 uur

(Drama, Simon Curtis, 2011) Zowel de publieke als de privépersoon Marilyn Monroe is in My Week With Marilyn te zien. En Elsie, het personage in de film die Monroe (Michelle Williams) aan het opnemen is. De film speelt zich af in 1956, tijdens de opnamen van The Prince and the Showgirl. Intussen krijgt Monroe een onwaarschijnlijke vriendschap met de derde assistent op de set. Williams waagt zich aan een krachttoer en geeft gaandeweg antwoord op de vraag: hoe speel je een vrouw die zichzelf al speelde?

Michelle Williams in My Week With Marilyn. Beeld
Michelle Williams in My Week With Marilyn.
Meer over