Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 2 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Logan Lerman en Brad Pitt in Fury van David Ayer. Beeld
Logan Lerman en Brad Pitt in Fury van David Ayer.

De muzikale tour van de vrijheid

In De muzikale tour van de vrijheid gaan vijf Gelderse bands en zangers aan de slag met het persoonlijke verhaal van mensen die zijn getroffen door de gevolgen van een oorlog. De ooggetuigen delen hun verhaal, dat wordt verwerkt in een lied dat bij Hotel de Wereld in Wageningen wordt uitgevoerd. In de eerste aflevering vertelt Bart Janssen hoe hij in 1944 het bombardement van Nijmegen overleefde. Voor veel anderen liep het slecht af: het drama kostte zo’n achthonderd mensen het leven, net zoveel als bij het veel bekendere bombardement van Rotterdam.

NPO 2, 18.30 uur

Haar naam was Sarah

RTL 8, 20.25 uur

(Drama, Gilles Paquet-Brenner, 2010) De verfilming van de gelijknamige bestseller van Tatiana de Rosnay begint met de even overtuigend als confronterend in beeld gebrachte razzia van juli 1942, waarbij de Franse politie, zonder hulp van de Duitsers, in Parijs duizenden joden oppakte. De kleine Sarah en haar ouders behoren tot de gearresteerden; jonger broertje Michel is alleen in het appartement achtergebleven. Het eerste – en beste – deel van Haar naam was Sarah volgt de belevenissen van Sarah, die zich tracht te verenigen met haar broertje en daarbij wordt geholpen door een aanvankelijk stug boerengezin.

Kristin Scott Thomas in Haar naam was Sarah van Gilles Paquet-Brenner. Beeld
Kristin Scott Thomas in Haar naam was Sarah van Gilles Paquet-Brenner.

Andere tijden special

Voor een speciale aflevering van Andere tijden maakte cabaretier Diederik van Vleuten een vertelling over de Conferentie van Évian, waar diplomaten zich in 1938 bogen over het probleem van de Joodse vluchtelingen uit nazi-Duitsland. Na negen dagen vergaderen konden de landen het niet eens worden over opvang, waardoor miljoenen Joden aan hun lot werden overgelaten. De 91-jarige Renate Reutlinger Breslow vertelt hoe zij de Kristallnacht beleefde en haar familie aan boord van een schip naar Amerika wilde vluchten. Daar waren ze echter niet welkom.

NPO 2, 20.28 uur

Fury

RTL 7, 20.30 uur

(Oorlog, David Ayer, 2014) Hij is opgeleid om zestig woorden per minuut te typen, zegt hij, niet om te doden. Norman (Logan Lerman) is het beschaafde oorlogsfilmgroentje dat niet ontkomt aan de gruwelen van het slagveld. Hij fungeert aldus als het geweten van Fury. Terwijl de Tweede Wereldoorlog zijn collega’s van de tankeenheid verandert in emotioneel afgestompte moordmachines, hanteert hij nog iets wat lijkt op een moreel kompas. Regisseur Ayer brengt de laatste weken van de oorlog zonder roem of glorie in beeld. De gekte komt onaangenaam dichtbij, vooral tijdens de scènes waarin de groep in hun tank is opgesloten, maar een definitieve mokerslag blijft uit.

Ocean’s Eleven

Net 5, 20.30 uur

(Misdaad, Steven Soderbergh, 2001) Regisseur Soderbergh toverde Hollywoodklassieker Ocean’s 11 (1960) om in een plezierig meesterwerkje. Het origineel stond bekend om zijn sterrencast (Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis jr.). Soderbergh vond een hedendaags equivalent in George Clooney, Brad Pitt, Andy García en Matt Damon, met Julia Roberts als femme fatale. De remake werd een hommage aan de oude gangsterfilms met hun welbespraakte gentlemen-criminelen, die de wet overtreden maar niemand kwaad doen. En passant blijkt dat de beweegredenen van leider Danny Ocean (Clooney) anders zijn dan iedereen denkt.

null Beeld

Vergeten helden

De komende drie avonden staat Vergeten helden stil bij de verzetsdaden van mensen uit de voormalige Nederlandse koloniën: verhalen die tot op heden onderbelicht zijn gebleven. In de eerste aflevering reist presentator Jörgen Tjon langs de locaties die een belangrijke rol speelden bij de acties van drie Surinaamse verzetshelden. Zo nam Elisabeth Bergen Joodse onderduikers in huis en verleende arts Leo Lashley hulp aan onderduikers in een Rotterdamse kerk. Albert Wittenberg was actief binnen het Amsterdamse verzet en nam een Joodse baby in huis.

NPO 2, 22.18 uur

The Bambers: Murder at the Farm

Louis Theroux staat gewoonlijk zelf voor de camera, maar voor The Bambers: Murder at the Farm trad hij op als uitvoerend producent. De documentaireserie ontleedt een van de beruchtste moordzaken in de recente Britse geschiedenis. In 1985 trof de politie vijf dode lichamen aan in de boerderij van de familie Bamber in Essex. Aanvankelijk werd er gedacht aan een familiedrama, aangericht door de jonge moeder Sheila. Later verschoof de verdenking naar haar broer Jeremy. Jeremy kreeg 35 jaar celstraf, maar heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is.

Canvas, 23.10 uur

Meer over