Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 2 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Kenza Fortas in Shéhérazade van Jean-Bernard Marlin Beeld
Kenza Fortas in Shéhérazade van Jean-Bernard Marlin

De diva in mij

NPO 3, 19.25 uur

In de week van Pride Amsterdam staat NPO 3 voor een groot deel in het teken van de lhbti-gemeenschap. In De diva in mij ontfermen drie dragqueens zich over vrouwen die zichzelf te lang hebben weggecijferd. Ellie Lust, Jurre Geluk en Miss Envy Peru toetsen twintig bekende Nederlanders op hun kennis over alles wat met Pride te maken heeft in Pride test (20.30 uur). In My Gay Life (22.45 uur) vertelt Billy hoe het was om als homo op te groeien in Engeland en Nu we er toch zijn (23.35 uur) duikt in de lhbti-gemeenschap van Capelle aan den IJssel.

Der Fall Collini

ARD, 20.15 uur

(Drama, Marco Kreuzpaintner, 2019) De zaak is waterdicht. De groezelig ogende oude Italiaan Fabrizio Collini (fraaie rol Franco Nero) stapt in Berlijn anno 2001 een hotelkamer binnen en schiet de bejaarde Duitse industrieel Hans Meyer dood. Met bloedspatten op het gezicht meldt hij zijn daad in de lobby. Geen speld tussen te krijgen. Toch boeit het rechtbankdrama Der Fall Collini voor de volle twee uur. Niet omdat het de vraag is of de vermeende dader de moord wel echt heeft begaan, maar omdat de waarom-vraag een diepgravend antwoord oplevert.

Franco Nero in Der Fall Collini van Marco Kreuzpaintner. Beeld
Franco Nero in Der Fall Collini van Marco Kreuzpaintner.

Exodus: Gods and Kings

Net 5, 20.30 uur

(Avontuur, Ridley Scott, 2014) Sommige delen uit Exodus: Gods and Kings zou je zo in oudheidkundige musea kunnen vertonen – en dat is een compliment. Hoe de camera boven de koningsstad van 1300 voor Christus zweeft, langs de Nijl en de tempels en piramiden, deels nog in aanbouw. Hoe de zoon van de farao met groots vertoon het paleis uit rijdt met zijn strijdwagen. Met dank aan een productiebudget van 140 miljoen dollar en de regie van Ridley Scott (Gladiator). Al staan daar wel houterige dialogen en karikaturaal vormgegeven personages tegenover.

Christian Bale in Exodus: Gods and Kings van Ridley Scott Beeld
Christian Bale in Exodus: Gods and Kings van Ridley Scott

Swanenburg

NPO 1, 21.30 uur

In de Nederlandse dramaserie Swanenburg zien we de gebeurtenissen die zullen leiden tot de dood van Jack Praal elke week vanuit een ander perspectief. Dit keer is het de week van Dirk (Jan-Paul Buijs), de jongste zoon van de ondernemersfamilie, die wil bewijzen dat hij niet onderdoet voor zijn oudere broer en zus. Dirk is op zoek naar een partner en leert in een nachtclub Nina kennen, met wie het aanvankelijk lijkt te klikken. Dan neemt de ontmoeting een onverwachte wending met rampzalige gevolgen voor Nina, Dirk en de rest van de familie Praal.

It’s a Sin

NPO 3, 21.50 uur

In 1981 delen vijf vrienden samen een flat in Londen. Beginnend acteur Ritchie heeft zijn ouders nog niet verteld dat hij homo is en Roscoe is van huis weggelopen omdat zijn vader hem wil meenemen naar Nigeria. Colin gaat aan de slag bij een chique kledingwinkel, waar hij Henry leert kennen. Dan worden Henry en zijn partner opeens ernstig ziek. It’s a Sin volgt de vrienden door de hele jaren tachtig tijdens het hoogtepunt van de aidsepidemie. De vijfdelige Britse serie was in eigen land een enorme hit en is vanaf vanavond eindelijk te zien bij de NPO. De Volkskrant gaf de serie 5 sterren.

25 jaar foute vrienden

NPO 2, 22.10 uur

Al een kwarteeuw legt Roy Dames de gangen van vier criminele vrienden vast met de camera. In 25 jaar foute vrienden blikken ze oud en uitgerangeerd terug op hun leven en vriendschap. Dikke Bobbie geeft ruimhartig toe dat hij er een puinhoop van heeft gemaakt. Door een strafblad en een drankverslaving gaat dat ook niet meer goed komen. Jantje van Amsterdam noemt zichzelf een moeilijke jongen en Rooie Jos hoopt tevergeefs op een muzikale doorbraak. Na jaren op de vlucht en een mislukt ondernemersavontuur is ook Verbrande Herman weer terug in Nederland.

Shéhérazade

Arte, 23.00 uur

(Drama, Jean-Bernard Marlin, 2018) Na zijn ontslag uit een jeugdgevangenis lijkt een misdaadloos leven geen optie voor de 17-jarige Zach, een slungel uit de onderbuik van Marseille. Zo vanzelfsprekend als hij valt voor het meisje uit de filmtitel, zo bedrieglijk achteloos transformeert Zach tot Shéhérazades pooier. De non-professionele cast van Shéhérazade komt onder regie van Jean-Bernard Marlin tot fantastische prestaties. Dankzij debutanten Kenza Fortas en Dylan Robert is de klik tussen hun personages meteen voelbaar. Nog indrukwekkender is hoe migrantenzoon Robert, die de César voor veelbelovende nieuwkomer won, de jongen vertolkt als een explosief mengsel van gebutste trots, haantjesgedrag, agressie en kinderlijke onzekerheid.

Meer over