Film- en tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 19 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Gert Fröbe en Anita von Ow in Es geschah am hellichten Tag van Ladislao Vajda. Beeld
Gert Fröbe en Anita von Ow in Es geschah am hellichten Tag van Ladislao Vajda.

Es geschah am hellichten Tag

Arte, 20.15 uur

(Misdaad, Ladislao Vajda, 1958) Een onvervalste Duitse klassieker, waarin Heinz Rühmann een rechercheur speelt die alles op alles zet om een met poppenkastpoppen opererende kindermoordenaar (Gert Fröbe, ook erg goed) te pakken. Hij zet zelfs een jong meisje in als lokaas. De rol van Fröbe leverde hem direct een ander iconisch kwaadaardig personage op: Auric Goldfinger in Bondklassieker Goldfinger. Schrijver Friedrich Dürrenmatt, die met hetzelfde materiaal tegelijk zijn roman Das Versprechen (1958) schreef, was desondanks niet erg te spreken over de film. Misschien was hij meer tevreden met de bewerking van Sean Penn in 2001 (The Pledge) of met In the Cold Light of Day (1996) van Rudolf van den Berg.

2Doc: Yab Yum

NPO 2, 20.25 uur

Het beroemde bordeel Yab Yum in Amsterdam kreeg in 2007 te horen dat het zijn deuren moest sluiten. De onderneming zou een dekmantel zijn geworden voor criminele activiteiten. Regisseur Anna Maria van ’t Hek besloot in een documentaire te onderzoeken wat er waar is van alle verhalen die over de seksclub de ronde doen. In Yab Yum delen onder anderen oprichter Theo Heuft, voormalig politiewoordvoerder Klaas Wilting, barmannen en gastvrouwen hun herinneringen aan het exclusieve bordeel, dat na zijn sluiting nog een tijd als museum heeft gefungeerd.

The Legend of Tarzan

Net 5, 20.30 uur

(Avontuur, David Yates, 2016) De recentste Tarzan komt onder regie van Harry Potter-filmer David Yates in superheldenverpakking. De onder apen opgegroeide man is onredelijk gespierd, als een covermodel van fitnessblad Men’s Health. Liaanslingerend alsof iemand de zwaartekracht heeft uitgezet. Zijn Jane, een bekoorlijke en zacht belichte Margot Robbie, oogt als een Disney-prinses. De keuze om de fictieve figuren tussen historische personages te laten spelen is interessant, de grotesk vormgeving is op momenten amusant (zelfs al bewegen de digitale dieren wat stram), maar Yates zet de jungleklassieker niet écht op z’n kop.

Samuel L. Jackson en Alexander Skarsgård in The Legend of Tarzan van David Yates. Beeld
Samuel L. Jackson en Alexander Skarsgård in The Legend of Tarzan van David Yates.

Filemon en de complotten

NPO 3, 21.25 uur

Sinds het begin van de coronacrisis lijkt het geloof in complottheorieën explosief te zijn gegroeid. In Filemon en de complotten probeert Filemon Wesselink te doorgronden wat complotdenkers beweegt door een tijdje met hen op te trekken. Vanavond volgt hij Mordechai, die Nederland te volgzaam vindt en parallellen ziet tussen ons land in de Tweede Wereldoorlog en tijdens de huidige epidemie. Ook Nadia werd activist tijdens de coronacrisis, en van haar moeten vooral de massamedia het ontgelden. Leo legt uit waarom hij zich aansloot bij de gele hesjes.

Poulet au vinaigre

Arte, 21.50 uur

(Drama, Claude Chabrol, 1985) Inspecteur Jean Lavardin (Jean Poiret) onderzoekt een moordzaak op het Franse platteland. Deze prettig onopgesmukte policier van in de nouvelle vague begonnen veelfilmer Claude Chabrol (1930-2010), niet de enige Franse regisseur die ooit tot de Franse Hitchcock werd gedoopt, kreeg een jaar later een tweede deel, waarna nog vier tv-films volgden. Die eerste twee films zorgden voor een heropleving van Chabrols carrière, waarvan destijds werd verondersteld dat zijn hoogtijdagen achter de rug waren. Hij zou stug doorfilmen: zijn laatste werk verscheen een jaar voor zijn dood.

Jean Poiret en Michel Bouquet in Poulet au vinaigre van Claude Chabrol. Beeld
Jean Poiret en Michel Bouquet in Poulet au vinaigre van Claude Chabrol.

Pointer

NPO 2, 22.20 uur

De Gelderse ggz-instelling GGNet hield enkele jaren geleden de diagnosen van haar psychiatrische patiënten tegen het licht, en ontdekte dat deze in een kwart van de gevallen niet klopten. Bij een eerste diagnose worden geregeld zaken over het hoofd gezien, zoals een trauma of verslaving, waardoor de patiënt verkeerd werd geclassificeerd. Een verkeerd gediagnosticeerde patiënt krijgt vaak niet de juiste behandeling of medicatie, met ernstige gevolgen. Pointer belicht het probleem en onderzoekt of verplichte herdiagnose een oplossing kan zijn.

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

Op de Landelijke Dag tegen Pesten gaat Kruispunt met Francis van Broekhuizen terug naar Wassenaar, waar de operazangeres haar jeugd doorbracht. Ze vertelt er dat ze destijds werd gepest, maar ook hoe haar stem haar redding werd en het gepeste meisje zich ontpopte tot een sterke vrouw. Ook huisarts Rutger Verhoeff werd gepest. Aan zijn middelbareschooltijd hield hij een posttraumatische stressstoornis over. Verhoeff scheef het boek Laat je niet verpesten en maakte met de eveneens gepeste Jordi Welschen de postcast Pestlab, die vandaag online gaat.

Meer over