Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 18 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Helena Zengel in System Sprenger van Nora Fingscheidt. Beeld
Helena Zengel in System Sprenger van Nora Fingscheidt.

Harry Potter and the Goblet of Fire

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, Mike Newell, 2005) Regisseur Mike Newell zet met The Goblet of Fire de duistere en grimmige toon in het Harry Potter-universum voort die Alfonso Cuarón een jaar eerder had ingezet met The Prisoner of Azkaban. Hij gaat er bovendien van uit dat iedereen nu wel weet hoe het allemaal zo is gekomen en duikt met deze vierde aflevering direct midden in de actie. De puberachtige verlegenheid van Harry gaat hier hand in hand met de knap vormgegeven, angstaanjagende wereld waarin de opgroeiende tovenaars hun avonturen beleven.

Daniel Radcliffe en Brendan Gleeson in Harry Potter and the Goblet of Fire van Mike Newell Beeld
Daniel Radcliffe en Brendan Gleeson in Harry Potter and the Goblet of Fire van Mike Newell

2Doc: Gebroken

NPO 2, 20.25 uur

Kinderen die na een scheiding een van hun ouders niet meer mogen zien, kunnen daardoor ernstig worden getraumatiseerd. In de documentaire Gebroken vertellen Rianne van 42 en Frénk van 63 hoe ze door volwassenen voor onmogelijke keuzes werden gesteld. Riannes moeder hield haar vader van het ene moment op het andere bij haar weg. Frénk hoorde van zijn vader veel slechts over zijn moeder, waardoor hij zich tegen haar keerde. Pas veel later ontdekten ze de waarheid en werd het contact hersteld. Toch besloten beiden om zelf geen kinderen te krijgen.

Mademoiselle Andrée

Canvas, 21.20 uur

Vorige maand vierde de Vlaamse Andrée Geulen haar 100ste verjaardag. In de Tweede Wereldoorlog konden door haar moedige optreden meer dan tweeduizend Joodse kinderen worden gered. Geulen stond in 1942 als jonge lerares voor de klas en zag haar Joodse leerlingen een voor een verdwijnen. Samen met het Joods Verdedigingscomité lukte het haar om de kinderen in katholieke families en kloosters onder te brengen. De documentaire Mademoiselle Andrée reconstrueert het verhaal aan de hand van getuigenverslagen en een interview uit de jaren negentig.

Pointer

NPO 2, 22.15 uur

Nederlandse burgers zijn de baas over hun eigen lichaam, en dat betekent dat sekswerk in ons land legaal is. In de praktijk is het voor sekswerkers echter lastig om hun beroep uit te oefenen. Pointer vertelt vanavond hoe complexe regels barrières opwerpen voor deze beroepsgroep. Veel gemeenten verbieden sekswerkers bijvoorbeeld om vanuit huis te werken. Ook het toezicht houden op prostitutie is voor veel gemeenten een probleem. Daardoor zijn sekswerkers gedwongen hun beroep uit te oefenen onder onveilige omstandigheden waar pooiers de dienst uitmaken.

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

Half augustus werd de wereld geschokt door de chaotische taferelen uit Kabul, waar Afghaanse gezinnen probeerden weg te komen voor de oprukkende Taliban. Twee maanden later zijn de westerse troepen verdwenen, is Kabul gevallen en kijkt Kruispunt hoe het gaat met enkele Afghanen die naar Nederland wisten te ontsnappen. Oorlogsveteraan Roy hiep bij de identificering van evacués die asiel aanvroegen. Hij bezoekt zijn Afghaanse tolk in de noodopvang. Cordaid-hulpverlener Anne ontmoet geëvacueerde vrouwenactivisten die vertellen over hun vlucht.

Drive Angry

RTL 7, 23.00 uur

(Actie, Patrick Lussier, 2011) In deze lompe en slonzige grindhouse-achtige onzinfilm speelt Nicolas Cage een uit de hel teruggekeerde wreker, die achter een satanistisch genootschap aanjaagt dat zijn dochter heeft vermoord en zijn kleindochter dreigt te offeren. Goed vermaak voor de liefhebbers van de betere foute film; op het hoogte- dan wel dieptepunt heeft Cage al sigaarrokend en whiskydrinkend seks met een prostituee, terwijl hij wat gespuis van zich afschiet. Dat Cage uiteraard beter en verfijnder kan, bewijst hij onder meer in het vanaf eind oktober in de bioscoop draaiende Pig.

Nicolas Cage en Amber Heard in Drive Angry van Patrick Lussier Beeld
Nicolas Cage en Amber Heard in Drive Angry van Patrick Lussier

System Crasher

ZDF, 00.00 uur

(Drama, Nora Fingscheidt, 2019) Het 9-jarige meisje Benni (Helena Zengel) wordt telkens aan onderzoeken onderworpen, maar niemand weet waarom ze steeds door agressie wordt overmand en kapotmaakt wat haar lief is. De Duitse kinderpsychiatrie schiet tekort voor zulke Systemsprenger, blijkt uit de filmhuishit van de debuterende schrijver en regisseur Nora Fingscheidt. Haar film is oprecht en hartverscheurend, maar laat zich ook kijken als een slopende estafette waarin hulppogingen en rampspoed elkaar afwisselen. Aan hoofdrolspeler Zengel, 11 tijdens de opnamen, zal het niet liggen: ze lijkt werkelijk alles te geven in deze zeer lichamelijke rol. Alsof ze zichzelf letterlijk en figuurlijk binnenstebuiten keert.

Meer over