Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 16 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Isabelle Huppert in Elle van Paul Verhoeven. Beeld
Isabelle Huppert in Elle van Paul Verhoeven.

2Doc: Sexual Healing

NPO 2, 20.25 uur

Evelien is in de vijftig, zit in een rolstoel en is al sinds haar geboorte spastisch. Hoewel ze behoefte heeft aan intimiteit, lijkt dit niet voor haar weggelegd. Door gesprekken met hulpverlener Brigitte komt Evelien echter op een pad van zelfontdekking en besluit ze ook haar seksualiteit te verkennen met de hulp van seksverzorger Thomas. In haar documentaire Sexual Healing volgt Elsbeth Fraanje (Snelwegkerk) het proces dat Evelien doormaakt en benadrukt ze de noodzaak van intimiteit, ook voor degenen voor wie dat niet vanzelfsprekend is.

Ocean’s Thirteen

Net 5, 20.30 uur

(Misdaad, Steven Soderbergh, 2007) Het derde en laatste deel van de succesvolle jatreeks. George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon en al die andere knappe kerels dragen weer de puikste pakken en de fraaiste zonnebrillen en maken van Ocean’s Thirteen sterrenfetisjisme in optima forma. Kijk George Clooney eens glorieus flirten! En Don Cheadle, met dat nep-Engels van hem – wat een malle bommenexpert! Waar gaat het verder over? Misschien over wraak, maar eigenlijk over helemaal niets. Gewoon lekker pretentieloos achteroverleunvermaak, deze kekke film vol boeven, Las Vegas en oplichterij.

Al Pacino in Ocean’s Thirteen van Steven Soderbergh. Beeld
Al Pacino in Ocean’s Thirteen van Steven Soderbergh.

Elle

Arte, 21.45 uur

(Thriller, Paul Verhoeven, 2016) Michelle (Isabelle Huppert) wordt in haar Parijse appartement verkracht en verschijnt de volgende dag gewoon op het kantoor van het gamebedrijf waaraan ze leiding geeft. Vanaf dat moment gaat niets zoals je verwacht. De Franse steractrice Isabelle Huppert maakt van Michelle een verrukkelijk ongrijpbaar, donker komisch personage, zonder het leed dat haar overkomt te bagatelliseren. Ze is tegelijk sterk en kwetsbaar. Verhoeven dirigeert het volle – maar nooit overvolle – Elle alle kanten op: soms grotesk, dan weer intiem, vaak onbedaarlijk komisch. De dialoog zit vol sociaal commentaar en spot: multiculturalisme, bankencrisis, artistieke pretentie, katholicisme, slappe mannen – het komt allemaal voorbij.

De gevluchte gast

NPO 2, 22.10 uur

De komende vijf weken is Özcan Akyol geen presentator van De geknipte gast, maar van De gevluchte gast. In plaats van bekende Nederlanders ontvangt hij in zijn kappersstoel onbekende vluchtelingen, die hun persoonlijke verhaal vertellen. De 28-jarige ondernemer Karina Gerasimenko vluchtte na de Russische invasie van Oekraïne naar Nederland. Ze nam haar kinderen en moeder mee uit Kyiv, waar ze eigenaar is van een aantal koffiezaken. Karina’s man en vader bleven achter. Vanuit Nederland organiseert ze nu humanitaire hulp voor slachtoffers in haar vaderland.

Bean

SBS 9, 22.15 uur

(Komedie, Mel Smith, 1997) Rowan Atkinsons legendarische Mr. Bean moest eens de Verenigde Staten veroveren en daartoe werd een vergezocht en amusant verhaal bedacht: de opperkluns wordt als suppoost van de National Gallery in Londen opgezadeld met de taak een Amerikaans schilderij naar een museum in Los Angeles te escorteren. Het siert de makers dat ze behalve de locatie geen enkele concessie hebben gedaan om Bean in Amerika geliefd te maken; de film biedt meer van het melige zelfde. Met één primeur: Bean spreekt, sterker nog: hij houdt zowaar een speech.

Rowan Atkinson in Bean van Mel Smith Beeld x
Rowan Atkinson in Bean van Mel SmithBeeld x

De roze supporters

NPO 3, 22.17 uur

Het voetbal heeft een problematische relatie met homoseksualiteit. In het betaalde voetbal zijn geen openlijk homoseksuele spelers te vinden, en op de tribunes zijn homofobe opmerkingen en spreekkoren schering en inslag. In die situatie proberen ‘roze’ voetbalfans verandering te brengen. In 2013 werd de eerste vereniging voor homoseksuele supporters van ADO Den Haag opgericht, en dat initiatief kreeg navolging bij Feyenoord. De komende vier dagen volgt De roze supporters de oprichters en aanhangers tijdens hun strijd tegen homofobie.

Kunst achter prikkeldraad

NPO 2, 22.28 uur

Zelfs op plekken van ultieme wanhoop en uitzichtloosheid kan kunst ontstaan. In het drieluik Kunst achter prikkeldraad reist journalist en schrijver Frank Westerman langs Duitse concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog, op zoek naar kunstuitingen als tekeningen, muziek en toneel, gemaakt door de gevangenen. Westerman begint zijn reist in Kamp Vught en reist verder naar Ravensbrück, waar hij de tekeningen van Aat Breur bewondert. In Dachau stuit hij op het verhaal van een kruidentuin waar SS-families konden wandelen en gevangenen schetsen maakten.