Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 16 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Matteo Simoni en Nora Gharib in Patser. Beeld Flanders Image
Matteo Simoni en Nora Gharib in Patser.Beeld Flanders Image

Een huis vol

NPO 1, 19.00 uur

Na de aftrap van afgelopen weekend zijn er deze week weer regelmatig updates van de vier grote gezinnen die worden gevolgd in de nieuwe afleveringen van Een huis vol. Oude bekenden zijn de familie Buddenbruck (elf kinderen en een kleinkind) en de familie Jelies (negende kind op komst). Terug van weggeweest is de familie Adema met hun vierling, en nieuw dit seizoen is de familie Cudogham. Vandaag helpen Cynthia en Ivan Cudogham met hun zeven kinderen bij de verhuizing van opa. Voor de familie Jelies is het tijd hun coronakapsels onder handen te nemen.

Patser

NPO 3, 20.20 uur

(Misdaad, Adil El Arbi en Bilall Fallah, 2018) Voor deze neongekleurde gangsterfilm citeert het Vlaams-Marokkaanse filmduo Adil El Arbi en Bilall Fallah schaamteloos talloze personages, plotlijnen, uitspraken en stijlvormen uit de misdaadfilms van Martin Scorsese, Guy Ritchie en Quentin Tarantino, vechtfilms met Jean-Claude van Damme en videogames. Het citeren dient een doel: de vier jeugdvrienden (wannabe-gangsters uit Antwerpen) om wie het draait in Patser, willen namelijk een leven zoals ze dat kennen van film, tv en computerspel. Wanneer ze een lading coke stelen, belanden ze tussen de zware jongens uit Antwerpen, Amsterdam en zelfs Colombia. Wie voorbij de meest vrouwonvriendelijke en lompe scènes kijkt, ziet een film vol knappe vondsten.

Master and Commander: The Far Side of the World

Net 5, 20.30 uur

(Avontuur, Peter Weir, 2003) Een Engels oorlogsschip levert begin 19de eeuw op een verre zee strijd met een van Napoleons pronkstukken. De Surprise van kapitein Jack Aubrey (Russell Crowe) wordt in dichte mist verrast door een Franse tegenstrever. Een spectaculaire zeeslag, maar cineast Weir is het eigenlijk om andere zaken te doen. De scheepsarts Stephen (Paul Bettany), tevens de beste vriend van kapitein Jack, reist mee en is in veel opzichten diens tegenbeeld. Hun discussies over vooruitgangsdenken, nationalisme, leiderschap en de ethiek van oorlog vormen het hart van de film.

Russell Crowe in Master and Commander: The Far Side of the World . Beeld epa
Russell Crowe in Master and Commander: The Far Side of the World .Beeld epa

What Ever Happened to Rosemary Kennedy?

Canvas, 21.20 uur

De tragedies en schandalen rond de Kennedy-broers zijn welbekend. Minder bekend is het lot van hun zus Rosemary. De oudste dochter van het Kennedy-gezin leed zuurstofgebrek tijdens haar geboorte, met een trage ontwikkeling en laag IQ als gevolg. Voor de buitenwereld werd dit verborgen gehouden, totdat Rosemary in haar tienerjaren heftige stemmingswisselingen kreeg. Artsen adviseerden een lobotomie: een omstreden hersenoperatie met vreselijke gevolgen. Patrick Jeudy maakte de documentaire What Ever Happened to Rosemary Kennedy? over dit familiegeheim.

Swanenburg

NPO 1, 21.25 uur

Het Nederlandse drama Swanenburg wordt deze week afgerond met vier afleveringen waarin Jack en Caroline centraal staan. De ouders van het gezin Praal zien hun macht en rijkdom in gevaar komen wanneer het familiebedrijf begint te wankelen en jongste zoon Dirk wordt gearresteerd in verband met een moord. Jack (Aus Greidanus) heeft daarnaast nog andere kopzorgen, want hij is bang dat hij de eerste verschijnselen van dementie vertoont. Een gesprek met zijn vrouw Caroline (Tine Joustra) leidt alleen maar tot ruzie, waarna Jack troost zoekt bij een ex-vriendin.

8 Days: To the Moon and Back

BBC 2, 22.00 uur

Tussen de lancering en ‘splashdown’ van de eerste bemande maanmissie zaten ruim acht dagen. Een groot deel van de wereldbevolking leefde tijdens die periode via rechtstreekse televisieverslagen mee met de astronauten van Apollo 11. De documentaire 8 Days: To the Moon and Back laat zien hoe de bemanning zelf het avontuur beleefde. Unieke beelden uit de ruimtecapsule en later vrijgegeven audio-opnamen werden aangevuld met special effects en nagespeelde scènes, die de grootste technologische prestatie van de 20ste eeuw een menselijk gezicht geven.

Groundhog Day

Veronica, 22.20 uur

(Komedie, Harold Ramis, 1993) Bill Murray is onweerstaanbaar als de chagrijnige weerman Phil, die elk jaar met frisse tegenzin de gebeurtenissen rondom een bosmarmot met meteorologische gaven in het gehucht Punxsutawney moet verslaan. Phil voelt zich veel te goed voor de kneuterige dorpstraditie, maar het is uitgerekend deze dag die hij keer op keer opnieuw moet beleven. Murray vindt knap het midden tussen lompe humor, onbeholpen romantiek en oprechte melancholie. Filmfilosofen dragen Groundhog Day op handen, als grappige en ontroerende bespiegeling over tijd, lotsbestemming en vrije wil.

Bill Murray in Groundhog Day. Beeld Brunopress
Bill Murray in Groundhog Day.Beeld Brunopress
Meer over