Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 15 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Wei Tang en Tony Leung in Lust, Caution van Ang Lee. Beeld
Wei Tang en Tony Leung in Lust, Caution van Ang Lee.

On the Town

BBC 2, 14.10 uur

(Musical, Stanley Donen en Gene Kelly, 1949) Het geheim van films regisseren bestond volgens Stanley Donen uit je omringen met de beste mensen, om er vervolgens voor te zorgen dat je ‘the hell out of the way’ blijft. Die aanpak was onder meer terug te zien op de credits van zijn vroege films (waaronder ook Singin’ in the Rain), waar Gene Kelly als co-regisseur kan worden genoteerd. Zijn debuutfilm On the Town is een vrolijke musical waarin matrozen Gene Kelly, Frank Sinatra en Jules Munshi een avondje uitgaan in New York met Vera Allen, Betty Garrett en Ann Miller.

Gene Kelly, Frank Sinatra en Jules Munshin in On the Town van Stanley Donen. Beeld
Gene Kelly, Frank Sinatra en Jules Munshin in On the Town van Stanley Donen.

2Doc: Shadow Game

NPO 2, 20.28 uur

Jonge vluchtelingen die hun leven wagen om Europa te bereiken, noemen hun doortocht ‘the game’. Zonder hun ouders proberen ze een veilig land te bereiken, maar onderweg staan ze bloot aan ontberingen, het gevaar om opgepakt te worden en de dreiging van mishandeling. Shadow Game van Eefje van Blankevoort en Els van Driel won dit jaar het Gouden Kalf voor beste lange documentaire. De film volgt jongeren die in landen als Servië en Griekenland ongemerkt over de grens proberen te komen. Het beeldmateriaal hebben ze deels zelf gefilmd op hun telefoons.

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, David Yates, 2011) Het slotstuk van de in twee films opgeknipte finale van de Harry Potter-saga werd de apotheose waarop alle liefhebbers van de tovenaarsleerling hoopten. Waar het eerste deel nog een bijna ingetogen roadmovie was, draait deze fantasy-western-oorlogsfilm om actie. De makers gooien nog één keer alles in de strijd. Ondanks de beperkte ruimte voor regisseur David Yates om in deze bombarie nog emotionele diepgang te creëren, weet hij met een knappe flashback de goed-kwaadverhoudingen nog een laatste keer op losse schroeven te zetten.

Daniel Radcliffe in Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 van David Yates Beeld
Daniel Radcliffe in Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 van David Yates

Gekooid

Canvas, 22.15 uur

Laura Vermeire ontwikkelde een eetstoornis, maar besefte dat pas toen het al bijna te laat was. Ze woog nog maar 36 kilo, was te zwak om de trap op te lopen en liep het risico dat haar hart ermee zou stoppen. Twee jaar ambulante hulp had geen resultaat, maar Vermeire wilde zich niet laten opnemen. In de documentaire Gekooid, die Vermeire samen maakte met vriend en cameraman Dominique De Vlieger, vertelt ze hoe ze in deze toestand belandde en hoe ze met haar eigen aanpak weer opkrabbelde. Met de film wil Vermeire het taboe rond anorexia doorbreken.

Pointer

NPO 2, 22.18 uur

De aanleg van zonneweiden is een snelle en relatief goedkope manier om groene stroom op te wekken. De vraag is echter of de lokale natuur wel gebaat is bij zo’n vlakte van zonnepanelen. Ook zijn er mensen die zich storen aan de aanblik. Is het echt nodig om een groene weide op te offeren terwijl er nog zo veel daken van bedrijfspanden onbenut blijven? Pointer onderzoekt waarom momenteel slechts 12 procent van de bedrijfsdaken wordt gebruikt voor zonnepanelen. Vaak is het geen onwil van de ondernemer, maar kan de stroomnetbeheerder het niet aan.

Lust, Caution

Arte, 22.50 uur

(Drama, Ang Lee, 2007) Uitgesponnen en rustig ontvouwt Ang Lee het verhaal over een jonge student en actrice (Wei Tang) in Shanghai, die namens het verzet infiltreert in de kringen van een collaborateur (Tony Leung) met de Japanse bezetter. In weerwil van haar idealen raakt ze in de ban van de man en ontspint zich een dubieuze, heftige verhouding. Lee laat verschillende tijden in elkaar overvloeien en overgiet het geheel met prachtige fotografie. Goed voor een Gouden Leeuw in Venetië en ook in China een groot succes, al kwam Lust, Caution niet ongeschonden door de censuur. Twee seksscènes, die essentieel zijn voor de plot, sneuvelden.

Kruispunt

NPO 2, 22.52 uur

Voor het zoeken naar vermiste personen komt de politie soms menskracht te kort. In deze gevallen kan het Veteranen Search Team uitkomst bieden. Deze organisatie bestaat uit zo’n tweeduizend vrijwilligers door heel het land. Ongeveer twee keer per maand komt een deel van hen in actie, en in de helft van de gevallen wordt de vermiste gevonden. Kruispunt liep mee met het team, dat grotendeels bestaat uit veteranen die zijn uitgezonden en vaak mentaal beschadigd terugkeerden van hun missie. Hun speciale vaardigheden komen nog steeds goed van pas.

Meer over