Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 14 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Géza Weisz en Sigrid ten Napel in Brasserie Valentijn. Beeld
Géza Weisz en Sigrid ten Napel in Brasserie Valentijn.

Andere tijden special

NPO 2, 20.25 uur

Carnaval wordt dit jaar weer sober gevierd. In een special van Andere tijden graaft het magazine in de muzikale geschiedenis van het volksfeest. Oud-uitgever en verzamelaar Vic van de Reijt vertelt over de historie van het carnavalslied, dat al lang bestond voordat artiesten als Vader Abraham en Arie Ribbens er populair mee werden. André van Duin legt uit hoe je een carnavalshit schrijft en verder zijn er bijdragen van de Marokkaanse prins Abbie van Venlo, en van Beppie Kraft, de Édith Piaf van Maastricht. Carnavalsexpert Marc Hermans brengt de liefde voor het feest onder woorden.

Brasserie Valentijn

RTL 8, 20.25 uur

(Komedie, Sanne Vogel, 2016) Het fleurige restaurant van Valentijn (Georgina Verbaan) en haar broer, chefkok Angelo (Roeland Fernhout), wordt op Valentijnsdag bezocht door allerlei typetjes, zoals de constant bellende autodealer en zijn verwaarloosde vrouw, de eenzame schoonheid en een verliefd gebleven seniorenechtpaar. Gelukkig levert dat licht karikaturale gezelschap geen dito film op, maar een vaardig van tafel naar tafel springende, soms naar buiten fladderende romantische komedie. Als personages hebben Valentijn en Angelo meer vlees en reliëf dan hun gasten, niet in de laatste plaats doordat Verbaan en Fernhout hun aangename spel wat realistischer en losser maken. Zij houden Brasserie Valentijn plezierig genoeg om anderhalf uur bij aan te schuiven.

American Pie

RTL 7, 20.30 uur

(Komedie, Paul en Chris Weitz, 1999) Stiekem toch een beetje klassiek geworden puberkomedie vol flauwiteiten, dubbelzinnigheden en, toegegeven, een handvol bijzonder geslaagde grappen. Vier jongens uit de examenklas maken een afspraak: zij gaan vóór het eindejaarsbal met een meisje naar bed. Ze liegen en bedriegen voor het grote doel, maar leren ten slotte dat er belangrijker zaken zijn dan seks (wijze les). Madonna’s cover van de Don McLean-klassieker met dezelfde titel als de film stamt trouwens uit dezelfde tijd, maar hoort bij een andere film: The Next Best Thing (2000) van John Schlesinger.

Eugene Levy en Jason Biggs in American Pie. Beeld
Eugene Levy en Jason Biggs in American Pie.

Rise of the Nazis: Dictators at War

BBC 2, 22.00 uur

In het eerste seizoen van Rise of the Nazis toonde de BBC-documentairereeks hoe de nationaalsocialisten in de jaren dertig aan de macht kwamen, de Duitse staat ontmantelden en een militair regime installeerden. Vanavond gaat seizoen twee van start, dat zich concentreert op de oorlog tussen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie. Nadat Adolf Hitler grote delen van het Europese vasteland had ingenomen, richtte hij zijn vizier op Sovjetleider Jozef Stalin. Terwijl hij hem aanbiedt de naoorlogse wereld te delen, bereidt hij in het geheim een aanvalsplan voor.

2Doc: Voorgoed samen

NPO 2, 22.20 uur

Het is niet alleen Valentijnsdag, maar ook de week van de euthanasie. In het ontroerende portret Voorgoed samen laat regisseur Nousjka Thomas deze thema’s samenkomen. Haar documentaire schetst de liefde tussen Loes en Monique, die al een halve eeuw bij elkaar zijn. Nu Monique dement wordt en Loes een spierziekte heeft, besluiten ze om het ondraaglijke lijden voor te zijn. Het bejaarde koppel wil samen uit het leven te stappen, maar het is de vraag of de artsen aan hun wens willen tegemoetkomen. Ze ontvangen familie en vrienden voor een laatste bezoek.

Master and Commander: The Far Side of the World

Net 5, 22.20 uur

(Avontuur, Peter Weir, 2003) Een Engels oorlogsschip levert begin 19de eeuw op een verre zee strijd met een van Napoleons pronkstukken. De Surprise van kapitein Jack Aubrey (Russell Crowe) wordt in dichte mist verrast door een Franse tegenstrever. Een spectaculaire zeeslag, maar cineast Weir is het eigenlijk om andere zaken te doen. De scheepsarts Stephen (Paul Bettany), tevens de beste vriend van kapitein Jack, reist mee en is in veel opzichten diens tegenbeeld. Hun discussies over vooruitgangsdenken, nationalisme, leiderschap en de ethiek van oorlog vormen het hart van de film.

Russell Crowe in Master and Commander: The Far Side of the World. Beeld Brunopress
Russell Crowe in Master and Commander: The Far Side of the World.Beeld Brunopress

Kruispunt

NPO 2, 23.57 uur

In het nieuwe seizoen portretteert Kruispunt bekende Nederlanders door middel van de verhalen van hun vrienden, familie en collega’s. Operazangeres en Gay Pride-ambassadeur Francis van Broekhuizen werd een bekende naam door haar deelname aan De slimste mens en diverse praatprogramma’s. Karin Bloemen deelt hoe het is om opeens in de belangstelling van de media te staan. Broer Dick vertelt over de katholieke opvoeding in huize Van Broekhuizen, en vriendin Femke de Graaf herinnert zich dat de lesbische geaardheid van Francis soms problemen gaf met de kerk.

Meer over