Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 13 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Richard Gere (links) en Edward Norton in Primal Fear. Beeld
Richard Gere (links) en Edward Norton in Primal Fear.

Primal Fear

Arte, 20.15 uur

(Drama, Gregory Hoblit, 1996) Dé waarheid bestaat niet en iedereen is onschuldig tot het tegendeel wordt bewezen. Het zijn open deuren waarmee de gewiekste, publiciteitsgeile advocaat Martin Vail (Richard Gere) behoorlijk goed carrière heeft gemaakt. Hij stuit op de grenzen van zijn principes wanneer hij de verdediging op zich neemt van de van moord verdachte misdienaar Aaron Stampler (Edward Norton). In Primal Fear, naar William Diehls gelijknamige roman, komt het verschil tussen schijn en werkelijkheid vaak ter sprake. Wat een aardige rechtbankthriller lijkt, ontpopt zich steeds meer als een subtiel, portret van Vail: een in feite tragische figuur, die door Gere wordt vertolkt met een glibberig mengsel van charme en zelfbedrog.

Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief

Net 5, 20.30 uur

(Avontuur, Chris Columbus, 2010) De regisseur van de eerste twee Harry Potter-films weet best goed raad met het eerste van de Percy Jackson-boeken. Een leuke hutspot van elementen uit de Griekse mythologie is het geworden, met Logan Lerman als de jongen die ontdekt dat hij zowaar de zoon is van Poseidon en Medusa (Uma Thurman). Het succes van de Harry Potter-reeks, dat filmstudio Warner met deze film duidelijk voor ogen stond, werd echter niet gehaald: na één vervolgfilm was het afgelopen met Percy Jackson.

Uma Thurman en Logan Lerman in Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief. Beeld
Uma Thurman en Logan Lerman in Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief.

Dream School

NPO 3, 21.15 uur

Het vijfde seizoen van Dream School heeft een wat andere opzet. Tien jongeren die zijn vastgelopen in het reguliere onderwijs krijgen de kans hun leven weer op de rit te krijgen, maar door de coronamaatregelen moest het hele traject dit keer plaatsvinden in een ‘bubbel’. Zowel de leerlingen als de begeleiders Lucia Rijker en Eric van ’t Zelfde gingen daarom twee weken lang intern op een Brabantse locatie. De gastdocenten die de jongeren proberen te motiveren zijn onder anderen Kaj Gorgels, Willie Wartaal, Rob Jetten, Milouska Meulens en Vincent Icke.

Denkend aan Holland

NPO 1, 21.25 uur

Kijkers lijken geen genoeg te kunnen krijgen van de slow-tv-programma’s van Omroep Max. Deze zomer wordt er weer veel gekeken naar de nieuwe seizoenen van We zijn er bijna en Denkend aan Holland. In dat laatste programma zijn André van Duin en Janny van der Heijden tijdens hun verkenningstocht te water vandaag in de IJsseldelta. In een Zwolse gracht ligt de Pollux op hen te wachten. De presentatoren verdiepen zich in de geschiedenis van de Hanzesteden en bewonderen het waterrijke gebied vol bossen en landerijen. Ook wagen ze zich aan het klootschieten, een traditionele werpsport.

Pointer

NPO 2, 22.15 uur

Eerder dit jaar maakte Pointer al melding van met plastic vervuild bouwpuin, dat door Staatsbosbeheer wordt gebruikt voor de aanleg van wandelpaden. In de reportage van vanavond is er aandacht voor een andere creatieve manier om plastic in de natuur te dumpen: bokashi. Dit bokashi is het product van gefermenteerde compostering van organisch afval en wordt gebruikt om de bodemkwaliteit te verbeteren. De bokashi die door boeren en gemeenten wordt gebruikt voor weilanden en plantsoenen blijkt echter vol restafval te zitten, zoals plastic en metaal.

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

Het heeft ruim 75 jaar geduurd, maar eindelijk krijgt Nederland deze week een monument voor de slachtoffers van de Holocaust. Het gedenkteken werd gefinancierd met een crowdfundingactie waarbij donoren een van de ruim honderdduizend namen op het monument konden adopteren. Kruispunt spreekt met de 89-jarige Riet van der Chijs-Smit, die de naam van haar gedeporteerde Joodse buurmeisje Sophia Abrams adopteerde. Maaike Boot (49) adopteerde de naam van Bertha Franco Mendes, haar oma’s beste vriendin die op 11-jarige leeftijd in Auschwitz werd vermoord.

The Man Who Knew Too Much

NDR, 23.15 uur

(Thriller, Alfred Hitchcock, 1956) De onvolprezen Master of Suspense maakte zelf de remake van zijn gelijknamige film uit 1934. Het werd een enerverende, misschien wat wisselvallige, maar vooral zeer vermakelijke thriller vol verrassende wendingen en gedenkwaardige scènes. Doris Day en James Stewart zijn het Amerikaanse echtpaar dat tijdens een vakantie in Marokko halsoverkop in een nare spionage- en ontvoeringszaak belandt. Day zingt Que sera, sera en voorkomt in de finale, gefilmd in de Royal Albert Hall, een moord door een flinke keel op te zetten.

Doris Day en James Stewart in The Man Who Knew Too Much. Beeld
Doris Day en James Stewart in The Man Who Knew Too Much.
Meer over