Film- en tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 12 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Kristen Connolly en Jesse Williams in The Cabin in the Woods. Beeld
Kristen Connolly en Jesse Williams in The Cabin in the Woods.

Huisvrouwen bestaan niet

RTL 8, 20.25 uur

(Komedie, Aniëlle Webster, 2017) Levensles in Huisvrouwen bestaan niet: huishouden is als het leven zelf, als je het aan het ene eind op orde hebt is het aan het andere alweer een teringzooi. Deze keurige komedie naar het theaterstuk De huisvrouwmonologen, dat weer is gebaseerd op een tekst van Sylvia Witteman, is van begin tot eind vermakelijk. Witteman krijgt weliswaar geen naamsvermelding, maar in de plezierige rol van Jelka van Houten, als moeder en journalist Marjolein, valt het leven te ontwaren zoals Witteman dat optekent in haar persoonlijke columns in de Volkskrant.

Alpha

Net 5, 20.30 uur

(Avontuur, Albert Hughes, 2018) Vergeet de sabeltandtijgers, de bizons en de vulkaan. In Alpha verbleekt al dat spektakel bij het mythische moment van 20 duizend jaar geleden waarop het hoofdpersonage een wolf een kommetje water voorschotelt, en het dier dankbaar begint te drinken. In de wolf wordt de hond geboren. De jonge Keda (Kodi Smit-McPhee) gaat met zijn vader op bizonjacht, om na een ongeluk voor dood te worden achtergelaten. Zodoende leert hij een gewonde wolf kennen (wolfshond Chuck) en kan in dit fraaie plaatjesboek de domesticatie van de wolf beginnen.

Chuck en Kodi Smit-McPhee in Alpha. Beeld Menno Pelser
Chuck en Kodi Smit-McPhee in Alpha.Beeld Menno Pelser

Filemon en de complotten

NPO 3, 21.25 uur

Moet je complotdenkers doodzwijgen, of juist met ze in gesprek gaan? In een nieuwe documentaireserie kiest Filemon Wesselink voor dat laatste. Vanavond spreekt hij in Filemon en de complotten met Wilma, die denkt dat ze ziek wordt van straling en daarom een rechtszaak is begonnen. Ook Charlotte en Arno zijn bang voor straling. Ze denken dat 5G ons op afstand bestuurt én dat er chips zitten in coronavaccins. De grens tussen complotdenken en een psychose is soms vaag: Dingeman vertelt hoe hij al jaren wordt achtervolgd door hogere krachten en de overheid.

Pointer

NPO 2, 22.20 uur

In het Klimaatakkoord staat dat de Nederlandse CO2-uitstoot in 2030 nog maar de helft mag bedragen van de uitstoot in ijkjaar 1990. De dertig energieregio’s studeren daarom op manieren om dit doel te halen, waarbij zonne- en windenergie een grote rol spelen. Pointer constateert vanavond dat dit niet zonder frictie gaat. Plannen voor ruim zeventig windmolens op de Veluwe staan op losse schroeven omdat ze een gevaar zouden vormen voor de wespendief, een zeldzame roofvogel. Ook in andere natuur- en recreatiegebieden leiden windmolenplannen tot protest.

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

Een van de oorzaken van de grote woningnood is dat er nauwelijks woonruimte wordt gebouwd die geschikt is voor de groeiende groepen senioren en alleenstaanden. De ‘knarrenhof’, een woonhofje voor ouderen, is een populair idee dat helaas nog niet erg van de grond komt. Kruispunt praat vanavond met een aantal ouderen die staan te popelen om in zo’n hofje hun intrek te nemen, waardoor hun huidige gezinswoningen daadwerkelijk voor gezinnen beschikbaar zouden komen. In Zutphen krijgt een project gestalte, maar in Groningen werkt de politiek niet mee.

The Cabin in the Woods

RTL 7, 23.00 uur

(Horror, Drew Goddard, 2012) Het lijkt het zoveelste griezelverhaaltje waarin een groepje jongeren naar een verlaten boshut trekt om, te laat, te concluderen dat het er niet pluis is. Alle clichés komen voorbij: van de raaskallende redneck in het lugubere tankstation die hen waarschuwt dat ze het vakantiehuisje niet levend zullen verlaten, tot de krakende deuren, de donkere kelder vol verdachte attributen, de ondode die zijn hand graaiend uit de aarde steekt en de blonde maagd die (als enige?) ternauwernood aan alle gruwelen ontsnapt. Maar dat is pas het begin in The Cabin in the Woods. ‘Geen horrorfilm zal hierna nog dezelfde zijn’, schreef de Volkskrant destijds.

I Love You, Now Die

Canvas, 23.30 uur

Tieners Michelle Carter en Conrad Roy leerden elkaar kennen in 2012 en werden verliefd, maar afgezien van een paar ontmoetingen speelde hun romance zich af via tekstberichten op de telefoon. Twee jaar na hun eerste ontmoeting werd Conrad dood aangetroffen: hij had zelfmoord gepleegd met de uitlaatgassen van zijn auto. In zijn telefoon vond de politie berichten van Michelle, die Conrad had aangespoord er een eind aan te maken. De tweedelige documentaire I Love You, Now Die belicht de bizarre zaak vanuit het perspectief van het OM en de verdediging.

Meer over