Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 10 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Anna Jacoby-Heron en Matt Damon in Contagion van Steven Soderbergh. Beeld
Anna Jacoby-Heron en Matt Damon in Contagion van Steven Soderbergh.

Inferno

Net 5, 20.30 uur

(Thriller, Ron Howard, 2016) De derde Dan Brown-verfilming laat de clash tussen wetenschap en religie na The Da Vinci Code (2006) en Angels & Demons (2009) achterwege en richt zich volledig op een complot: iets met een gestoorde miljardair die de aarde wil redden door de helft van de mensheid te doden. Symbolenprofessor Robert Langdon (Tom Hanks) speurt wederom naar aanwijzingen in klassieke schilderijen. Centraal staat Botticelli’s verbeelding van Dantes hel: Langdons griezelige hallucinaties die hieruit voortkomen zijn eigenlijk de enige goede reden Inferno aan te zetten.

Felicity Jones en Tom Hanks in Inferno van Ron Howard. Beeld
Felicity Jones en Tom Hanks in Inferno van Ron Howard.

Good Bad Girl

NPO 3, 20.24 uur

Met de Telefilm Good Bad Girl maakte Mete Gümürhan een misdaadfilm die actuele thema’s aankaart. De jonge en ambitieuze rechercheur Alize Waarhuis keert terug van zwangerschapsverlof en stort zich op een nieuwe zaak. Ze onderzoekt de moord op een vrouwelijke rapper en stuit daarbij op een tragische waarheid. Haar bevindingen zitten de korpsleiding niet lekker. Hoofdrolspeler Jade Olieberg maakte haar debuut in Hoe overleef ik mezelf?, dook op in series als Flikken Maastricht en Anne+ en speelde de hoofdrol in de Nederlandse Netflixserie Ares.

Leni Riefenstahl: The End of a Myth

Canvas, 22.05 uur

In de jaren dertig filmde Leni Riefenstahl baanbrekende documentaires als Triumph des Willens en Olympia. Wat de briljant in beeld gebrachte films problematisch maakt is dat ze werden gedraaid in opdracht van Adolf Hitler en druipen van de beeldtaal die geliefd was bij de nazi’s. Riefenstahl heeft altijd beweerd dat ze geen nazi was en niets van de Holocaust wist, maar in Leni Riefenstahl: The End of a Myth probeert Nina Gladitz dat beeld van Hitlers hofregisseur te ontkrachten. De filmmaker zou nazisympathisant zijn geweest, en zelfs meer dan dat.

The Intern

SBS 9, 22.15 uur

(Komedie, Nancy Meyers, 2015) In het goedgemutste, sympathieke The Intern meldt de gepensioneerde weduwnaar Ben (Robert De Niro) zich als stagiair bij de hippe internetkledingwinkel van de overambitieuze dertiger Jules (Anne Hathaway). Hun onderlinge dynamiek wordt op aangenaam verfrissende wijze in beeld gebracht, zonder het leeftijdsverschil op komische wijze uit te melken. Een fraai staaltje van het type middelmaat ontstijgende, licht melancholieke romkoms waarmee regisseur Nancy Meyers de afgelopen twee decennia zorgvuldig haar oeuvre opbouwde (zie ook films als What Women Want en The Holiday).

Anne Hathaway en Robert De Niro in The Intern van Nancy Meyers. Beeld
Anne Hathaway en Robert De Niro in The Intern van Nancy Meyers.

Reference Man

NPO 2, 22.19 uur

Makers van auto’s, gebouwen en medische apparaten gaan vrijwel altijd uit van een standaardpersoon: een ‘gemiddeld mens’ die in het ontwerpproces als referentie wordt gebruikt. In de praktijk is deze standaardpersoon echter helemaal niet zo gemiddeld, maar een witte man van 1,75 meter en 80 kilo. Voor andere mensen, vrouwen bijvoorbeeld, heeft dat onprettige en soms zelfs gevaarlijke gevolgen. In Reference Man onderzoekt Sophie Frankenmolen vandaag hoe ‘standaard’ medicijnen bij vrouwen heel anders kunnen uitwerken dan voorzien.

Contagion

(Thriller, Steven Soderbergh, 2011) Sinds het begin van de pandemie is deze opgefokte virusfilm van cineast Soderbergh uitgegroeid tot een van dé films van deze tijd (en vanaf dat moment is hij ook elke paar maanden te zien op televisie). De regisseur had een royale sterrencast tot zijn beschikking (onder anderen Kate Winslet, Matt Damon, Laurence Fishburne en Marion Cotillard), maar trok zich weinig aan van Hollywoodconventies. Elk personage kan elk moment levenloos in zo’n dichtgeritste bodybag belanden. Melodrama, een standaardingrediënt in films over uitbrekende virussen, is praktisch afwezig. Soderbergh compenseert dat met een scheut heroïek, maar die is eerder rauw dan gelikt.

Kruispunt

NPO 2, 23.39 uur

Kruispunt keert dit seizoen terug met een aangepaste koers. Het reportageprogramma gaat nog meer op zoek naar zingeving, inspiratie, spiritualiteit en menselijke verhalen. Ook worden er langere reeksen gemaakt, te beginnen met een portretserie van bekende mensen. Vanavond schetst Kruispunt een levensbeschouwelijk profiel van Mark Rutte. De premier zegt een gelovig mens te zijn, maar geeft daar in zijn functie zelden uitdrukking aan. Dominee Rob Visser en journalisten Petra de Koning en Wilma Borgman vertellen over Ruttes motieven en morele kompas.

Meer over