TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor en zaterdag 16 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Rifka Lodeizen in ‘Verdwijnen’. Beeld
Rifka Lodeizen in ‘Verdwijnen’.

Verborgen verleden

NPO 2, 20.35 uur

De familiegeschiedenis van Rifka Lodeizen, bekend van de film Simon en tv-serie Judas, is er een vol tragedie. De actrice ziet er dan ook tegenop om in Verborgen verleden het verhaal uit te pluizen van haar vader, de kunstenaar Frank Lodeizen. Deze wist tijdens de Tweede Wereldoorlog als Joodse jongen aan de Duitsers te ontsnappen, maar zijn ouders en zus werden slachtoffer van de Holocaust. Als ze dieper graaft, belandt Rifka bij haar Sefardische voorouders. Tussen de verhalen van vervolging en vlucht gaat ze op zoek naar sporen van hoop.

Studio 54

NPO 2 Extra, 21.00 uur

De New Yorkse discotheek Studio 54 was de plek waar iedereen wilde zijn, eind jaren zeventig. Andy Warhol was er regelmatig, net als Michael Jackson, schrijver Truman Capote, David Bowie, Diana Ross en Jackie Kennedy. Wie er niet gesignaleerd werd, was blijkbaar niet naar binnen gekomen bij deze club met zijn strenge deurbeleid. Wat dat betekende? Een van de sprekers laat het zien in de documentaire Studio 54: vies gezicht, duim omlaag. Regisseur Matt Tyrnauer (Valentino, The Last Emperor) toont in zijn documentaire Studio 54 de opkomst en ondergang van de legendarische club, een periode die slechts 33 maanden duurde.

The King’s Speech

Eén, 21.10 uur

(Drama, Tom Hooper, 2010) Het is 1925. De Britse koning George VI, dan nog prins Albert, dient een tot de nok toe gevuld Wembley-stadion toe te spreken, maar zijn eerste publieke optreden sterft in gehakkel en pijnlijke stiltes. Regisseur Hooper weet de spreekangst meesterlijk in beeld te vatten. De microfoon doemt op als een martelwerktuig en dan stapt acteur Colin Firth naar voren, die zich in de film virtuoos toont in het geloofwaardig stotteren, en die gevoelens van pijn, trots en miskenning met elkaar laat wedijveren.

Colin Firth in ‘The King's Speech’. Beeld AP
Colin Firth in ‘The King's Speech’.Beeld AP

Silent Witness

NPO 2, 22.10 uur

In een nieuwe aflevering van de Britse misdaadserie Silent Witness zijn Nikki en Jack hun hachelijke avonturen in Mexico nog niet vergeten. Terwijl Nikki zich op haar werk stort, leeft Jack zich uit in de boksring. Ondertussen dient zich een nieuwe zaak aan: de dood van Karen Sawyers. Het spoor leidt naar een particulier ziekenhuis, waar het slachtoffer diverse behandelingen heeft ondergaan, schijnbaar zonder ervoor te betalen. De directeur weigert inzage in de patiëntengegevens, maar na de vondst van een tweede lichaam moet hij wel meewerken.

Verdwijnen

Canvas, 22.40 uur

(Drama, Boudewijn Koole, 2017) Gevoelig moeder-dochterdrama, verteld via de kleinste details in beelden en geluiden. Zo trekt Koole je langzaam de gedachtenwereld in van hoofdpersoon Roos (Rifka Lodeizen), een vrouw die haar stugge, naar Noorwegen geëmigreerde moeder (Elsie de Brauw) bezoekt om te vertellen dat ze dodelijk ziek is. Het is verleidelijk om Verdwijnen naast Kooles Nooit meer slapen-verfilming Beyond Sleep te leggen: weer kruip je in het hoofd van een dolende Nederlander in ijskoud Noorwegen. Maar in die vergelijking vallen juist de verschillen op: hoe mooi Roos in Verdwijnen doordrongen raakt van controle over haar eigen lot, bijvoorbeeld. Het tekent Kooles indrukwekkende filmtalent.

Noorderslag 2021

NPO 3, 23.05 uur

Ook Noorderslag ontkwam niet aan de coronarestricties: het muziekfestival kreeg een digitale editie, verpakt in een volledige online festivalomgeving. Het jaarlijkse overzicht van het popmuziekfestival bij de NTR ziet er daarom ook wat anders uit. Toch is er veel live muziek te horen en zijn er reportages over acts als Goldkimono, Robin Kester, The Vices, Sophie Straat en Froukje. Gewoonlijk wordt op Noorderslag ook de Popprijs voor grootste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek uitgereikt, maar dit jaar gaat het geld naar de ondersteuning van de sector.

Young Adult

RTL 8, 00.35 uur

(Komedie, Jason Reitman, 2011) Schurende romantische komedie met onconventionele humor en Charlize Theron als geslaagd schrijver van kinderboeken. Ze is net gescheiden en dat is in haar geval reden om terug te keren naar waar ze is opgegroeid; van New York naar een grauwe woonwijk in Minnesota. Ze is vastbesloten haar jeugdliefde te heroveren. Maar die (Patrick Wilson) zit niet te wachten op deze wat egocentrische en alcoholistische vrouw die zijn leven komt ontwrichten. Waarna de film almaar ongemakkelijker wordt en de kijker, niet gewend aan dit soort vervreemding uit Hollywood, steeds onrustiger.

Charlize Theron in ‘Young Adult’. Beeld
Charlize Theron in ‘Young Adult’.
Meer over